Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 29 Οκτωβρίου
Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία
Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…
29 Οκτωβρίου 539 π.Χ.: Ο Κύρος Β΄ της Περσίας εισέρχεται στη Βαβυλώνα και επιτρέπει στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο Κύρος Β΄ ο Μέγας, ή Κύρος ο πρεσβύτερος, ήταν βασιλέας των Περσών που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν μεγάλος κατακτητής και ο σημαντικότερος βασιλιάς της Περσίας από την δυναστεία των Αχαιμενιδών. Μεγάλωσε την έκταση του κράτους του κατακτώντας τους διάφορους γειτονικούς του λαούς, στους οποίους φέρθηκε με επιείκεια. Ο Κύρος είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Βίβλου, περιγράφεται ως ο μεγάλος φιλάνθρωπος βασιλιάς των Περσών που επέτρεψε στους Ιουδαίους να επιστρέψουν στα Ιεροσόλυμα και να λατρέψουν ελεύθερα τον θεό τους. Εξέδωσε τα διατάγματα της αποκατάστασης, γι’αυτό πήρε από την Βίβλο τον τίτλο του χρισμένου.
29 Οκτωβρίου 1675: Ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς (1646 – 1716) χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το μακρύ s (∫) ως σύμβολο του ολοκληρώματος στο λογισμό. Ο Λάιμπνιτς ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 17ου και του 18ου αιώνα και θεωρείται ως καθολικό πνεύμα της εποχής του (homo universalis): έχει αποκληθεί «ο πολυμαθέστερος ανήρ μετά τον Αριστοτέλην»). Έγραψε σε πολλές γλώσσες, αλλά κυρίως στη λατινική, τη γαλλική και τα γερμανική. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει πλήρης συλλογή των γραπτών του.
29 Οκτωβρίου 1923: Η Τουρκία γίνεται δημοκρατία μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Την 1 Νοεμβρίου 1922 το νεοιδρυμένο κοινοβούλιο κατάργησε επίσημα το Σουλτανάτο, τερματίζοντας έτσι 623 χρόνια οθωμανικού κράτους. Η Συνθήκη της Λωζάνης της 24 Ιουλίου 1923 οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας της νεοιδρυμένης Δημοκρατίας της Τουρκίας ως κράτους-συνέχειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η δημοκρατία ανακηρύχθηκε επίσημα στις 29 Οκτωβρίου στην Αγκυρα, τη νέα πρωτεύουσα της χώρας.
29 Οκτωβρίου 1944: Η Μπρέντα της Ολλάνδιας απελευθερώνεται από την 1η Πολωνική Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Η 1η Πολωνική Τεθωρακισμένη Μεραρχία συγκροτήθηκε, υπό την ηγεσία του στρατηγού Stanisław Władysław Maczek, στη Σκωτία, μετά την γερμανική εισβολή στην Πολωνία και στη Γαλλία, το 1940 και συμμετείχε στις τελευταίες φάσεις της Μάχης της Νορμανδίας, το 1944.
29 Οκτωβρίου 1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος στρατός εισέρχεται στην Ουγγαρία. Αντιμετωπίζει την ισχυρή αντίσταση των ναζιστικών στρατευμάτων και δεν καταφέρνει να αποκτήσει μέχρι την 13η Φεβρουαρίου 1945, τον έλεγχο της Βουδαπέστης.
29 Οκτωβρίου 1956 – Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στο Σινά και πιέζουν της αιγυπτιακές δυνάμεις προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Η κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1956 στην Αίγυπτο αμέσως μετά την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ και που συνεχίστηκε το φθινόπωρο του ίδιου έτους με κίνδυνο γενίκευσης πολεμικής σύγκρουσης συνασπισμένων δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ισραήλ κατά της Αιγύπτου. Τελικά ο κίνδυνος γενίκευσης αποτράπηκε με την παρέμβαση του ΟΗΕ μετά και την παγκόσμια πίεση που ασκήθηκε, λαμβάνοντας έτσι διεθνή διάσταση, όταν και διατάχθηκε η κατάπαυση του πυρός. Παρά ταύτα η κρίση παρατάθηκε μονομερώς από το Ισραήλ μέχρι την άνοιξη του 1957. Της κρίσης του Σουέζ επακολούθησε η μεγαλύτερη πολιτική ταπείνωση της Μεγάλης Βρετανίας στον 20ό αιώνα, οπότε και παραιτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Άντονυ Ήντεν, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος Νάσερ κατέστη μέγα πολιτικό ίνδαλμα όλου του αραβικού κόσμου.