Σκατότρυπες για τον Tραμπ οι χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής

Ο ακροδεξιός πρόεδρος ονειρεύεται μετανάστες από... την Νορβηγία!

| 12/01/2018

Το ότι ο Τραμπ είναι ρατσιστής, δεν εκπλήσσει κανέναν. Ίσα-ίσα, ήταν ένας από τους κύριους λόγους της εκλογής του. Έτσι λοιπόν, οι νέες του δηλώσεις, με τις οποίες αναρωτιέται για ποιο λόγο οι ΗΠΑ πρέπει να δέχονται μετανάστες από την Αϊτή και τις αφρικανικές χώρες, περιοχές που αποκάλεσε μάλιστα και… σκατότρυπες (shitholes) δεν ξαφνιάζει. Ίσως το μόνο πραγματικά νέο σε αυτές είναι το πόσο μικρή εικόνα έχει για τις οικονομικές ανισότητες που επικρατούν στον πλανήτη, όταν παραπονιέται γιατί η Αμερική δεν δέχεται περισσότερους μετανάστες από… την Νορβηγία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πηγές μέσα από τον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι γερουσιαστές ανέλυαν το πρόγραμμα υποδοχής στον πρόεδρο, ο ίδιος φέρεται να είπε: «Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι… Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία». Άλλη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε επίσης το γιατί οι ΗΠΑ οφείλουν να υποδέχονται Αϊτινούς.

Οι ίδιες οι πολιτικές για ταπρογράμματα υποδοχής που εξέταζε το επιτελείο του Τραμπ είναι πιο τρομακτικές από οποιαδήποτε ρατσιστική χοντράδα μπορεί να πει ο Πρόεδρος.Ένα από αυτά είναι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS για συντομία), το οποίο η Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει  για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ. Έτσι, αυτόματα πάνω από  200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν. Σειρά θα έχουν οι μετανάστες προερχόμενοι από χώρες όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.

Προκειμένουν να προστατευθεί, έστω και προσωρινά αυτό το πρόγραμμα, το νομοσχέδιο της Γερούσίας σκοπεύει να καταργήσει στη θέση του τη λοταρία, η οποία έδινε την δυνατότητα σε περίπου 50.000 ανθρώπους  να μετεγκαθίστανται στη χώρα.

Με πληροφορίες από το thepressproject.gr