Σώστε το δάσος της Μακρυρράχης!

Έκκληση προς την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την απόφασή της για δημιουργία λατομείου μέσα στο δάσος!

| 05/11/2015

 Έκκληση προς την κυβέρνηση να αποτρέψει την καταστροφή τού, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δάσους της Μακρυρράχης Φθιώτιδας από τη χωροθέτηση… λατομείου(!) στην «καρδιά» του, απευθύνουν σύσσωμο το χωριό και οι φορείς του με ανοιχτή επιστολή τους.

Το σοβαρό αυτό θέμα ανέδειξε το «Περιοδικό» τον περασμένο Αύγουστο.

Πρόκειται για ένα παρθένο φυσικό τοπίο με σύμπλεγμα καταρρακτών το οποίο, εκτός της προφανούς περιβαλλοντικής σημασίας του, δεδομένου ότι πρόκειται και για προστατευόμενο Καταφύγιο – Εκτροφείο Αγρίων Θηραμάτων, έχει και πολιτισμική σημασία για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

Οι φορείς σημειώνουν ότι «πριν από ενάμισι χρόνο περίπου με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η κατασκευάστρια Εταιρεία της οδού Ε65 προέβη σε ενέργειες για ίδρυση Δανειοθαλάμου απόληψης αδρανών υλικών, συνολικής έκτασης 83 στρεμμάτων περίπου, στην αναφερόμενη στην επικεφαλίδα του θέματος θέση, και κυριολεκτικά, όπως προσδιορίζεται με το σχετικό Τοπογραφικό Διάγραμμα και τη Τεχνική Έκθεση Τοπογράφου Μηχανικού, μέσα στο «Κουσλόρεμα» ή «Ντεμουρχανόρεμα» και επάνω στον φυσικό καταρράκτη «Κρέμαση» του ρέματος, στη καρδιά της δασικής μας έκτασης και σε κοντινή απόσταση από τον Οικισμό της Μακρυρράχης, καθώς και από τη Λουτρόπολη Καΐτσας-Δρανίστας».

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν συγκίνησε την… «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση: Τη χωροθέτηση του λατομείου στο δάσος ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Απρίλιο, με την Α.Π. οικ. 147997/14-4-2015 απόφαση.

«Και αυτό» λένε οι φορείς, «παρά του ότι, επιπλέον, επισημαινόταν με το Αριθ. Πρωτ. 9/29-1-2015 έγγραφο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού  «…ότι η εξυπηρέτηση της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Ε65, σύμφωνα με τον Νόμο και όπως σημειώνεται στο Αριθ. Πρωτ. 263/10167/21-1-2015 έγγραφο της Α.Δ.Θ.Στ.Ε, Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, μπορεί ακώλυτα να γίνει από το υφιστάμενο, στην ίδια περιοχή και σε πλησιέστερη και πλεονεκτικότερη για το έργο θέση *Λωρίδες*, Ιδιωτικό Λατομείο, μισθωμένο από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε., το οποίο εξασφαλίζει αδρανή υλικά επαρκή και κατάλληλα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί όσο χρειαστεί και το οποίο μπορεί να τεθεί αμέσως σε λειτουργία χωρίς ιδιαίτερα επιζήμιες επιπτώσεις γενικώς».

Η σημασία του δάσους για τους κατοίκους του χωριού προκύπτει από σειρά λαογραφικών μελετών, αν και μια διαδικτυακή «βόλτα» στον ιστότοπο www.makryrrachi.gr αρκεί για να γίνει κατανοητό περί τίνος πρόκειται. 

Makryrrachi-Kaitsa.-Loutra

Τα λουτρά της Καΐτσας

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αποδείξουν αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα είναι συγκλονιστικός μέσα στην αγωνία και την απλότητά του: «(…) η περιοχή αυτή με το σπάνιο φυσικό κάλλος της και τα λοιπά χαρακτηριστικά της στοιχεία δεν αποτελεί μόνο τόπο αναψυχής για τους κατοίκους του Χωριού μας και εκείνων της γύρω περιοχής, αλλά, και ως κρησφύγετο των Προγόνων μας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Ιταλογερμανικής κατοχής και ως «Κρυφό Σχολειό» μας από κάθε Άνοιξη και μετά, από τότε (1954 και μετά ) που οι σεισμοί χτύπησαν το Δημοτικό Σχολείο μας, αποτελεί και τόπο πολιτισμικής κληρονομιάς και προσκυνήματός μας, ως σωτήριος τόπος των Προγόνων μας και ως τόπος παιδείας μας.     

Αυτόν τον τόπο έρχεται να μας καταστρέψει η Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την ίδρυση του Λατομείου. 

Καταστροφή εναντίον της οποίας είναι ολόκληρη η Κοινωνία του Χωριού μας και οι Απανταχού Καϊτσιώτες και κατά της οποίας επίσης με ομόφωνες Αποφάσεις τους έχουν ταχθεί τα Συμβούλια της Τοπ.Κοιν/τας Μακρυρράχης και του Δήμου Δομοκού». 

Την επιστολή υπογράφουν η Τοπική Κοινότητα Μακρυρράχης, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχειρίσεως Δάσους Μακρυρράχης, η Ένωση Φίλων του Δάσους Μακρυρράχης, η Κίνηση Νέων Καϊτσας, ο Σύλλογος των Απανταχού Καϊτσιωτών Μακρυρράχης.

Εκτός των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, η επιστολή κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Makryrrachi-Kaitsa.-O-Potamos-Onoxonos

 

 

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.