Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 6 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 06/06/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

6 Ιουνίου  1933: Νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.

unnamed

 

6 Ιουνίου 1944: Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση. Η Απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Operation Overlord (Επιχείρηση Κυρίαρχος) ήταν η Συμμαχική απόβαση στις ακτές της Γαλλίας. H μέρα της απόβασης έμεινε γνωστή ως D – Day. Ήταν η μεγαλύτερη δια θαλάσσης απόβαση στην ιστορία. Θεωρείται πως συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη στην Ευρώπη. Έντεκα μήνες μετά την απόβαση, στις 9 Μαΐου 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.

unnamed (1)

 

6 Ιουνίου 1982: Ξεσπάει ο Πόλεμος του Λιβάνου του 1982. Η ένοπλη σύρραξη ξεκίνησε με την εισβολή του ισραηλινού στρατού στα εδάφη του νοτίου Λιβάνου Η ισραηλινή εισβολή είχε την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Ειρήνη για τη Γαλιλαία”. Στόχος της ισραηλινής εισβολής ήταν η εκκαθάριση των βάσεων της Ο.Α.Π. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Μετά από σκληρότατες μάχες και μεγάλης έντασης αντίσταση των αμυνόμενων, το Ισραήλ καταλαμβάνει το Νότιο Λίβανο.

unnamed (2)

 

6 Ιουνίου 1984: Κυκλοφορεί στη Σοβιετική Ένωση το “Tetris”, ένα από τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται ως το πιο «εθιστικό παιχνίδι στην ιστορία των υπολογιστών. Οι Αλεξέι Παζίτνοφ, Νμτίρι Παβλόφσκι και Βαντίμ Γκεράσοφ είναι οι δημιουργοί του “Tetris”. Η ονομασία του παιχνιδιού Τέτρις προέρχεται από το ελληνικό πρόθεμα τέτρα (διότι όλα τα εμπλεκόμενα σχήματα αποτελούνται από τέσσερα ίδια τετράγωνα δομημένα με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους) και την αγγλική λέξη “τέννις”.

unnamed (3)