ΣτΕ: " Ποια αρχαία στο Ελληνικό;"

Απορρίφθει η προσφυγή της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

| 26/01/2018

Μεθοδική και μανιασμένη άρνηση σε οτιδήποτε μπορεί να εμποδίσει την πώληση του Ελληνικού δείχνει το Συμβούλιο της Επικρεάτειας. Η τελευταία μιας σειράς κινήσεων που δείχνει την βεβιασμένη και χωρίς στοιχειώδη έρευνα, ιστορικού ή άλλου είδους, πώληση του χώρου του Ελληνικού είναι η απόρριψη της προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η οποία εκπροσωπούντα από  δέκα κατοίκους των δήμων Αθηναίων, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας και Ηλιούπολης.

Η προσφυγή ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.12.2016 απόφαση της υπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού, για το «μη χαρακτηρισμό ως μνημείων», κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Στο ΣτΕ είχε επίσης υποβάλει ένσταση και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΠΟΕΑ), αλλά τελικά παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη στις απαραίτητες έρευνες και κατέληξε πως τα κτίρια αυτά δεν διαθέτουν πολιτισμική, ιστορική ή αρχικτεκτονική αξία και για αυτό η προσφυγή χαρακτηρίστηκε αβάσιμη και απορρίφθει. Πρόκειται για τα:

Το κέλυφος του αρχικού κτιρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων)
Τον παλαιό πύργο ελέγχου
Το συγκροτήμα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών, που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτίρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του ελληνικού δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