"Το καλύτερο είναι ότι πολλοί δημιουργούν χωρίς αναστολές πλέον"

Συνέντευξη με τη Σοφία Σαρρή, μία από τις πιο δραστήριες μουσικούς της εγχώριας post-90s σκηνής...

| 14/12/2016

Η Σοφία Σαρρή είναι αντικειμενικά μία από τις πιο δραστήριες παρουσίες της εγχώριας μουσικής σκηνής. Δεν σταματάει να πειραματίζεται σε διάφορα μήκη και πλάτη αυτής, ενσαρκώνοντας σε σημαντικό βαθμό τις τάσεις και τις δυνατότητες μιας νέας -ηλικιακά και όχι μόνο- δημιουργικότητας.

Όπως μάθαμε θα κυκλοφορήσει τον πρώτο προσωπικό της δίσκο ονόματι Euphoria πολύ σύντομα, τον Ιανουάριο του 2017, στην Inner Ear. Η παρουσίαση του υλικού αυτού θα γίνει στο Six Dogs στις 3 Φεβρουάριου 2017. Παράλληλα αυτή την περίοδο συμμετέχει και στο πειραματικό project Luup, αλλά και στο αυτοσχεδιαστικό LYD quartet με τους οποίους θα εμφανιστεί στο ΙΛΙΟΝ plus στις 16 Δεκέμβρη, ανοίγοντας τη συναυλία των M.A.t.E.

Με αφορμή αυτό το τελευταίο που θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες, βρεθήκαμε μαζί της για μια συζήτηση το λιγότερο ενδιαφέρουσα…

[hr]

Κατ αρχήν ετοιμάζεσαι να κυκλοφορήσεις την πρώτη σόλο δουλειά σου μετά από ένα αρκετό διάστημα που συμμετέχεις στην εγχώρια μουσική σκηνή κάνοντας αισθητή την παρουσία σου. Ήταν τόσο χρονοβόρα η δημιουργία/ηχογράφησή της; Αντιμετώπισες προβλήματα / δυσκολίες; Πως νιώθεις σε γενικές γραμμές γι αυτή την προσπάθεια;

[hr]

Το Euphoria το ‘βασάνιζα” περίπου τέσσερα χρόνια. Θεωρώ όμως οτι όλη αυτη η χρονοβόρα διαδικασία αποτέλεσε ζύμωση για να προκείψει το συγκεκριμένο υλικό για το οποίο δούλεψαν μαζί μου περίπου δέκα υπερταλαντούχοι άνθρωποι. Νομίζω όποιος προσπαθεί να αποτυπώσει ό,τι έχει μέσα στο κεφάλι του σε έναν δίσκο αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η παραγωγή ήταν D.I.Y., όλοι δούλεψαν αφοσιωμένα στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους αντιμετωπίζοντας ολες τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνει ένας μουσικός στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση αισθάνομαι το λιγότερο συγκινημένη που επιτέλους κυκλοφορεί τον Ιανουάριο στην Inner Ear. Νιώθω ότι ένα κομμάτι της ζωής μου έκανε τον κύκλο του και μπορώ να το βγάλω στο φως.

[hr]

Ηχητικά νιώθεις ότι βάσει και αυτής της δισκογραφικής προσπάθειας κατασταλάζεις προς τα κάπου ή ούτε καν και δεν χρειάζεται κιόλας;

[hr]

Είχα πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πώς ήθελα να ακούγεται ο συγκεκριμένος δίσκος. Για τα όργανα,την ενορχήστρωση και την όλη αισθητική του ταυτότητα. Όμως αυτό εξυπηρέτησε τα συγκεκριμένα κομμάτια. Σε ένα επόμενο βήμα δεν έχω πραγματικά ιδέα τι θα κάνω. Ίσως αναγκαστώ να τα κάνω όλα μόνη μου στο fruity loops.

[hr]

Το Euphoria ως τίτλος και περιεχόμενο φαντάζει λίγο παράταιρος με την εποχή (γέλια). Αποτελεί αποτύπωση της κατάστασης που βρίσκεσαι ή στόχο προς κατάκτηση;

[hr]

Η  αλήθεια είναι ό,τι φαντάζει ακόμα πιο παράταιρος αν ακούσεις και το δίσκο! Μάλλον είναι σαν μια προσευχή. Κάνω επίκληση στην Ευφορία μπας και έρθει και μας αγγίξει.

lyd-quartet2

[hr]

Έχεις κάνει αρκετές βόλτες σε σχήματα ενδιαφέροντα αλλά και ρεύματα μουσικά. Έχεις βρεθεί και στη σκηνή από τους Night On Earth μέχρι πολύ γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Πες μας για 1 – 2 στιγμές που ξεχωρίζεις από όλα τα μέχρι τώρα με θετικό ή αρνητικό πρόσημο και γιατί.

[hr]

Το πρώτο μου live με τους Night on Earth πριν 10-12 χρόνια στο Μικρό Μουσικό Θέατρο και το πρώτο live της ζωής μου στα 16 μου, support στους Rotting Christ, με την τότε μπάντα μου στην Κρήτη. Ήταν οι δυο πιο έντονες στιγμές επί σκηνής, γιατί μου έγινε πολύ ξεκάθαρο ότι εγώ αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου.

[hr]

Πες μας λίγο παραπάνω πράγματα για τους LYD Quartet. Για τους ανθρώπους που το συναπαρτίζετε και ποιες ήταν οι κοινές σας αναφορές όταν αποφασίσατε να φτιάξετε το γκρουπ.

[hr]

Οι LYD Quartet αποτελούνται από τους: Γιάννη Αναστασάκη στην κιθάρα (ή κάτι σαν κιθάρα με 45354 εφφέ), Βασίλη Τζαβάρα στα πλήκτρα, Γιάννη Νοταρά στα τύμπανα και εγώ κάτι σαν τραγούδι. Το γκρουπ σχηματίστηκε τυχαία όταν κλήθηκα να αντικαταστήσω μια συνάδελφο μου σε ένα live των παιδιών, γνωρίζοντας μόνο τον Γιάννη και με τη γενική οδηγία “έλα να αυτοσχεδιάσουμε”. Τα υπόλοιπα παιδιά τα γνώρισα στο sound check. Ξεκινήσαμε να παίζουμε χωρίς να έχουμε ιδέα για το τι θα κάνουμε και επειδή το όλο πράγμα λειτούργησε για όλους αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το project και το ονομάσαμε LYD Quartet, Κουαρτέτο του ήχου στη νορβηγική γλώσσα. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε μόνο στα sound check.

[hr]

Δώσε μας τώρα αντανακλαστικά, ελληνόφωνους και αγγλόφωνους, τους 5 -6 μουσικούς ή γκρουπ που θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις μουσικά σήμερα.

[hr]

Σε τυχαία σειρά, ξεχνώντας σίγουρα 2-3 :

Tool, Bjork, Jeff Buckley, Oum Kalsoum, Λένα Πλάτωνος, Γιάννης Χρήστου, Nine inch nails, Portishead, Dillinger Escape Plan, Radiohead, Diamanda Galas…

[hr]

Είτε όσον αφορά τους LYD Quartet είτε το προσωπικό σου project η παρακάτω ερώτηση. Πώς προσεγγίζετε το λάιβ; Σε / σας ενδιαφέρει η όσο πιο πιστή εκτέλεση της ηχογράφησης, της πρόβας, αυτού που αποτελεί τη σύνθεση ή έχετε μια πιο ελεύθερη φυσιογνωμία;

[hr]

