Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 28 Φεβρουαρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 28/02/2019

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[br]

28 Φεβρουαρίου 628: Ο Χοσρόης Β΄ της Περσίας εκτελείται υπό τις διαταγές του Καβάδη Β’. Ο Χοσρόης Β΄ της Περσίας (570 – 28 Φεβρουαρίου 628) ήταν ο τελευταίος μεγάλος βασιλιάς της Περσίας από την δυναστεία των Σασσανιδών. Βασίλευσε μεταξύ 590 και 628 και ήταν γιος και διάδοχος του βασιλιά της Περσίας Ορμίσδα Δ’ και εγγονός του βασιλιά της Περσίας Χοσρόη Α’. Πασίγνωστος από τους σκληρούς θρησκευτικούς του πολέμους με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο. Ο στρατός του είχε συντριβεί από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο, και το κράτος του είχε αποδεκατιστεί. Οι μάχες έληξαν οριστικά το 628. Ο Ηράκλειος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να τελέσει μεγαλοπρεπή τελετή και την επόμενη χρονιά με μεγάλη συνοδεία μετέφερε τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα. Οι Πέρσες εξοργισμένοι από τις ήττες και τις ταλαιπωρίες τον ανέτρεψαν την ίδια χρονιά με συνωμοσία υπό την αρχηγία του ίδιου του μεγαλύτερου γιου του Σιρόη. Ο Σιρόης, ο οποίος ήταν γνωστός για τον ακραίο και βίαιο χαρακτήρα του σκότωσε τους 18 αδερφούς του μπροστά στον πατέρα του και στη συνέχεια έσφαξε τον ίδιο τον Χοσρόη Β΄. Αμέσως, μετά ανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Περσών. Υιοθέτησε νέο όνομα και πλέον ονομαζόταν Καβάδης Β’. Πέθανε σε λίγους μήνες την ίδια χρονιά από επιδημία πανώλης. Η διαλυμένη Περσία έπεσε αμέσως μετά στη νέα ανερχόμενη δύναμη, τους Άραβες και έγινε επαρχία της αραβικής αυτοκρατορίας.

cf87cebfcf83cf81cf8cceb7cf82-ceb22

28 Φεβρουαρίου 1910: Η Ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα εμφανίζεται στη Μετροπόλιταν Όπερα, στη Νέα Υόρκη. Η Άννα Πάβλοβνα (Ματίγεβνα) Πάβλοβα (12 Φλεβάρη 1881 – 23 Ιανουαρίου, 1931) ήταν Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Ήταν μια από τους κυριότερους καλλιτέχνες του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Μπαλέτου και των Ρωσικών Μπαλέτων του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Η Πάβλοβα είναι πιο γνωστή για τη δημιουργία του ρόλου The Dying Swan και με δική της εταιρεία έγινε η πρώτη μπαλαρίνα που περιόδευε με μπαλέτο σε όλο τον κόσμο.

28 February 02

28 Φεβρουαρίου 1986: Δολοφονείται ο Ούλωφ Πάλμε, ο Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρωθυπουργός. Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε (30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 1969 έως το 1979 και από το 1982 μέχρι το θάνατό του. Ο Ούλωφ Πάλμε γεννήθηκε στο Ουστερμάλμ, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Προερχόταν από ανώτερη τάξη. Ωστόσο, ο πολιτικός του προσανατολισμός επηρεάστηκε από τις Σοσιαλδημοκρατικές ιδέες και ιδανικά. Αυτό οφειλόταν βασικά στα ταξίδια του σε αναπτυσσόμενες χώρες ως φοιτητικός ηγέτης. Ο Πάλμε ήταν ένας πολιτικός με ισχυρές πολιτικές θέσεις που προκαλούσε συζητήσεις στη διεθνή σκηνή: η οξεία κριτική του εναντίον των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι εκστρατείες του εναντίον της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, η καταδίκη του απαρτχάιντ και η συνηγορία υπέρ οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Νότιας Αφρικής, η υποστήριξή του – οικονομική και πολιτική – για το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) και την Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), η συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, και άλλα έκαναν βέβαιο το γεγονός πως ο Πάλμε διέθετε μεγάλο αριθμό εχθρών στο εξωτερικό. Αλλά και εντός της χώρας του, οι αριστερές απόψεις του δημιούργησαν μεγάλη εχθρότητα από τους δεξιούς της Σουηδίας. Την εποχή του θανάτου του ο Πάλμε είχε κατηγορηθεί ως φιλο-σοβιετικός και πως δεν προστάτευε τα συμφέροντα της Σουηδίας. Ο Ούλωφ Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Η δολοφονία του Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη και μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας περιβάλλει το φόνο.

thumbnail_28 February 01