Στα πρόθυρα μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης

Πάνω από 20.000.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από ασιτία

| 11/04/2017

Σε οριακή κατάσταση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, της έντονης ξηρασίας αλλά και, σε μεγάλο ποσοστό, των επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων, έχουν οδηγηθεί μεγάλες περιοχές της Αφρικής.

Συγκεκριμένα, η βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη βρίσκονται ήδη σε τεράστιο κίνδυνο μαζικού λιμού, όπως ανέφερε ενδεικτικά σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

dentra1-thumb-large

Η επιτροπή επισήμανε πως περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου οι σοδειές έχουν πληγεί από την ξηρασία και τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται,  θέτοντας σε κίνδυνο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών.

Μόνο στο Νότιο Σουδάν -όπου τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν τον Φεβρουάριο ορισμένες περιοχές σε κατάσταση λιμού- «άλλοι ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στο χείλος του λιμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς.

«Αυξάνουμε από σήμερα περαιτέρω το επίπεδο συναγερμού μας προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος μαζικών θανάτων από πείνα μεταξύ των πληθυσμών στο Κέρας της Αφρικής, στην Υεμένη και στη Νιγηρία αυξάνεται», συνέχισε.

«Πρόκειται πραγματικά για μια απολύτως κρίσιμη κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα σε ένα μεγάλο τμήμα της Αφρικής από τη δύση μέχρι την ανατολή», είπε.

Αφρική

Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς στις πληγείσες περιοχές υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων, εσωτερικών αλλά και από άλλες περιοχές που έχουν γίνει πεδία μάχης. Άνθρωποι εκτοπίζονται μέσα στις χώρες τους και υπάρχει επίσης αυξημένος αριθμός προσφύγων από το Νότιο Σουδάν που διαφεύγουν στο Σουδάν και στην Ουγκάντα, σύμφωνα με τη UNHCR.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, πιθανόν χειρότερη από εκείνην του 2011 όταν 260.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στο Κέρας της Αφρικής, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, «καθίσταται ταχέως μια αναπόφευκτη κατάσταση», είπε ο Έντουαρντς.

IDPs_Duhok_Nargizliyah-Screening-Centre_R.Rasheed_IMG_0747_Fotor_0-680x400

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