Στην άλλη πλευρά του ονείρου- Ηθική και προβληματισμός

| 02/04/2019

Έχοντας αφήσει μία πολύ πλούσια εργογραφία πίσω της, αναμφίβολα η Ursula K. Le Guin (1929-2018) αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς, όχι μόνο της επιστημονικής φαντασίας αλλά της λογοτεχνίας εν γένει. Στην όλη της καριέρα θα βρει κανείς βιβλία που δικαίως χαρακτηρίζονται κλασικά στον χώρο της sci-fi λογοτεχνίας, έχοντας παράλληλα δημιουργήσει τους δικούς της κόσμους με τα έργα πχ της Χαϊνιανής Σειράς κομμάτι της οποίας είναι και το μνημειώδες The Dispossessed γνωστό στην Ελλάδα ως Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων (εκδόσεις Parsec, 1994).  Ένα ακόμα κλασικό έργα της Le Guinαποτελεί το Στην άλλη πλευρά του ονείρου (εκδόσεις Αίολος, 2018) το οποίο μέχρι προσφάτως δεν είχε παρουσιαστεί στην ελληνική γλώσσα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα της Le Guin, με τη Δημόσια Τηλεόραση της Νέας Υόρκης να το μεταφέρει στη μικρή οθόνη το 1980 υπό την εποπτεία της συγγραφέως.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο κοντινό μέλλον, στο 2002 πιο συγκεκριμένα, -το βιβλίο γράφτηκε το 1971- σε μία εν μέρει δυστοπική κοινωνία, όπου ο Τζόρτζ Ορρ βλέπει περίεργα όνειρα, όνειρα τα οποία έχουν μεταβάλει την πραγματικότητα κάθε φορά που ξυπνάει, ανάλογα με το τι ονειρεύτηκε. Θέλοντας να απαλλαγεί από αυτό το βάρος αρχίζει να καταναλώνει φάρμακα χωρίς την νόμιμη και απαιτούμενη συνταγογράφηση έως ότου γίνεται αντιληπτός από τον νόμο. Η παράνομη προμήθεια των φαρμάκων αυτών, έχει ως αποτέλεσμα την υποχρεωτική παρακολούθηση ορισμένων συνεδριών με τον ψυχολόγο Ουίλιαμ Χέιμπερ. Πολύ σύντομα ο ψυχολόγος θα συνειδητοποιήσει πως τα όνειρα του Τζορτζ Ορρ πράγματι αλλάζουν την πραγματικότητα και πως η κατάσταση αυτή δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του ασθενή όπως αρχικά πίστευε.

Σε εκείνο το σημείο ο δρ Χέιμπερ θα προσπαθήσει σταδιακά να χρησιμοποιήσει τα όνειρα του Τζορτζ Ορρ έχοντας στόχο, όπως πιστεύει, το καλό της κοινωνίας και της ανθρωπότητας, βοηθώντας όμως και τον εαυτό του να ανέβει ψηλά στην ιεραρχία και να επιτύχει τις προσωπικές του επιστημονικές φιλοδοξίες.

Δημιουργώντας και θέτοντας το παραπάνω πλαίσιο, η Ursula Le Guin θέτει μία ακόμα φορά μέσα από την μυθιστορία πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά και προβληματισμούς. Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο που γράφτηκε το βιβλίο, έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς φανταζόταν η συγγραφέας το μέλλον -το οποίο πλέον έχουμε προσπεράσει κατά πολύ- όσον αφορά την δομή της κοινωνίας αλλά και τις πιθανές γεωγραφικές αλλαγές. Παράλληλα θίγονται ζητήματα τα οποία μέχρι και σήμερα δημιουργούν προβληματισμούς, όπως παραδείγματος χάριν η ηθική στην επιστήμη σε συνδυασμό με την ανάγκη του ανθρώπου για επιρροή, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στο ζήτημα της σχέσης μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή.

Η γραφή της Le Guin απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου, καθώς αν και ο ρυθμός του βιβλίου δεν είναι γρήγορος, οι πληροφορίες και οι προαναφερθέντες προβληματισμοί θέτονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Επιπροσθέτως, και όπως ήταν αναμενόμενο, οι περιγραφές και η γλώσσα της Le Guin χρησιμοποιούνται αριστουργηματικά, δίνοντας ταυτόχρονα μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική στο πώς φαντάζονταν την αυγή της νέας χιλιετίας στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Εν κατακλείδι, το Στην άλλη πλευρά του ονείρου είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στη φήμη του μέσα στην science fiction λογοτεχνική κοινότητα. Όπως και τα περισσότερα έργα της Ursula K. Le Guin έτσι και αυτό βρίθει από κοινωνικούς, πολιτικούς και επιστημονικούς προβληματισμούς όντας ένα εξαιρετικά ποιοτικό μυθιστόρημα που οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας οφείλουν να διαβάσουν.