Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 22 Ιανουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 22/01/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

22 Ιανουαρίου 1808: Η πορτογαλική βασιλική οικογένεια φτάνει στη Βραζιλία, όπου κατέφυγε μετά την εισβολή του γαλλικού στρατού στην Πορτογαλία δύο μήνες νωρίτερα.

thumbnail_22 January 01

22 Ιανουαρίου 1863: Ξεσπά η Εξέγερση του Γενάρη στην Πολωνία, Λιθουανία και Λευκορωσία. Ο σκοπός του εθνικού κινήματος ήταν η επανάκτηση της Πολωνικής – Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, η οποία βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή.

22 January 02

22 Ιανουαρίου 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα βρετανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας καταλαμβάνουν το Τομπρούκ από τις ιταλικές δυνάμεις.

22 January 03

22 Ιανουαρίου 1957: Το Ισραήλ αποχωρεί από τη Χερσόνησο Σινά.

thumbnail_22 January 04

22 Ιανουαρίου 1963: Συνθήκη των Ηλυσίων: Ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπογράφουν συνθήκη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Με την υπογραφή αυτής της συνθήκης, η Γερμανία και η Γαλλία καθιέρωσαν νέα θεμέλια για τις σχέσεις τους και τερμάτισαν αιώνες αντιπαλότητας μεταξύ τους. Μόλις δύο μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης φιλίας, ξέσπασε μια νέα διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο Πρόεδρος ντε Γκωλ ήθελε η συνθήκη αυτή να κάνει την Δυτική Γερμανία αποστασιοποιημένη και να την απομακρύνει απο την προστασία των ΗΠΑ. Θεωρούσε την Δυτική Γερμανία (και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας) υποτελείς στην Ουάσιγκτον.Το αξιοσημείωτο της συνθήκης ηταν το ότι δεν έκανε καμία αναφορά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το ΝΑΤΟ ή την Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου. Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το θέμα αυτό στον πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες,το Μπούντεσταγκ επικυρώσε τη συνθήκη με ένα προοίμιο το οποίο καλούσε τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία να ακολουθήσουν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, καλούσε την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ, την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, και τέλος την στρατιωτική ολοκλήρωση της Δύσης στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

thumbnail_22 January 05

22 Ιανουαρίου 1970: Το Boeing 747, το πρώτο “τζάμπο τζετ” στον κόσμο, πραγματοποιεί την πρώτη του εμπορική πτήση με την Pan American World Airways από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου.

thumbnail_22 January 06