Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 28 Μαϊου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 28/05/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…


28 Μαΐου 1937: Ίδρυση της Volkswagen, της γερμανικής αυτοβιομηχανίας. Ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen είναι το Volkswagen Type 1 (Σκαραβαίος). Το συγκεκριμένο όχημα αποτέλεσε το όραμα του Αδόλφου Χίτλερ για ένα φθηνό αυτοκίνητο, που θα μπορούσε να το αποκτήσει σχεδόν ο καθένας με τις οικονομίες του.
unnamed

28 Μαΐου 1940: Νορβηγικές, γαλλικές, αγγλικές και πολωνικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν το Νάρβικ της Νορβηγίας. Η ανακατάληψη της πόλης από τις συμμαχικές δυνάμεις υπήρξε η πρώτη νίκη ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα.

unnamed (1)

28 Μαΐου 1952: Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη που ακολουθεί, αφού δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στις επαναληπτικές εκλογές, ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Ελλάδας, η Ελένη Σκούρα. Το 1921 ο πρωθυπουργός Γούναρης φέρνει στη Βουλή την πρόταση για ψήφο των γυναικών αλλά προκαλούνται βίαιες αντιδράσεις από πολλούς πολέμιους της ιδέας. Η πρόταση επιστρέφει εκ νέου το 1924 και μετά από ακόμα πέντε χρόνια διαμάχης, υπερψηφίζεται και με Προεδρικό Διάταγμα. Στις 5 Φεβρουαρίου 1930, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα (μόνο) του εκλέγειν για τις Ελληνίδες. Για πρώτη φορά οι γυναίκες ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν με περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Το δικαίωμα ψήφου ίσχυε μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Επίσης, αφορούσε μόνο στις εγγράμματες γυναίκες, που είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Οι προκαταλήψεις, η μη έγκαιρη εγγραφή στους καταλόγους και ο μεγάλος αριθμός αναλφάβητων γυναικών είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή συμμετοχή των γυναικών στις δημοτικές εκλογές. Τελικά, στις 28 Μαΐου 1952, η Ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο με τον οποίο παραχωρεί ίσα πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες. Η Εφημερίδα των Κυριών διατύπωνε από τον 19ο αι. το θαρραλέο σύνθημα «Ψήφος στη Γυναίκα» παρά τα ειρωνικά, υβριστικά, και απειλητικά σχόλια εναντίον της Καλλιρρόης Παρρέν, εκδότριας της εφημερίδας.

unnamed (2)