Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 25 Μαϊου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 25/05/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

25 Μαΐου  240 π.Χ.: Καταγράφεται για πρώτη φορά το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϋ.
unnamed
25 Μαΐου 1085: Ο Αλφόνσο ΣΤ΄ της Καστίλλης παίρνει πίσω το Τολέδο από τους Μαυριτανούς. To Τολέδο υπήρξε πρωτεύουσα της Ισπανικής αυτοκρατορίας,   ισχυρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο. Κατά το Μεσαίωνα, υπήρξε επίσης μεγάλο μεταφραστικό κέντρο, όπου σημαντικό μέρος της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας μεταφέρθηκε από την Αραβική ανατολή στη Δύση, με μεταφράσεις από τα αραβικά στα λατινικά κυρίως εβραίων αλλά και άλλων γλωσσομαθών. Ήταν φημισμένο ακόμη για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση.
unnamed (1)

25 Μαΐου 1810: Οι πολίτες του Μπουένος Άιρες ξεκινούν τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής. Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής διεξήχθη την περίοδο 1810 με 1818 από τις πατριωτικές δυνάμεις της Αργεντινής υπό τους Μανουέλ Μπελγράνο, Χουάν Χοσέ Καστέλλι και Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, κατά των βασιλόφρονων δυνάμεων πιστών στο ισπανικό στέμμα.

unnamed (2)

25 Μαΐου 1973: Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, αποχωρεί αιφνιδιαστικά από την νατοϊκή άσκηση με απόφαση του κυβερνήτη Νικόλαου Παππά, των αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του ελληνικού αντιτορπιλικού, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την διατήρηση του χουντικού καθεστώτος στη χώρα. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, το αντιτορπιλικό “Βέλος ΙΙ” κατευθύνθηκε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας. Έξι αξιωματικοί, εικοσιπέντε υπαξιωματικοί και ένας ναύτης ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Τη σημασία των γεγονότων στο Ναυτικό προέβαλαν έντονα οι ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στα ελληνικά προγράμματα και η πληροφορία περί ανταρσίας του Βέλος, κυριάρχησε στη διεθνή ειδησεογραφία για πολλές ημέρες. Η ενέργεια του Ναυτικού προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του Κινήματος του Ναυτικού ήταν η ανανέωση της αντίστασης, αφού από το 1971 η Χούντα είχε δώσει την αίσθηση ότι είχε εδραιωθεί και ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις ήταν με το μέρος της.

unnamed (3)