Στα Διαβατά και στον Σταθμό Λαρίσης τον δρόμο τον ανοίγουν οι πρόσφυγες

Με ΜΑΤ και καταστολή απαντάει η κυβέρνηση στην απελπισία των προσφύγων

| 05/04/2019

Τα ΜΑΤ, που από χθες βρέθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης εμποδίζοντας τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν προς την Θεσσαλονίκη,  έκλεισαν τον Σταθμό Λαρίσης πριν λίγη ώρα και προσπαθούν, προς το παρόν με καλέσματα, να τον εκκενώσουν. Οι πρόσφυγες -και οι αλληλέγγυοι που βρίσκονται μαζί τους- παραμένουν εκεί στήνοντας σκηνές.

Σταθμός Λαρίσης, 5/4/19, 1.45 μμ, φωτό: Γιώργος Κιούσης

Βίντεο με τα ΜΑΤ να μπαίνουν στον Σταθμό το πρωί

Στην Αθήνα, στον Σταθμό Λαρίσης από χθες βράδυ 200 άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε τρένο που ποτέ δεν ήρθε για Θεσσαλονίκη, όταν αστυνομικές διμοιρίες -ΟΠΚΕ- και «αγανακτισμένοι πολίτες» τους έφραξαν τον δρόμο και ακύρωσαν το δρομολόγιο.

Σήμερα από το πρωί οι πρόσφυγες που ήθελαν να ταξιδέψουν μπλόκαραν τους συρμούς προς όλες τις κατευθύνσεις δείχνοντας τα εισιτήριά τους. Αλληλέγγυοι από το αντιφασιστικό κίνημα βρίσκονται μαζί τους από χθες το βράδυ και καλούν τον κόσμο από το πρωί να κατέβει στον Σταθμό για να προστατεύσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί από τυχόν επιθέσεις.

Σταθμός Λαρίσης, Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, φωτό: Γ. Κιούσης

Σταθμός Λαρίσης, Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, φωτό: Γ. Κιούσης

 

Μια μαζική κινητοποίηση ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 4 Απριλίου, όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς τα Διαβατά με σκοπό να κάνουν πορεία προς την Ειδομένη και από εκεί να αποπειραθούν να διασχίσουν τα σύνορα προς τη Βόρεια Μακεδονία. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 600 πρόσφυγες στα Διαβατά, οι οποίοι έκαναν μια πρώτη απόπειρα να προχωρήσουν προς την Ειδομένη, χωρίς επιτυχία, ενώ έγιναν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία και υπήρξαν συλλήψεις και τραυματισμοί. Κλειστή παραμένει η Συμμαχική Οδός από δυνάμεις της αστυνομίας.

Το βράδυ οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένες γυναίκες, ηλικιωμένοι άντρες, παιδιά, κατασκήνωσαν έξω από το «κέντρο φιλοξενίας» των Διαβατών, ενώ αναμένονται κι άλλες αφίξεις από ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως φαίνεται, ωστόσο, η αστυνομία έχει μπλοκάρει όλες τις διόδους προς τα Διαβατά με σκοπό να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να μαζευτούν εκεί.

Διαβατά, 4 Απριλίου 2019, φωτό: Δάφνη Τόλη

Σήμερα το πρωί γυναίκες πήγαν και παρατάχθηκαν μπροστά από την αστυνομία για να σταματήσουν οι ελληνικές αρχές να πετούν δακρυγόνα και κρότου λάμψης ανάμεσα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να τρέξουν. Τα ΜΑΤ βρίσκονται ακόμα στην περιοχή, πάνοπλα και σε ετοιμότητα για εκκαθάριση.

Τα ΜΜΕ κυκλοφορούν από χθες την είδηση ότι η κινητοποίηση αυτή υποκινήθηκε από μυστικές ομάδες του facebook παρασύροντας τους πρόσφυγες.

Τα ίδια λέει και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο υποστηρίζει ότι κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο παρασύρθηκαν από κοινωνικά δίκτυα και υποκινητές και μπήκαν σε μια άσκοπη ταλαιπωρία και κίνδυνο, καθώς τα σύνορα δεν θα ανοίξουν. Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Ύπατη Αρμοστία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης που αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να συμμετάσχουν στο ονομαζόμενο «Καραβάνι της Ελπίδας» προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα. Μάλιστα έχουν ήδη βάλει πούλμαν που μαζεύουν τους πρόφυγες που βρίσκονταν στη διαδρομή προς Διαβατά.

