Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 4 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 04/06/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

4 Ιουνίου 1878: Συνθήκη Κωνσταντινούπολης (1878). Η Συνθήκη αυτή συνομολογήθηκε μεταξύ της Αγγλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με άκρα μυστικότητα, στην Κωνσταντινούπολη και ουσιαστικά στρεφόταν ενάντια στη Ρωσία. η Αγγλία αναλάμβανε την υποχρέωση να βοηθήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αν δεχόταν ρωσική επίθεση στα εδάφη της. Σε αντάλλαγμα αυτού ο Σουλτάνος υποσχόταν στην Αγγλία να προβεί στις αναγκαίες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στη Διοίκηση καθώς και την παροχή προστασίας των Χριστιανών και λοιπών αλλόθρησκων υπηκόων του. Επιπρόσθετα ο Σουλτάνος συμφώνησε την εκχώρηση της Κύπρου στην Αγγλία με πλήρη δικαίωμα της κατάληψης και της υπ΄ αυτής διοίκησή της. Χρονικό περιθώριο έναρξης ισχύος (επικύρωσης) δίνονταν μέχρι το αργότερο ένα μήνα από τη συνομολόγηση. Κατόπιν της παραπάνω συνομολόγησης, 24 ημέρες μετά, στις 28 Ιουνίου υψώνεται επίσημα στη Λευκωσία η αγγλική σημαία και έτσι σηματοδοτείται η έναρξη της αγγλικής κατοχής της Κύπρου.
unnamed

4 Ιουνίου 1942: Αρχίζει η Ναυμαχία του Μιντγουέϊ. η Ναυμαχία του Μιντγουέϊ υπήρξε μια από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εμπλεκόμενες πλευρές ήταν οι: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιαπωνική Αυτοκρατορία. Πραγματοποιήθηκε μετά από 6 μήνες από την καταστροφή στο Περλ Χάμπορ. Θεωρείται σημείο καμπής της μέχρι τότε νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό.

unnamed (1)

4 Ιουνίου 1961: Στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ προκαλεί την Κρίση του Βερολίνου απειλώντας να υπογράψει ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης με την Ανατολική Γερμανία και δίνοντας τέλος στην αμερικανική, βρετανική και γαλλική πρόσβαση στο Ανατολικό Βερολίνο. Μετά από δυο μήνες θα ακολουθήσει η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το Βερολίνο θα παραμείνει διχοτομημένο για περίπου 28 χρόνια.

unnamed (2)