Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 20 Ιανουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 20/01/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

20 Ιανουαρίου 1567: Μάχη του Ρίο ντε Τζανέιρο: οι πορτογαλικές δυνάμεις διώχνουν οριστικά τους Γάλλους από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

20 January 02

20 Ιανουαρίου 1649: Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας οδηγείται σε δίκη για προδοσία και άλλα κακουργήματα. Ο Κάρολος Α΄ (Charles I of England, 19 Νοεμβρίου 1600 – 30 Ιανουαρίου 1649) ήταν μονάρχης των τριών βασιλείων της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας από τις 27 Μαρτίου του 1625 έως την εκτέλεσή του το 1649. Μετά την άνοδο του στο θρόνο, Ο Κάρολος ήλθε σε διαμάχη με το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, το βασιλικό προνόμιο του οποίου προσπάθησε να ελαττώσει. Ο Κάρολος πίστευε στο θείο δικαίωμα των βασιλέων και νόμιζε ότι μπορούσε να κυβερνά σύμφωνα με την δική του συνείδηση. Πολλοί υπήκοοί του αντιτέθηκαν στις πολιτικές του, ειδικά στην εφαρμογή φόρων χωρίς κοινοβουλευτική συναίνεση, και εξέλαβε τις δραστηριότητές του ως εκείνες ενός απόλυτου μονάρχη. Η θρησκευτική του πολιτική, σε συνδυασμό με τον γάμο του με μια Ρωμαιοκαθολική, γέννησε την αντιπάθεια και την δυσπιστία μεταρρυθμιστικών ομάδων όπως οι Πουριτανοί και οι Καλβινιστές, οι οποίοι θεωρούσαν τις απόψεις του πολύ Καθολικές. Υποστήριξε τους ιερωμένους της άνω εκκλησίας, όπως ο Ρίτσαρντ Μόνταγκιου και ο Ουίλλιαμ Λοντ, και απέτυχε να βοηθήσει επιτυχώς τις Προτεσταντικές δυνάμεις κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο. Οι προσπάθειές του να επιβάλλει στην Εκκλησία της Σκωτίας Αγγλικανικές πρακτικές οδήγησε στους Πολέμους των Επισκόπων, ενίσχυσε τη θέση του Αγγλικού και του Σκωτικού κοινοβουλίου και βοήθησε στην προετοιμασία της δικής του πτώσης.  Από το 1642 ο Κάρολος πολεμούσε τους στρατούς του Αγγλικού και του Σκωτικού κοινοβουλίου στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Μετά την ήττα του το 1645, παραδόθηκε σε μια Σκωτική δύναμη η οποία τελικά τον παρέδωσε στο Αγγλικό Κοινοβούλιο. Ο Κάρολος αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους αυτών που τον αιχμαλώτισαν για τη δημιουργία μιας συνταγματικής μοναρχίας, και προσωρινά διέφυγε την αιχμαλωσία τον Νοέμβριο του 1647. Όντας πάλι φυλακισμένος στη Νήσο του Ουάιτ, ο Κάρολος δημιούργησε μια συμμαχία με τη Σκωτία, αλλά περί το τέλος του 1648 ο New Model Army του Όλιβερ Κρόμγουελ είχε εδραιώσει τον έλεγχο του στην Αγγλία. Ο Κάρολος δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για έσχατη προδοσία τον Ιανουάριο του 1649. Η μοναρχία καταργήθηκε και ανακηρύχθηκε μια δημοκρατία ονόματι Κοινοπολιτεία της Αγγλίας. Το 1660 η Αγγλική Μεσοβασιλεία έληξε όταν η μοναρχία αποκαταστάθηκε με τον γιο του Καρόλου, τον Κάρολο Β’.

20 January 03

20 Ιανουαρίου 1785: Οι δυνάμεις του Σιάμ, οι οποίες είχαν εισβάλει στο Βιετνάμ προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το πολιτικό χάος, πέφτουν σε ενέδρα και αφανίζονται στον ποταμό Μεκόνγκ από τους Τάι Σον.

thumbnail_20 January 04

20 Ιανουαρίου 1887: Η Γερουσία των Η.Π.Α. επιτρέπει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να εκμισθώσει το Περλ Χάρμπορ ως ναυτική βάση. Το Περλ Χάρμπορ (Pearl Harbor) είναι κλειστός κόλπος ελλιμενισμού στο νησί Οάχου της Χαβάης των ΗΠΑ, δυτικά της Χονολουλού. Το μέρος έγινε γνωστό από την Ιαπωνική επίθεση κατά του Αμερικανικού στόλου, ο οποίος βρισκόταν αγκυροβολημένος εκεί, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, η οποία οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

thumbnail_20 January 05

20 Ιανουαρίου 1919: Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης μεραρχίας στην Εκστρατεία της Κριμαίας. Με την ονομασία Εκστρατεία της Κριμαίας, ή Εκστρατεία της Ουκρανίας, ή (παλαιότερα) Εκστρατεία στη μεσημβρινή Ρωσία, ειδικότερα στην ελληνική ιστορία, χαρακτηρίζεται η ελληνική συμμετοχή με εκστρατευτικό σώμα στην εκστρατεία που επιχείρησε η Γαλλία (ως κύριο μέλος της Αντάντ), κατά των Μπολσεβίκων, στην Κριμαία και γενικότερα στη περιοχή της Ουκρανίας το 1919. Η εν λόγω εκστρατεία, πρώτη υπερπόντια του Βασιλείου της Ελλάδας, αποτελούσε μέρος της γενικότερης διασυμμαχικής επέμβασης στον τότε ρωσικό εμφύλιο πόλεμο υπέρ των Λευκών, που αναπτύχθηκε στην Κριμαία, τον Καύκασο, τη Βεσσαραβία, στη Βόρεια και Ανατολική Ρωσία – Σιβηρία, με ατυχή κατάληξη για τους δυτικούς συμμάχους, εκτός των Ιαπώνων στο μέτωπο της Άπω Ανατολής, όπου κατέλαβαν τη βόρεια Σαχαλίνη και διατήρησαν μέχρι το 1925.

20 January 06