Στον καπιταλισμό της κρίσης δεν υπάρχουν δώρα και μισθοί

Εργοδότες απαιτούν επιστροφή μισθού υπό την απειλή απόλυσης

| 08/01/2018

Τι είναι ακόμα χειρότερο από τον καπιταλισμό, όπου ο εργοδότης κλέβει την υπεραξία της εργασίας για να την μετατρέψει σε δικό του κέρδος; Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, όπου ο εργοδότης όχι μόνο δεν αρκείται στην υπεραξία, αλλά απειλεί για να του αποδοθεί ολόκληρη η αξία!

Διαστάσεις χιονοστιβάδας μεταξύ των εργοδοτών τείνει να πάρει  η τακτική της απαίτησης επιστροφής μέρους του μισθού που έχει καταβληθεί στον εργαζόμενο, υπό την απειλή της απόλυσης. Το γεγονός της γιγάντωσης αυτού του φαινομένου φαίνεται άλλωστε στο ότι μόλις τώρα το Εργατικό Κέντρο (της Λάρισας στην παρούσα περίπτωση) φάνηκε έτοιμο να κάνει δηλώσεις. Αφορμή για τις αποκαλύψεις στάθηκε η απόλυση εργαζομένων από μεγάλη επιχείρηση της πο΄λης που δεν επέστρεψαν στον εργοδότη το δώρο των Χριστουγέννων.

«Υπάρχουν εταιρίες και στον κλάδο της φύλαξης, της καθαριότητας και του επισιτισμού και αντίστοιχα του εμπορίου που αρχίζουν και παρακρατούν και μέρος των μισθών. Καταθέτουν τον μισθό κανονικά στην τράπεζα και υποχρεώνουν ένα μέρος από τον μισθό να το επιστρέψουν πίσω, υπό την απειλή της απόλυσης», σημείωσε ο πρόεδρος.

Πρόσθεσε, ότι η επιθεώρηση εργασίας πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, καθώς στην τράπεζα είχε γίνει η κατάθεση, όμως εκ των υστέρων ο εργοδότης απαίτησε την επιστροφή του ποσού από τρεις εργαζόμενους.

Με πληροφορίες από το Tvxs