Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 5 Δεκεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 05/12/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

5 Δεκεμβρίου 1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που πατάει το πόδι του στο νησί Ισπανιόλα (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία). Όταν έφτασε στη νήσο, όπου σήμερα βρίσκονται η Δημοκρατία της Αϊτής και η Δομινικανή Δημοκρατία, ο ίδιος τη βάφτισε Ισπανιόλα, γιατί του θύμιζε το περίγραμμα της Ισπανίας.

05-december-01

5 Δεκεμβρίου  1920:  Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη διενεργεί δημοψήφισμα για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Α’. Οι σύμμαχοι έως τότε, Άγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί παρέδωσαν διακοινώσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση με τις οποίες δεν αναγνώριζαν τον Κων/νο ως αρχηγό του Κράτους και έπαψαν να την υποστηρίζουν την Ελλάδα στρατιωτικά και διπλωματικά. Μόνο η Αγγλία συνέχισε πλέον, αν και μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, να υποστηρίζει την Ελλάδα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Μετά την αποτυχία κάθε διαπραγμάτευσης που είχε ο Γούναρης με τους Συμμάχους στην Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση αποφάσισαν τη συνέχιση του πολέμου με την Τουρκία. Τον Μάιο του 1921 ο Βασιλιάς αναχώρησε για να αναλάβει την ονομαστική αρχιστρατηγία του στρατού στη Μικρά Ασία. Στα τέλη του ίδιου χρόνου επέστρεψε στην Αθήνα λόγω κλονισμού της υγείας του. Τον Αύγουστο του 1922 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 μπήκαν στη Σμύρνη και την έκαψαν.

05-december-02

5 Δεκεμβρίου  1931: Κατεδαφίζεται με εντολή του Ιωσήφ Στάλιν ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα. Ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού Σωτήρος υπήρξε το σκηνικό στην πρώτη εκτέλεση του έργου “Οβερτούρα 1812” που έγραψε, το 1880, ο Πιοτρ Ιλίτς Τσαικόφσκι (1840 – 1893) εις μνήμην της υπεράσπισης της Μόσχας από τους Ρώσους εναντίον της προελαύνουσας Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα, στη μάχη του Μποροντίνο, το 1812.

05-december-03

5 Δεκεμβρίου 1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Μάχη της Μόσχας: O Γκέοργκι Ζίβκοφ διατάζει τη γενική αντεπίθεση του σοβιετικού στρατού εναντίον του γερμανικού στρατού και κυρίως στοχεύει εναντίον της Ομάδας Στρατιών Κέντρου. Η υπεράσπιση της Μόσχας έγινε σύμβολο της σοβιετικής αντίστασης ενάντια στην εισβολή των δυνάμεων του Άξονα. Για την ανάμνηση της μάχης η Μόσχα έλαβε τον τίτλο της Ηρωικής Πόλης το 1965, στην 20η επέτειο της Ημέρας της Νίκης.

05-december-04

5 Δεκεμβρίου 1945: Χάνεται ο σμήνος της αεροπορίας του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Flight 19, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, στο Τρίγωνο των Βερμούδων. 14 άνδρες ήταν τα πληρώματα του σμήνους. Στη συνέχεια χάθηκε και μια δικινητήρια ιπτάμενη άκατος αναγνώρισης/βομβαρδισμού που στάλθηκε για να εντοπίσει το σμήνος στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ιπτάμενη άκατος είχε  13 άνδρες πλήρωμα. Οι εμπειρογνώμονες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλήξουν σε ασφαλές πόρισμα για την απώλεια του σμήνους και της ιπτάμενης ακάτου.

05-december-05

5 Δεκεμβρίου 1978: Η ΕΣΣΔ υπογράφει Συνθήκη Φιλίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν. Το άρθρο 4 της συνθήκης φιλίας δικαιολογούσε το ενδεχόμενο σοβιετικής εισβολής στη χώρα με σκοπό την προστασία της από εξωτερική απειλή. Και όντως, η ΕΣΣΔ επικαλέστηκε το άρθρο 4 για την εισβολή του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1979 και οδήγησε στον δεκαετή Σοβιετο-αφγανικό Πόλεμο (24 Δεκεμβρίου 1979 – 15 Φεβρουαρίου 1989) με αποτέλεσμα την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού από τη χώρα.
05-december-06