Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…
23 Μαΐου 1863: Ιδρύεται το Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ιδρύθηκε στη Λειψία από τον Φέρντιναντ Λασάλ, με το όνομα Γενικός Σύνδεσμος Γερμανών Εργατών (Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein) και είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία σύγχρονο κόμμα της Γερμανίας. Στις αρχές του το κόμμα βρισκόταν κοντά στα εργατικά συνδικάτα και ιδεολογικά υποστήριζε τον επαναστατικό μαρξισμό, όπως και τα περισσότερα σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα του 19ου αιώνα. Στην ιδεολογική αυτή στάση οφείλεται ότι το κίνημα στης γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας δέχτηκε μεγάλες δυσκολίες στο Γερμανικό Ράιχ της εποχής, ειδικά υπό την καγκελαρία του Ότο φον Μπίσμαρκ. Παρόλα αυτά όμως έγινε το μεγαλύτερο κόμμα του τότε καιρού, αφού αντιπροσώπευε το τεράστιο στρώμα των εργατών, οι οποίοι βρίσκονταν σε κοινωνικά δύσκολη θέση. Στις 27 Μαΐου 1875 ενώθηκε με το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (Sozialdemokratische Arbeiterpartei), που είχαν ιδρύσει οι Άουγκουστ Μπέμπελ και Βίλχελμ Λίμπκνεχτ. Το φθινόπωρο του 1890 το κόμμα πήρε το σημερινό του όνομα.
23 Μαΐου 1893: Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος. Ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος είναι ιστορικό αθλητικό σωματείο της Αθήνας, γι΄αυτό συχνά αναφέρεται ως Εθνικός Αθηνών σε αντιδιαστολή με τον Εθνικό Πειραιώς. Ο Εθνικός Γ.Σ. ιδρύθηκε από μια ομάδα φιλάθλων, μελών του Πανελληνίου ΓΣ, που αποχώρησαν από το σύλλογό τους και είναι από τα πιο ιστορικά αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα. Ο Εθνικός ΓΣ υπήρξε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που επέτρεψε τη συμμετοχή γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Από το 1893 έως το 1912 εννέα γυναίκες εκλέχθηκαν ως σύμβουλοι. Έχει συνδέσει την πορεία του με τον αθλητισμό της χώρας, έχει αναδείξει ολυμπιονίκες σε πολλά αθλήματα και εξακολουθεί να καλλιεργεί δώδεκα αθλήματα. Έμβλημά του είναι το (Є) μέσα σε κύκλο και χρώματά του το λευκό και το μαύρο.Το 1895 αθλητές του Εθνικού Γ.Σ. συμμετείχαν στα “Τήνια”, που έγιναν στο νησί της Τήνου.
Τα Τήνια θεωρούνται η πρώτη σοβαρή αθλητική διοργάνωση στίβου που διοργανώθηκε στην Ελλάδα και η επιτυχία τους αποτέλεσε πρόκριμα για την τέλεση της Α΄ Ολυμπιάδας του 1896. Είχαν πολλές πρωτόγνωρες για τη χώρα καινοτομίες. Π.χ. εκεί δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η εκκίνηση των δρομέων με πιστόλι. Στους αγώνες αυτούς οι αθλητές του Εθνικού κατέκτησαν πολλές πρωτιές. Από την ίδρυση του βασικό άθλημα του συλλόγου υπήρξε και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο στίβος, στον οποίο ως το 1954 ήταν σχεδόν κάθε χρόνο πρωταθλητής Ελλάδος. Ανέδειξε ολυμπιονίκες στις πρώτες Ολυμπιάδες (1896 ως 1908), όπως ο ρίπτης Μιχάλης Δώριζας. Στην Α΄ Ολυμπιάδα πολλοί αθλητές του Εθνικού ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών. Ο Ιωάννης Μητρόπουλος, που σημείωσε την πρώτη ολυμπιακή νίκη για την Ελλάδα το 1896 στους κρίκους. Ο Δημήτριος Λούνδρος, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο σε ηλικία μόλις δέκα ετών και 218 ημερών! Είναι ο μικρότερος ολυμπιονίκης στην ιστορία των αγώνων. Η πάλη είναι το αρχαιότερο, τμήμα του σωματείου, μαζί με το στίβο, αφού δημιουργήθηκε το 1893 χρονιά ίδρυσης του Εθνικού Γ.Σ. Ο Εθνικός Γ.Σ. είναι από τους πρώτους συλλόγους που έκανε γνωστό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και αναφέρεται πως διέθετε “Ομάδα Ποδοσφαιρίσεως” από το 1899.Το τμήμα ξιφασκίας είναι από τα παλιότερα τμήματα του συλλόγου, αφού ιδρύθηκε το 1903 από τον Άγγελο Φέτση, 6ο ολυμπιονίκη στην Α΄ Ολυμπιάδα του 1896. Το 1906 ο Εθνικός μεταφέρθηκε στη σημερινή έδρα του δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Στύλων του Ολυμπίου Διός, στο κέντρο της Αθήνας. Ο Εθνικός υπήρξε από τις πρώτες ομάδες που καλλιέργησαν το βόλεϊ μετά το 1922, που ο Πανιώνιος το έκανε γνωστό στην Ελλάδα.
23 Μαΐου 1934: Οι περίφημοι αμερικανοί ληστές τραπεζών Μπόνι και Κλάιντ πέφτουν σε ενέδρα της αστυνομίας στη Λουιζιάνα και σκοτώνονται. Η Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ (1 Οκτωβρίου 1910 – 23 Μαΐου 1934) και ο Κλάιντ Μπάροου (24 Μαρτίου 1909 – 23 Μαΐου 1934) ήταν αμερικανοί εγκληματίες που ταξίδευαν στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες με την συμμορία τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ληστεύοντας ανθρώπους και σκοτώνοντάς τους όταν στριμώχνονταν ή έρχονταν αντιμέτωποι με τις αρχές. Τα κατορθώματά τους τράβηξαν την προσοχή του αμερικανικού κοινού κατά τη διάρκεια της «Εποχής του εχθρού του λαού» μεταξύ του 1931 και 1935. Αν και είναι γνωστοί σήμερα για τις γύρω στις 12 ληστείες τραπεζών, οι δύο τους προτιμούσαν να ληστεύουν μικρά καταστήματα και αγροτικά βενζινάδικα. Η συμμορία πιστεύεται ότι σκότωσε τουλάχιστον εννέα αστυνομικούς και αρκετούς πολίτες. Το ζευγάρι τελικώς σκοτώθηκε σε ενέδρα από αστυνομικούς, κοντά στην πόλη της Saline, στο Bienville Parish στην Λουιζιάνα. Η φήμη τους αναβίωσε και εδραιώθηκε στην αμερικανική ποπ κουλτούρα το 1967 στην ταινία του Άρθουρ Πενν, Μπόνι και Κλάιντ.