Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

ΣΤΙΧΟΒΟΛΗ: Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος είναι εδώ!

Fusion αυτοσχεδιασμοί και ψυχεδέλεια συναντούν την εγχώρια λαϊκή παράδοση...

| 25/02/2016

DiscLab: Εδώ που κοινοποιούνται οι πιο θορυβώδεις έρευνες που διεξάγονται στα σκοτεινά μας εργαστήριά, με στόχο νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία. 

 Η πόλη των Ιωαννίνων συνεχίζει να μας εκπλήττει. Μετά τους V.I.C. ένα ακόμη συγκρότημα, οι Στιχόβολη (όνομα και αυτό) που φτιάχτηκε το 2010, έρχεται να ταρακουνήσει τη μουσική μας καθημερινότητα, με το ομώνυμο ντεμπούτο του, σε μια καλαίσθητη έκδοση βιβλίου–cd από στην ετικέτα του Καθρέπτη που πάντα εκδίδει ποιοτικές δουλειές.

Το οκταμελές συγκρότημα δεν ανακατεύει απλώς τις μουσικές του επιρροές με την εγχώρια παράδοση. Aυτό το πράττουν αρκετοί πλέον και στην χώρα μας. Μας αφηγείται 10 ιστορίες όπου η λαϊκότητα, χωρίς να γίνεται συνηθισμένη, χρωματίζει σύγχρονους ήχους και η χρήση των παραδοσιακών ήχων και οργάνων, χτυπά κέντρο στο πολιτιστικό μας θυμικό, σε αυτό το συναισθηματικό και αισθητικό DNA που κουβαλάμε σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, δένοντας το με το σημερινό  ηχητικό μας περιβάλλον.

Έτσι μας βολτάρουν οι “Στιχόβολη” στο μουσικό τους σύμπαν είτε με το fusion αυτοσχεδιασμό του Όρχηστρικό είτε με το σάζι να «πατάει» πάνω στις ροκ κιθάρες, όπως και στη την Φόνισσα Αράχνη, από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ, ή τη διασκευή του Γαλανή – Γαλαζιανή. Μας θυμίζουν τον τρόπο του Θανάση Παπακωνσταντίνου στον Άσωτο,  οι Massive Attack συναντούν τη λαϊκή φωνή της Χρυσαυγής Γιάμαρη στο Ταξίδι στα ψηλά, μια μπαλάντα ψυχεδέλειας και καημού συνάμα….

Γενικά, οι “Στιχόβολη” δεν έχουν ούτε ένα βαρετό σημείο στο άλμπουμ τους και αυτό το θέτει ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της εγχώριας σκηνής για τη χρονιά που μας πέρασε. Μπράβο στα Παιδιά.

Οι Στιχόβολη είναι:

Μαρία Μανιφάβα – Φωνή
Χρυσαυγή Γιάμαρη – Φωνή
Κώστας Μπασδάνης – Φωνή, Ακουστική Κιθάρα
James Μπασδάνης – Ηλεκτρική Κιθάρα
Χρήστος Ζήνδρος – Σάζι, Ούτι, Κρουστά
Γιώργος Δουλιάκας – Ηλεκτρικό Μπάσο
Αλέξανδρος Δόσης – Πλήκτρα
Τάσος Μουσπούλης – Τύμπανα

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…