Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 9 Ιουνίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 09/06/2017

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[hr]

9 Ιουνίου 411 π.Χ. : Εκδηλώνεται ολιγαρχικό κίνημα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ. – 404 π.Χ.), το οποίο ανατρέπει το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα και εγκαθιδρύει την “Αρχή των Τετρακοσίων”. Μετά την καταστροφική εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία (415-413πΧ), το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα άρχισε να κλονίζεται. Η αριστοκρατική τάξη της πόλης είχε πληγεί από τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, καθώς τα μέλη της αριστοκρατικής τάξης ήταν οι κύριοι χρηματοδότες. Οι ηγέτες του ολιγαρχικού κινήματος ήταν οι Αντιφώντας, Φρύνιχος, Πείσανδρος και ο μετριοπαθής Θηραμένης. Οι πραξικοπηματίες δεν θα μπορούσαν να πετύχουν χωρίς την υποστήριξη του πανίσχυρου αθηναϊκού στόλου. Εκείνη την περίοδο, ο αθηναϊκός στόλος ναυλοχούσε στη Σάμο. Τα πληρώματα μόλις έμαθαν για το κίνημα στην Αθήνα, ορκίστηκαν πίστη στη δημοκρατία, καθαίρεσαν τους αρχηγούς τους και εξέλεξαν νέους. Εσωτερικές έριδες μεταξύ των πραξικοπηματιών οδήγησαν στην επικράτηση των μετριοπαθών ολιγαρχικών. Ο Φρύνιχος δολοφονήθηκε. Οι μετριοπαθείς ολιγαρχικοί εγκατέστησαν την «αρχή των 5.000» τον Σεπτέμβριο του 411 π.Χ. Ο Θουκυδίδης εγκωμιάζει το νέο πολίτευμα, που αποτελούσε συνδυασμό ολιγαρχικών και δημοκρατικών στοιχείων. Από τους ηγέτες των ακραίων ολιγαρχικών, ο Αντιφών καταδικάσθηκε σε θάνατο και ήπιε το κώνειο, ενώ o Πείσανδρος κατέφυγε στους Σπαρτιάτες. Η δημοκρατία στην Αθήνα αποκαταστάθηκε τον Ιούνιο του 410 π.Χ, μετά τη διπλή νίκη του αθηναϊκού στόλου στην Κύζικο.
unnamed

9 Ιουνίου 68 μ.Χ. : Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων αυτοκτονεί, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας. Ωστόσο, επί των ημερών του Νέρωνα μειώθηκε η φορολογία, θεσπίστηκαν νέα διατάγματα για την προστασία των δούλων και των απελεύθερων από την κακομεταχείριση ή τον εκ νέου εξανδραποδισμό, εξερράγησαν και καταπνίγηκαν εξεγέρσεις στη Βρετανία, την Παλαιστίνη και την Γαλατία, ενώ έγινε κι ένας περίφημος διακανονισμός με τους Πάρθους σχετικά με το Βασίλειο της Αρμενίας.Ο διακανονισμός αυτός τερμάτισε μία διαμάχη δεκαετιών μεταξύ Ρωμαίων και Πάρθων. Ο Νέρων επίσης προώθησε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων έργων, οργάνωσε αθλητικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες, έδωσε φοροαπαλλαγές στις εισαγωγές τροφίμων για να μειώσει το κόστος τους και έσφιξε τους δεσμούς του ρωμαϊκού κράτους με τον ελληνικό κόσμο. Ακόμα, όντας αυτοανακηρυγμένος ποιητής και εραστής των τεχνών, επιχείρησε να στηρίξει έναν νέο, προπαγανδιστικό αυλικό λογοτεχνικό κύκλο (στα πρότυπα του λογοτεχνικού κύκλου του Μαικήνα).Το 64 μ.Χ. ξέσπασε μία μεγάλη πυρκαγιά στη Ρώμη και, αφού κατεσβέσθη, ο Νέρων προχώρησε σε ένα μεγαλεπήβολο και πολυέξοδο σχέδιο οικιστικής αναμόρφωσης της πρωτεύουσας. Προκειμένου να κατασιγάσει τις φήμες που υποστήριζαν ότι η πυρκαγιά προήλθε από εμπρησμό με δική του διαταγή, ο Νέρων κατηγόρησε και καταδίωξε για ένα διάστημα τους χριστιανούς της πόλης. Το γεγονός αυτό, η μητροκτονία που διέπραξε και η τυραννική διακυβέρνηση που του αποδίδουν Ρωμαίοι ιστορικοί της περιόδου, η εγκυρότητα και αμεροληψία των οποίων σήμερα αμφισβητείται από ορισμένους μελετητές, έδωσαν στον Νέρωνα μία κακή φήμη. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η είδηση του θανάτου του Νέρωνα έγινε δεκτή με χαρά από την αριστοκρατία και τη Σύγκλητο αλλά δυσαρέστησε τις λαϊκές μάζες.

unnamed

9 Ιουνίου 1863: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Μάχη του Μπράντυ Στέισον. Ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή ιππικού σε πολεμική επιχείρηση του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εκστρατείας του Γκέτισμπεργκ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865) ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία. Οι απώλειες στις μάχες ξεπέρασαν τις 600.000, οι θάνατοι στον πληθυσμό τις 500.000, ενώ καταστράφηκε περίπου το 40% της εθνικής οικονομίας. Ο πόλεμος αυτός ήταν αποτέλεσμα κυρίως των πολύ σοβαρών οικονομικών διαφορών μεταξύ των πολιτειών αλλά και του πολιτειακού συστήματος των τότε ΗΠΑ.

unnamed (1)