Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 24 Ιανουαρίου
Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…
24 Ιανουαρίου 41: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας, γνωστός για την εκκεντρικότητά του και τον σαδιστικό δεσποτισμό του, δολοφονείται από δυσαρεστημένους Πραιτωριανούς φρουρούς. Η φρουρά ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον θείο του Καλιγούλα, Κλαύδιο.
24 Ιανουαρίου 1817: Πραγματοποιείται η πορεία στις Άνδεις. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής και της Χιλής. Αργεντινοί στρατιώτες και Χιλιανοί εξόριστοι πραγματοποιώντας πορεία στις Άνδεις, εισέβαλαν στη Χιλή, για να απελευθερώσουν τη χώρα από τον ισπανικό ζυγό.
24 Ιανουαρίου 1835: Σκλάβοι στο Σαλβαδόρ (Βραζιλία) πραγματοποιούν εξέγερση, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό της δουλείας 50 χρόνια αργότερα. Η εξέγερση ξέσπασε κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Οι εξεγερμένοι είχαν εμπνευστεί από την ισλαμική διδασκαλία και από τις αρχές της Αϊτινής Επανάστασης.
24 Ιανουαρίου 1960: Πόλεμος της Αλγερίας: ορισμένες μονάδες Ευρωπαίων εθελοντών εξεγείρονται στο Αλγέρι, στην περίφημη “εβδομάδα των οδοφραγμάτων”, κατά την οποία προβαίνουν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων και σε συγκρούσεις με την τοπική αστυνομία.
24 Ιανουαρίου 1963: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας αρραβωνιάζονται στα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη.
24 Ιανουαρίου 1972: Ο Ιάπωνας λοχίας Σοΐτσι Γιοκόι βρίσκεται σε μία ζούγκλα του Γκουάμ, όπου ήταν κρυμμένος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και γνώριζε, ήδη, από το 1952, πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει, φοβόταν να βγει από την κρυψώνα του, γιατί είχε επηρεαστεί από τις αρχές της ηγεσίας του ιαπωνικού στρατού, όπου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προέτρεπαν τους Ιάπωνες στρατιώτες να αυτοκτονήσουν, παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν μια ατιμωτική πράξη. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 60% των νεκρών Ιαπώνων στρατιωτών ήταν αποτέλεσμα της ελλειπής επιμελητείας του ιαπωνικού στρατού (τροφή, εξοπλισμός κλπ).