Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 30 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 30/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

30 Οκτωβρίου 1831: Στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α., συλλαμβάνεται ο δραπέτης σκλάβος Νατ Τέρνερ ως καθοδηγητής της πιο αιματηρής εξέγερσης σκλάβων στην ιστορία των Η.Π.Α.
30 October 03

30 Οκτωβρίου 1863: Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος φτάνει στην Αθήνα για να αναλάβει το θρόνο του ως Γεώργιος Α’, βασιλιάς των Ελλήνων. Ο Χριστιανός – Γουλιέλμος – Φερδινάνδος – Αδόλφος – Γεώργιος, ευρύτερα γνωστός ως Γεώργιος Α΄, υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων, από το 1863 μέχρι το 1913. Για τα επόμενα 111 χρόνια, από το 1863 έως την αλλαγή του πολιτεύματος με το δημοψήφισμα του 1974 σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία , ο νέος βασιλικός οίκος που εγκαινιάστηκε με την ανάληψη του ελληνικού θρόνου από τον Γεώργιο Α΄ ήταν ο Βασιλικός Οίκος των Βασιλέων της Ελλάδας.

30 October 04

30 Οκτωβρίου 1918: Συνθήκη του Μούδρου: η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφει ανακωχή με τους συμμάχους, σηματοδοτώντας τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η συνθήκη υπογράφτηκε στον όρμο Μούδρο της Λήμνου, επί του αγγλικού θωρηκτού «Αγαμέμνων», μεταξύ του ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων και των αντιπροσώπων του Σουλτάνου.

30 October 02

30 Οκτωβρίου 1938: Ο Όρσον Γουέλς παρουσιάζει στο αμερικανικό ραδιόφωνο τον “Πόλεμο των Κόσμων” του Χ. Τζ. Γουέλς προκαλώντας ανησυχία στο κοινό. “Ο Πόλεμος των Κόσμων” ήταν ένα επεισόδιο της Αμερικανικής ραδιοφωνικής εκπομπής Mercury Theatre On The Air. Μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο της CBS στις 30 Οκτωβρίου 1938, με αφορμή τη γιορτή του Χάλοουϊν. Το επεισόδιο ήταν προσαρμογή του μυθιστορήματος του Χ. Τζ. Γουέλς “Ο Πόλεμος των Κόσμων”, σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Όρσον Γουέλς. Τα πρώτα 40 λεπτά της ωριαίας εκπομπής παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή δελτίων ειδήσεων, κατά τα οποία οι ακροατές ενημερώνονταν για μία εισβολή εξωγήινων από τον Άρη. Δεδομένου ότι η εκπομπή Mercury Theatre On The Air δεν διέκοπτε για διαφημίσεις, οι συνεχιζόμενες διακοπές για τις εξελίξεις της εισβολής αύξησε το ρεαλισμό του προγράμματος σε σημείο που μεγάλη μερίδα των ακροατών πίστεψε ότι επρόκειτο περί πραγματικής εισβολής που λάμβανε χώρα σε πραγματικό χρόνο.

30 October 05

30 Οκτωβρίου 1973: Εγκαινιάζεται η Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ενώνει δυο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία.

30 October 07

30 Οκτωβρίου 1975 – Ο δικτάτορας Φράνκο της Ισπανίας μεταβιβάζει την εξουσία της χώρας στον Χουάν Κάρλος Α’ λόγω ασθένειας. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

30 October 06

30 Οκτωβρίου 1980: Υπογράφεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ και τερματίζεται η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών, κλείνοντας το κεφάλαιο που εκκρεμούσε από την ανακωχή που είχε συμφωνηθεί 11 χρόνια πριν, το 1969, με αφορμή τον Πόλεμο του Ποδοσφαίρου ή Πόλεμο των 100 ωρών. Αιτία του πολέμου ήταν οι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών λόγω πολιτικών διαμαχών κυρίως στο ζήτημα της μετανάστευσης από το Ελ Σαλβαδόρ στην Ονδούρα. Η αφορμή δόθηκε από τις έντονες ταραχές που ξέσπασαν κατά την διάρκεια του δεύτερου προκριματικού γύρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970. Στις 14 Ιουλίου του 1969 ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ επιτέθηκε στην Ονδούρα. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών(OAS) ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Ιουλίου, ενώ ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ αποσύρθηκε στις αρχές Αυγούστου.Έντεκα χρόνια μετά, στις 30 Οκτωβρίου, τα δύο κράτη υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης και έθεσαν τις συνοριακές τους διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το 1992 το Διεθνές Δικαστήριο επιδίκασε το μεγαλύτερο μέρος των αμφισβητούμενων εδαφών στην Ονδούρα και το 1998 η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ υπέγραψαν συνθήκη οριοθέτησης των συνόρων για την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου. Μέχρι τις αρχές του 2006 η διαδικασία της οριοθέτησης δεν είχε ολοκληρωθεί, εντούτοις η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν ομαλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις
30 October 08

30 Οκτωβρίου 1983: Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή. Εκλέγεται πρόεδρος ο Αργεντινός πολιτικός, ο Ραούλ Αλφοσίν, ο ηγέτης του κόμματος Unión Cívica Radical (UCR). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οδήγησε σε δίκη και φυλάκιση πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της δικτατορίας, μεταξύ άλλων και τον ηγέτη της, Πρόεδρο της χουντικής κυβέρνησης Χόρχε Βιδέλα. Ο Αλφονσίν επίσης υπέγραψε Συνθήκη Ειρήνης με τη Χιλή το 1984, κατόπιν μεσολάβησης του Βατικανού, και εισήγαγε μεγάλη οικονομική μεταρρύθμιση 1985 για να τιθασεύσει τον χρόνιο υψηλό πληθωρισμό. Το 1987 κατέστειλε ειρηνικά ένα παρ’ ολίγον πραξικόπημα. Το 1989 τα προβλήματα διογκώθηκαν. Το 1994 παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του. Έκτοτε παρέμεινε εκτός επίσημης πολιτικής, παίζοντας όμως σημαντικό ρόλο ως προσωπικότητα, εντός και εκτός του κόμματός του.
30 October 09