Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 3 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 03/06/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

 

3 Ιουνίου 1889: Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του καναδικού σιδηροδρόμου που συνδέει το Βανκούβερ με το Μόντρεαλ. Χρειάστηκαν περίπου 16 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διηπειρωτική σιδηροδρομική γραμμή και το συνολικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Το δίκτυο του καναδικού σιδηρόδρομου είναι περίπου 23.000 χλμ. 

unnamed

3 Ιουνίου 1940: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το Παρίσι. Αν και η επιχείρηση δεν πέτυχε τους στρατηγικούς στόχους της, δεν επηρέασε αρνητικά τη γερμανική προσπάθεια για την κατάκτηση της Γαλλίας. Μετά από λίγες μέρες, 14 Ιουνίου 1940, η γερμανική τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου αναγκάζει τους Γάλλους να συνθηκολογήσουν και έτσι λήγει η Μάχη της Γαλλίας (10 Μαΐου 1940 – 14 Ιουνίου 1940). 

unnamed (1)

3 Ιουνίου 2006: Το Μαυροβούνιο διακηρύττει την ανεξαρτησία του. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία “Σερβία – Μαυροβούνιο” (επίσημη ονομασία: Ένωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβούνιου) διαλύεται. Μετά από λίγες μέρες (5 Ιουνίου 2006), η Σερβία διακηρύττει επίσης την ανεξαρτησία της. Ουσιαστικά, ανεξαρτοποιούνται τα τελευταία μέλη της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας. Ιλλύριοι, Έλληνες, Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Τον 6ο αιώνα, Οι Σλάβοι αποικίζουν την περιοχή και ιδρύεται ένα ημιαυτονόμο σλαβικό κράτος με την ονομασία Διόκλεια, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το 1042, η Διόκλεια κερδίζει την ανεξαρτησία της από το Βυζάντιο και αρχίζει μια περίοδος ακμής, κατά την οποία το σλαβικό βασίλειο του Μαυρουβούνιου επεκτείνει την κυριαρχία του στις γύρω περιοχές. Ακολουθεί η οθωμανική κατάκτηση του βασιλείου (1499). Μετά την παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας το Μαυροβούνιο ξανακερδίζει την ανεξαρτησία του και αργότερα γίνεται μέλος του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1945) γίνεται η μία από τις έξι συνιστώσες δημοκρατίες της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

unnamed