Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 5 Ιουνίου
Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…
[hr]
5 Ιουνίου 1625: Η πόλη της Μπρέντα παραδίδεται στα ισπανικά τέρθιος.
5 Ιουνίου 1832: Ξεσπά στο Παρίσι η Ιουνιανή Εξέγερση, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί η μοναρχία του Λουδοβίκου Φιλίππου. Η Ιουνιανή Εξέγερση ή η Παρισινή Εξέγερση του 1832 (γαλλικά: Insurrection républicaine à Paris en juin 1832), ήταν μια αντιμοναρχική εξέγερση των Παριζιάνων Ρεπουμπλικάνων στις 5 και 6 Ιουνίου 1832. Η εξέγερση ξεκίνησε με μία προσπάθεια των ρεπουμπλικάνων για να αντιστρέψουν την ίδρυση από το 1830 της Ιουλιανής Μοναρχίας του Λουδοβίκου Φιλίππου, λίγο μετά το θάνατο του ισχυρού υποστηρικτή του βασιλιά, του Προέδρου του Συμβουλίου, Κασιμίρ Πιέρ Περιέ, στις 16 Μαΐου 1832. Ο θάνατος του Ζαν Μαξιμιλιάν Λαμάρκ ήταν μια σπίθα λίγο πριν οι επαναστάτες ανεβούν στα οδοφράγματα. Η εξέγερση ήταν το τελευταίο ξέσπασμα βίας που συνδέεται με την Ιουλιανή Επανάσταση του 1830. Ο συγγραφέας Βικτόρ Ουγκώ περιέγραψε την εξέγερση στο μυθιστόρημά του Οι Άθλιοι.
5 Ιουνίου 1947: Ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ, υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Τρούμαν παραθέτει σε γενικές γραμμές στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το σχέδιο για την μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση των κρατών της Ευρώπης. Το σχέδιο έμεινε γνωστό ως “Σχέδιο Μάρσαλ” και αποσκοπούσε αφενός στην οικονομική τόνωση των ευρωπαϊκών κρατών και αφετέρου να εμποδίσει να περιέλθουν τα ευρωπαϊκά κράτη στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν οι πρώτες χώρες που έλαβαν μέρος της οικονομικής ενίσχυσης του Σχεδίου Μάρσαλ. Είναι η αρχή του αμερικανικού παρεμβατισμού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Μάρσαλ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αμερικανικής διπλωματίας και για αρκετούς οικονομολόγους αποτελεί πρότυπο αντιμετώπισης κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων και “αποτυχιών” του ιδιωτικού τομέα.