Αυτό που τα ΜΜΕ και το Υπουργείο δεν συζητάει είναι η αλήθεια. Ότι οι άνθρωποι αυτοί εμπαίζονται και ταλαιπωρούνται όλον αυτόν τον καιρό που βρίσκονται εδώ και δεν αντέχουν άλλο. Είναι αλήθεια, όπως δηλώνουν άνθρωποι που μιλήσαμε μαζί τους, ότι όλη αυτή η κινητοποίηση ξεκίνησε από όταν άρχισαν κάποιες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλούν σε κάποιο “Καραβάνι Ελπίδας” (Caravan of Glitter of Hope). Ωστόσο, από νωρίς έγινε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν μια πληροφορία αξιόπιστη και ασφαλής. Και αποφάσισαν να το συνεχίσουν μόνοι τους. Να προσπαθήσουν να αυτοοργανωθούν και να προσπαθήσουν να φύγουν από την βαλτωμένη κατάσταση στην οποία ζουν εδώ και μήνες ή και περισσότερο κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί τους έφτασε και η πληροφορία ότι θα ξεκινήσουν να τους πετούν έξω από τα διαμερίσματα και τις δομές. Χωρίς καμία προοπτική για το πώς θα επιβιώσουν.

Η φωτογράφος/κινηματογραφίστρια Δάφνη Τόλη, που βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή και την ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις εικόνες που μας έστειλε, μάς περιέγραψε μια δραματική κατάσταση, ανθρώπων που ζητούν απεγνωσμένα να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Βίντεο της Δάφνης Τόλη από τα Διαβατά  

Άνθρωποι με τους οποίους βρέθηκε χθες το βράδυ στα Διαβατά, πρόσφυγες και μετανάστες που παλεύουν να δημιουργήσουν τις δικές τους διεξόδους από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την καταπίεση, δήλωναν ότι δεν αντέχουν άλλο να περιμένουν πότε κάποιος θα αποφασίσει κάτι γι’αυτούς. “Οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι” της είπε ένας πρόσφυγας, “αλλά εγώ δεν μπορώ να περιμένω χωρίς δουλειά. Δεν έχω μέλλον, είμαι 25 χρονών και δεν έχω κανένα μέλλον. Περιμένω τα χαρτιά μου τόσο καιρό.” Άλλος της είπε για τη δουλειά που βρήκε πρόσκαιρα και έπαιρνε 2,5 ευρώ τη μέρα.

Ανησυχούν τι θα γίνει αν σταματήσει η χρηματοδότηση για τα διαμερίσματα και αν πρέπει να βρουν δουλειά όσοι πήραν χαρτιά. Πώς θα βρουν δουλειά; Με τι όρους; Ποιος, αλήθεια, θα τους προστατεύσει από τους αδίστακτους εργοδότες και την απειλή για την ίδια τους τη ζωή;

Διαβατά, 4 Απριλίου 2019, φωτό: Δάφνη Τόλη

Μιλώντας με τη Δάφνη για το πόσο αποφασισμένοι είναι οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή στα Διαβατά, θυμηθήκαμε την Ειδομένη το 2016, συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα δεν είναι ίδια. Πολλοί πρόσφυγες εκεί πιστεύουν ότι όπως και τότε, έτσι και τώρα, θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να περάσουν, θα τα “ρίξουν” τα σύνορα και θα βρεθούν εκεί που θέλουν. Όμως, μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, τα σύνορα έχουν ψηλώσει, έχουν σκληρύνει και έχουν γίνει πιο απροσπέλαστα. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει ειδεχθείς συμφωνίες και έχει κάνει σαφές ότι όποιος/όποια έρχεται στην Ευρώπη θα πεθαίνει. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, οι φασίστες έχουν πληθύνει σε όλη την Ευρώπη, έχουν βγει από το καβούκι τους, απειλούν και επιτίθενται χυδαία. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει κοροϊδέψει χιλιάδες κόσμο και έχει αφήσει τα νησιά να γεμίσουν απελπισία. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, το κεφάλαιο ξαναπαίρνει κεφάλι και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ξανακλονιστεί. Και σε αυτή τη φάση, δεν θέλουν άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Μπορεί να συνεχίζουν να ρημάζουν τις χώρες των ανθρώπων που εκτοπίζουν, μπορεί να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τον πλούτο τους, αλλά οι εκτοπισμένοι μπορούν και να πνιγούν. Όταν ξαναθελήσουν φτηνά εργατικά χέρια -γιατί τώρα όλα τα εργατικά χέρια είναι φτηνά πια- τότε θα τους ξαναδώσουν κάποια ψίχουλα.

Και οι πρόσφυγες πρέπει, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις και τις διάφορες ΜΚΟ που διαχειρίζονται το ζήτημα, να περιμένουν αυτό το πότε. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα αντέξουν και τους δίνει ψύχραιμες συμβουλές. Στα Διαβατά και στον Σταθμό Λαρίσης υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αποφασισμένοι να σταματήσουν αυτόν τον εφιάλτη που ζουν διαρκώς και να προσπαθήσουν να φτιάξουν όνειρα. Τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας έλεγε ο ποιητής και οι πονεμένοι αυτού του κόσμου το ξέρουν πολύ καλά αυτό.

Διαβατά, 4 Απριλίου 2019, φωτό: Δάφνη Τόλη

Διαβατά, 4 Απριλίου 2019, φωτό: Δάφνη Τόλη

κεντρική φωτογραφία: Δάφνη Τόλη