Στο ΣτΕ για την σωτηρία των κτιρίων του παλιού αεροδρομίου

Αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς

| 16/02/2017

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού να μην χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού κατέθεσαν την περασμένη Δευτέρα (13/2) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η προσφυγή στο ΣτΕ στοχεύει στην σωτηρία σημαντικών κτιρίων, όπως το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε (5) κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων των αρχών της δεκαετίας του 1930.

«Την αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) – ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

»Η αίτηση ακύρωσης συντάχθηκε και κατατέθηκε από τον Δικηγόρο στον Άρειο Πάγο Δημήτρη Μπελαντή και αναφέρεται κυρίως στην πολλαπλή παραβίαση των διατάξεων του νόμου για τα διατηρητέα νεώτερα κτήρια και τις αρχαιότητες (ν. 3028/2002) καθώς και στην πλημμελή και εσφαλμένη αιτιολογία της απόφασης της κ. Υπουργού να μην χαρακτηρίσει τα κτήρια ως διατηρητέα.

»Η αίτηση στηρίζεται στη σύμφωνη με την κήρυξη/χαρακτηρισμό θέση αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟΑ καθώς και σε αναλυτική Έκθεση Τεκμηρίωσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Ε.Μ.Π».

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή είχε καταθέσει στις αρχές του περασμένου Γενάρη και «αίτηση Ανάκλησης και Τροποποίησης (Θεραπείας) της απόφασης που έλαβε η πλειοψηφία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (13/10/2016) περί μη χαρακτηρισμού ως διατηρητέων μνημείων κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού», προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Περισσότερα ΕΔΩ.