Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: «Complicite»

1-3 Απριλίου, Κεντρική Σκηνή, 20:30

| 30/03/2016

Το όνομα Σάιμον Μακ Μπέρνυ προκαλεί. Έτσι απλά. Γιατί; Διότι έχει ταυτιστεί με την πρωτοπορία και τη δημιουργία που δεν εγκλωβίζεται στην εκάστοτε επικρατούσα τάση. Η παράσταση που θα παρουσιάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 1-3 Απριλίου, είναι κάτι που βλέπεις πιο εύκολα στον κινηματογράφο. Όνομα αυτής «The Encounter» (Η Συνάντηση) και η γνωριμία μαζί της θα γίνει με τρόπο μαγικά καλλιτεχνικό.

Η εμπειρία που θα βιώσουν όσοι παραβρεθούν χαρακτηρίζεται εξωτική μιας και η προηγμένη τεχνολογία μεταφέρει το κοινό στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του υποσυνείδητου. Ξεναγός, ο Σάιμον Μακ Μπέρνυ. Το εγχείρημα σίγουρα τολμηρό και φιλόδοξο, διότι μέσα από τη ζούγκλα της ζωής (μας) καλούμαστε να συναντηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μια ξεχωριστή συναισθητική κατάσταση στην οποία διασταυρώνονται οι ματιές μας με τη μνήμη, τη φύση, τον χρόνο, τον πολιτισμό.

θεατρο2

Ο τίτλος, «The Encounter», εύγλωττος και αναπόφευκτος. Η Συνάντηση. Ένα σόλο ρεσιτάλ του Μακ Μπέρνυ. Η πιο πρόσφατη παράσταση των «Complicite» σε διεθνή συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τα θέατρα Barbican (Λονδίνο), Schaubühne (Βερολίνο), Théâtre Vidy-Lausanne (Λωζάνη), και Warwick Arts (Κόβεντρυ).

Πηγή έμπνευσης για τη Συνάντηση, ένα βιβλίο που διάβασε ο Μακ Μπέρνυ πριν 20 χρόνια και δεν ξέχασε ποτέ. Πρόκειται για το «Amazon Beaming» του Ρουμάνου, Petru Popescu, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Φωτορεπόρτερ του National Geographic, ο Loren McIntyre χάνεται στα δάση του Αμαζονίου. Είμαστε στο 1969. Κάπου μεταξύ Περού και Βραζιλίας. Ο McIntyre αναζητούσε τη μυθική κοίτη του ποταμού. Διασώθηκε από ιθαγενείς άγνωστης φυλής και μυήθηκε σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης. Κάτι ανάλογο υπόσχεται και ο Μακ Μπέρνυ. Το μόνο που χρειάζεται από το κοινό είναι να φορέσει ακουστικά. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με τελετουργία που ανήκει στον 21ο αιώνα. Εδώ, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον sound designer, Gareth Fly, καθώς αξιοποιεί την προηγμένη αμφιωτική τεχνολογία δημιουργώντας 3D-Audio συνθήκη ακρόασης του ηχοτοπίου του αρχέγονου οικοσυστήματος του Αμαζονίου που σήμερα απειλείται.

Η θεατρική ομάδα «Complicite» ιδρύθηκε το 1983 από τον Μακ Μπέρνυ, την Άναμπελ Αρντεν και Μαρσέλο Μάνι. Αφετηρία της οι αρχές του Γάλλου ηθοποιού και μίμου Jacques Lecoq. Η ομάδα παρουσίασε διεθνώς έναν εντελώς δικό της τρόπο νοηματοδότησης των όρων «devised theatre» (θέατρο της επινόησης) και «physical theatre» (σωματικό θέατρο).

Για το τί έχει καταφέρει αρκεί να παραθέσουμε την απάντηση της Λιν Γκάρντνερ, κριτικού θεάτρου στην εφημερίδα «Guardian», στην ερώτηση «ποιοι είναι οι Complicite;». «Ο λόγος για τον οποίο πηγαίνω θέατρο».

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία & Ερμηνεία: Simon McBurney

Συν-σκηνοθεσία: Kirsty Housley

Σκηνογραφία: Michael Levine

Σχεδιασμός Ήχου: Gareth Fry, Pete Malkin

Σχεδιασμός Φωτισμών: Paul Anderson

Προβολές: Will Duke

Βοηθός σκηνοθέτη: Jemima James

Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Amazon Beaming του Petru Popescu

Συμπαραγωγή: Barbican (Λονδίνο), Edinburgh International Festival, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Schaubühne Berlin, Théâtre Vidy-Lausanne και Warwick Arts Centre

Εισιτήρια

Κανονικό: 15–18–25–36–45 €

Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11–14–20–29–36 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 – 18 – 27 – 34 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Θεατές με προβλήματα ακοής

Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά βαρηκοΐας, παρακαλούμε να φέρετε μαζί σας το καλώδιο απευθείας σύνδεσης για να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της παράστασης και γνωστοποιήστε το στο εκδοτήριο εισιτηρίων, στην είσοδο της Στέγης, προκειμένου το προσωπικό μας να σας υποδείξει πώς να βιώσετε καλύτερα την παράσταση. Εάν δεν έχετε καλώδιο απευθείας σύνδεσης ή αν διαθέτετε κάποιο άλλο βοήθημα ακοής, παρακαλούμε να το γνωστοποιήσετε στο εκδοτήριο εισιτηρίων, κι εμείς θα προσαρμόσουμε ανάλογα τον εξοπλισμό σας. Καθώς η παράσταση The Encounter βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ήχο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κωφούς.

(5-9 άτομα): 11–14–20–29–36 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις