Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 25 Μαρτίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 25/03/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

25 Μαρτίου 421: Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Βενετίας. Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι γνωστή ως «Γαληνοτάτη». Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, ορμητήριο για τις Σταυροφορίες και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου (ιδιαίτερα μεταξιού, σιτηρών και μπαχαρικών) και τέχνης από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια πόλη σε όλη την ιστορία της. Είναι επίσης γνωστή για τα αρκετά καλλιτεχνικά της κινήματα, ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης. Η Βενετία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της συμφωνικής μουσικής και της όπερας, ενώ αποτελεί γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι.  Η παραδοσιακή ίδρυση ταυτοποιείται με την αφιέρωση της πρώτης εκκλησίας, του Σαν Τζάκομο στο νησάκι του Ριάλτο (Ριβοάλτο, «Ψηλή Όχθη»), που λέγεται ότι έγινε το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου του 421.Το 828 το γόητρο της νέας πόλης μεγάλωσε με την απόκτηση των θεωρουμένων λειψάνων του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή από την Αλεξάνδρεια, που τοποθετήθηκαν στη νέα βασιλική. Το ότι η κοινότητα συνέχιζε να αναπτύσσεται και η Βυζαντινή εξουσία αδυνάτιζε οδήγησε σε μεγαλύτερη αυτονομία και στην τελική ανεξαρτησία. Η Βενετία παρέμεινε στενά συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη και της παραχωρήθηκαν δυο φορές εμπορικά προνόμια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσω των λεγόμενων Χρυσόβουλων σε αντάλλαγμα της βοήθειας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία να αντισταθεί σε Νορμανδικές και Τουρκικές εισβολές. Στο πρώτο χρυσόβουλο η Βενετία αναγνώριζε την υποτέλειά της στην Αυτοκρατορία, αλλά όχι και στο δεύτερο, πράγμα που καταδείκνυε την εξασθένιση του Βυζαντίου και την αύξηση της δύναμης της Βενετίας.

25 March 02

25 Μαρτίου 1306: Ο Ροβέρτος Μπρους γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας. Ο Ροβέρτος Α΄ της Σκωτίας (Robert I, 11 Ιουλίου 1274 – 7 Ιουνίου 1329), γνωστός και ως Ροβέρτος Μπρους, ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1306-1329). Ενώ οι πατρικοί του πρόγονοι ήταν Σκώτοι-Νορμανδοί, οι μητρικοί του πρόγονοι ήταν Φράγκοι-Κέλτες. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόσωπο της Σκωτσέζικης ιστορίας, ο μεγαλύτερος βασιλιάς της Σκωτίας.

thumbnail_25 March 03

25 Μαρτίου 1655: Ο Κρίστιαν Χόιχενς ανακαλύπτει τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Ο Κρίστιαν Χόιχενς (14 Απριλίου 1629 – 8 Ιουλίου 1695) ήταν εξέχων Ολλανδός μαθηματικός και επιστήμονας. Συνέβαλε σημαντικά στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα. Προς τιμή του ονομάστηκε το όχημα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, μέρος της αποστολής Κασσίνι-Χόιχενς στον Κρόνο, που προσεδαφίστηκε στον δορυφόρο του Τιτάνα και εξέτασε το έδαφος και την ατμόσφαιρά του.

thumbnail_25 March 04

25 Μαρτίου 1770: Ο Δασκαλογιάννης επικεφαλής Σφακιανών κηρύσσει την επανάσταση στον Αποκόρωνα της Κρήτης την άνοιξη του 1770, και ενώ διεξαγόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1768-1774), ξέσπασαν σε διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών, με υποκίνηση της Ρωσίας. Οι εξεγέρσεις αυτές οργανώθηκαν από τους στενούς συνεργάτες της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β΄, τους αδερφούς Ορλώφ, για αυτό και είναι γνωστές ως Ορλωφικά. Αρχηγός της εξέγερσης στα Σφακιά της Κρήτης (1770-1771) ήταν ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης.

25 March 05

25 Μαρτίου 1821: Παραδοσιακή ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.  Το σύνθημα της επανάστασης, «Ελευθερία ή θάνατος», έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.

thumbnail_25 March 06

 

25 Μαρτίου 1914: Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Άρης στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία ελληνικά αθλητικά σωματεία με βάση τον αριθμό των αθλημάτων που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.  Έμβλημα του συλλόγου είναι ο αρχαίος Θεός Άρης, Θεός του Πολέμου (εμπνευσμένο μέσα στο πανηγυρικό κλίμα των πολεμικών επιτυχιών της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους), και χρώματά του το κίτρινο, σύμβολο της δόξας, και το μαύρο, χρώματα που παραπέμπουν επίσης στη Βυζαντινή αυτοκρατορία (καθώς το 1914, έτος ίδρυσης της ομάδας και δύο μόλις χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ήταν κυρίαρχο το όραμα της Μεγάλης Ιδέας). Ο ‘Άρης ιδρύθηκε ως Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 25 Μαρτίου του 1914 σε ένα καφενείο στην περιοχή του Βότση (περιοχή της Θεσσαλονίκης). Υπήρξε το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό (1912). Μάλιστα για να τονισθεί ιδιαιτέρως ο ελληνικός και πανηγυρικός χαρακτήρας του νεοσύστατου σωματείου στην πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη, οι ιδρυτές του επέλεξαν ως ημέρα επίσημης ίδρυσης την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το 1926 ο σύλλογος αναγκάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του ώστε να μετονομαστεί σε Αθλητικός Σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης , για να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα αθλήματα που ήδη είχε αρχίσει να καλλιεργεί.

thumbnail_25 March 07