Η δράση για την προάσπιση της υγείας μας δεν ποινικοποιείται!

Η Vodafone μηνύει δημοτικούς συμβούλους στο Ίλιον που αντιστάθηκαν στις κεραίες της

| 28/11/2017

 

Η Vodafone μηνύει πολίτες -δημοτικούς συμβούλους του Ιλίου- οι οποίοι αντιστάθηκαν στην ισοπεδωτική επιθυμία της να σπείρει παντού κεραίες. Η εν λόγω κεραία είχε τοποθετηθεί το 2014 σε απόσταση μικρότερη των 40 μέτρων από δύο σχολικές μονάδες, προκαλώντας αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής. Οι κινητοποιήσεις έγιναν μαζικές και μέσα από συνελεύσεις οι κάτοικοι έφτιαξαν επιτροπή η οποία ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο έμπρακτη συμπαράσταση. Οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι (από διάφορες παρατάξεις) κατηγορούνται από την εταιρεία επειδή υλοποίησαν τις αποφάσεις των κατοίκων. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Ιλίου είχε βγάλει ψήφισμα που δικαίωνε τους κατοίκους της περιοχής και με βάση αυτό, οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή την απόφαση.

Αρωγός της Vodafone στον δικαστικό αγώνα και οι δύο ιδικοτήτες του σπιτιού στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κεραία. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες αυτοί, ωστόσο αναρωτιόμαστε ειλικρινά πόσο κοστίζει στο μυαλό τους η υγεία των παιδιών που βλέπουν γύρω τους στα σχολεία; Πόσα θα ήθελαν να κερδίσουνακόμα και εις βάρος της ζωής των παιδιών αυτών; Πάντως, από τον κάθε δημοτικό σύμβουλο ζήτησαν 206.850 ευρώ.

Η μήνυση από την εταιρεία και τους ιδιοκτήτες κατατέθηκε το 2016, 2 χρόνια μετά το ξήλωμα της κεραίας. Οι κατηγορούμενοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι Πάνος Κουτσιανάς, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Νίκος Ξενάκης και Γιώργος Σταματόπουλος. Το κατηγορητήριο που τους απαγγέλθηκε είναι για φθορά ξένης περιουσίας, απειλή, εξύβριση δια του λόγου και δια του τύπου και ότι η στάση τους δεν συνάδει με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου.

Όπως διαβάζουμε στις ανακοινώσεις των συλλογικοτήτων του Ιλίου, στις 3.11.2017 εκδικάσθηκε η μήνυση του ιδιοκτήτη που λάμβανε μίσθιο από την εταιρεία Vodafone για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εναντίον των δημοτικών συμβούλων Πάνου Κουτσιανά και Νίκου Ξενάκη. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι κρίθηκαν ένοχοι για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες που τους είχε προσάψει ο ιδιοκτήτης: την εξύβριση δια του τύπου και δια του λόγου.

Στις 20 Δεκεμβρίου οι δίκες συνεχίζονται με τις μηνύσεις της εταιρείας.

Μια σειρά φορείς, δήμοι, σωματεία, σύλλογοι, κοινωνικοί χώροι και κινήματα πολιτών έχουν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης στους διωκόμενους δημοτικούς συμβούλους, στεκόμενοι αλληλέγγυοι στον αγώνα για την προάσπιση της υγείας των πολιτών, και καταδικάζοντας τις πολυεθνικές και τους ιδιοκτήτες που μπροστά στο συμφέρον τους μπορούν να διαλύσουν ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Συλλογή Υπογραφών: Η δράση για την προάσπιση της υγείας μας δεν ποινικοποιείται!

 

Ψήφισμα συμπαράστασης ανάμεσα σε άλλους, έβγαλε και το Σωματείο Εργαζομένων στη Vodafone