«Σταματήστε την ΤΤΙΡ» - Βερολίνο 10 Οκτωβρίου
Η γερμανική πρωτεύουσα πλημμύρισε διαδηλωτές
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Βερολίνο ενάντια στην προοπτική της συμφωνίας για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων γνωστή και ως ΤΤΙΡ, ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά και ενάντια στην Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA), στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στη συμφωνία που είχαν προγραμματιστεί σε σειρά από χώρες.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κομμάτων της γερμανικής αριστεράς, συνδικαλιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πλήθος ήταν εντυπωσιακό και ξεπέρασε τους 250.000 ανθρώπους.
Στο στόχαστρο των συγκεντρωμένων βρέθηκε κυρίως η TTIP, για την οποία ο επόμενος γύρος συνομιλιών είναι προγραμματισμένος να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου στο Μαϊάμι. Μια παρόμοια συμφωνία για την κατάργηση των τελωνειακών και ρυθμιστών φραγμών, η CETA, είναι υπό συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.
Κυρίαρχα ήταν τα συνθήματα «Σταματήστε την TTIP», «Ελευθερία Δημοκρατικής Δράσης αντί για TTIP» και «H TTIP σηματοδοτεί το κλιματικό ναυάγιο». Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στους δρόμους του Βερολίνου εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι η ΤΤΙΡ αποτελεί μέγιστη απειλή για το περιβάλλον, για τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, αλλά και για την ίδια την έννοια της λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας, αφού δίνει απόλυτη εξουσία, πρακτικώς, στις πολυεθνικές. Η συγκέντρωση κατέληξε στο πάρκο Τιργκάρτεν, όπου πολλοί συνδικαλιστές και πολιτικοί μίλησαν στο πλήθος, αρκετοί εξ αυτών έχοντας έρθει ακριβώς για τον λόγο αυτό από τον Καναδά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, οι διαδηλωτές δεν φάνηκαν να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ΗΠΑ ότι η εφαρμογή της ΤΤΙΡ θα φέρει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, επιχείρημα που τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιείται πολύ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την υπογραφή της αντίστοιχης συμφωνίας ΤΤΡ, δηλαδή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικού, Περού, Χιλής, Νέας Ζηλανδίας, Αυστραλίας, Σιγκαπούρης, Μαλαισίας, Μπρουνέι, Βιετνάμ και Ιαπωνίας. Οι χώρες αυτές εκτιμάται ότι σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και οι ενστάσεις και απέναντι σε αυτήν την συμφωνία, ακόμη και από πλευρές που δεν το περιμένει κανείς, πχ Δημοκρατικούς βουλευτές στις ΗΠΑ, έχουν, σχεδόν, τον ίδιο προσανατολισμό με αυτές απέναντι στην ΤΤΙΡ: διάλυση εργασιακών σχέσεων, αύξηση της ανεργίας, μεταφορά μεγάλων μονάδων παραγωγής σε χώρες με ελάχιστο εργασιακό κόστος και έλλειψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους, εκτόξευση τιμών σε βασικά αγαθά, όπως πχ φάρμακα.