Στο δικαστήριο για τα δικαιώματα των δελφινιών

Χωρίς άδεια και με επιπλεόν χρεώσεις βρέθηκε να λειτουργεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

| 24/11/2017

Kαθστερημένα στέλνουν στον εισαγγελέα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Αιτία οι παραστάσεις με τα δελφίνια, τις οποίες το πάρκο πραγματοποιεί εδώ και τέσσετα χρόνια, και μάλιστα χωρίς σχετική άδεια, όπως αναφέρει το πόρισμα του.

Το Αττικό Πάρκο αντιδρά και υποστηρίζει πως πρόκειται για  εκπαιδευτική παρουσίαση. Υπενθυμίζει δε πως για την ίδια κατηγορία είχε δικαστικά όχι μία, αλλά δύο φορές.

Οι επιθεωρητές δεν λειτούργησαν πρόσφατα αλλά κινούνται με βάσει αυτοψία που έγινε έναν χρόνο πριν. Σε αυτή αναφέρουν πως έγιναν μάρτυρες  20λεπτης  παράστασης με δελφίνια, για την οποία κατέβαλλαν αντίτιμο 3 ευρώ πλέον του εισιτηρίου. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία αλλά και τηναπόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ζωολογικού κήπου, οι παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων απαγορεύονται αυστηρά, με μόνη ίσως εξαίρεση.

Ταυτόχρονα,  όπως διαπίστωσε ο έλεγχος, η άδεια του Πάρκου είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2013 και ανανεώθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενόψει των σοβαρών αυτών καταγγελιών, κάνει λόγο για απόπειρα δυσφήμησης του και προσπαθεί να μειώσει την αξιοπιστία των επιθεωρητών, κατηγορώντας τους για «μεροληπτική παρερμηνεία της νομοθεσίας». Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως οι κινήσεις των δελφινιών είναι… φυσικές. Όσον αφορά την επιπλεόν χρέωση εισιτηρίου ήταν προαιρετική «προς οικονομική διευκόλυνση των επισκεπτών λόγω της οικονομικής κρίσης» και καταργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2017.

Με πληροφορίες από την kathimeri.gr