Το πώς δουλεύουμε με τους LYD δεν έχει καμία σχέση με το προσωπικό μου project. Στους LYD βρισκόμαστε επί σκηνής και αυτοσχεδιάζουμε στηριζόμενοι μόνο στα μουσικά αντανακλαστικά μας και στην επικοινωνία που προκύπτει τη δεδομένη στιγμή μεταξύ μας. Δεν κάνουμε πρόβες και δεν προσχεδιάζουμε τη ροή της συναυλίας. Στο δικό μου δουλεύουμε πάνω στις συγκεκριμένες συνθέσεις του δίσκου και κάποιες διασκευές. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άποψη κάθε μουσικού που συμμετέχει στο project και μέλημα μου είναι να υπάρχει ο χώρος ώστε όλοι να εκφράζονται κάτω από το συγκεκριμένο αισθητικό πλαίσιο που προκύπτει βέβαια. Πειραματιζόμαστε πάντα στις πρόβες και υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ live και δίσκου.

lyd-quartet

[hr]

Πώς σου φαίνονται ότι κινούνται τα μουσικά πράγματα σήμερα στην Ελλάδα; Ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο πράγμα που πιστεύεις ότι έχει συμβεί στη μουσική τα τελευταία χρόνια της κρίσης;

[hr]

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα πλήθος δραστήριων και ταλαντούχων μουσικών που δημιουργούν με έντονη ταυτότητα από το χώρο του μέταλ έως αυτόν της παραδοσιακής ή πειραματικής μουσικής. Απλά ίσως χρειάζεται να κλείσουμε την τηλεόραση ή και το ραδιόφωνο για να τους ανακαλύψουμε. Το χειρότερο είναι ότι πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την τέχνη τους για λόγους βιοπορισμού και τη γενική μιζέρια που πιθανώς μας καταπίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Το καλύτερο είναι ότι πολλοί άδραξαν την ευκαιρία του “ τι είχαμε-τι χάσαμε” και δημιουργούν χωρίς αναστολές ακριβώς ο,τι τους εκφράζει γνωρίζοντας ότι έτσι και αλλιώς η εμπορική επιτυχία είναι κάτι σχεδόν ανέφικτο πλέον. Ειδικά αν ο ίδιος δεν διαθέτεις τους πόρους…

[hr]

Αυτά που συμβαίνουν γύρω σου νιώθεις την ανάγκη να τα εκφράσεις κάπως μέσα από την ενασχόληση με τη μουσική με κάποιον δικό σου τρόπο; Ή προτιμάς να είναι ένα πεδίο που να μένει ανεπηρέαστο από τέτοιες σκέψεις;

[hr]

Ο,τι γράφω είναι ένα συνοθύλευμα εμπειριών και ονείρων. Φυσικά με επηρεάζει ο,τι και αν συμβαίνει γύρω μου όσο επηρεάζει τη ζωή μου και την καθημερινότητα μου. Προσπαθώ να εκτονώνω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου μέσα από τη μουσική μου.

[hr]

Στο επερχόμενο λάιβ με τους M.A.t.E. τι θα μας παρουσιάσετε;

[hr]

Θα μαζέψουμε ενέργεια και θα την ξεράσουμε πάνω στη σκηνή όπως συνηθίζουμε.

[hr]

Συμπύκνωσε τα σχέδια για το μέλλον. LYD Quartet αλλά και Σοφία Σαρρή.

[hr]

Με τους LYD θα συνεχίσουμε να παίζουμε σε διάφορους χώρους της Αθήνας και όχι μόνο. Το επόμενο μας live ειναι στις 29/12 με τους Chickn στο Velvet Room.

Με …τη Σοφία Σαρρή θα παρουσιάσουμε το Euphoria στις 3 Φεβρουαρίου στο 6 d.o.g.s και ακολουθεί το πρώτο μας  live στα εξωτερικά στις 24 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Ευελπιστώ ότι μέσα στο 2017 θα παρουσιάσουμε το Euphoria σε διάφορα μέρη εντός και εκτός Ελλάδος και μάλλον αυτος είναι και ο πιο άμεσος στόχος μου, να επικοινωνήσω το υλικό μου.

Ευχαριστώ!

Κι εγώ!

LYD Quartet: opening act / M.A.t.E. live
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη / Doors Open: 21:30 / Damage: 7 ευρώ
ΙΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17
Πληροφορίες: 2108824383, 6983600510
facebook.com/events/211310839294941

ΜΑΤΕ 50x70 WEB