Συνέντευξη με τους "Τhe Necks"

Ένας απίστευτος συνδυασμός post–rock, άμπιεντ, μίνιμαλ και ολίγης ψυχεδέλειας!

| 14/02/2017

Πάνω από τρεις δεκαετίες δημιουργικής δουλειάς για τους αυστραλούς μουσικούς  Chris Abrahams, Tony Buck και Lloyd Swanton που παίζουν μαζί ως The Necks –μουσικές με σήμα κατατεθέν την κυκλικότητα, την απλότητα και την υπομονή. Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί τρόπο δημιουργίας χωρίς ποτέ να λείπουν πλείστα όσα μουσικά στοιχεία από διαφορετικά στιλ. Στην παρουσίαση του τελευταίου δίσκου τους, Unfold” σημειώναμε στη στήλη μας, Auditorium: «Το τελευταίο μουσικό ντοκουμέντο από αυτό, το πάνω από τριάντα χρόνια τρίο, των Αυστραλών, The Necks –με τίτλο Unfold– κυκλοφορεί σε διπλό βινύλιο με μία σύνθεση ανά πλευρά και χωρίς αρίθμηση. Σε παραγωγή των ίδιων και μάστεριν του ικανού Rashad Becker, το άλμπουμ ξεπερνά τα όποια υφολογικά κλισέ με τον συνδυασμό της τζαζ, του post–rock, του άμπιεντ, της μίνιμαλ, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό που όμως δεν αφήνεται στην τύχη του αλλά δομείται σε ένα συνεχές μετά–μάντρα όπου οι πένθιμοι τόνοι απ’ το μπάσο του Lloyd Swanton περιτριγυρίζουν τα τελετουργικά πιανίσματα του Chris Abrahams, με την υποστήριξη των στιβαρών κρουστών του Tony Buck Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το αυστραλιανό τρίο για την πρόσφατη δουλειά τους αλλά και για άλλα συναφή θέματα.

Μιλήστε μας  λίγο  για την δημιουργία του νέου σας δίσκου “Unfold”.

Είχαμε δύο στόχους: Πρώτον, θέλαμε να δουλέψουμε με τη μορφή συνθέσεων ολόκληρης πλευράς του LP,  γι’ αυτό και τα κομμάτια μας περιορίστηκαν σε περίπου 20 λεπτά το καθένα. (Το κάναμε αυτό, επίσης, όταν ηχογραφούσαμε  το άλμπουμ μας Chemist, καθώς σκεφτόμασταν να το κυκλοφορήσουμε  ως τρίπλευρο δυο-LP  άλμπουμ, αλλά είδαμε πως  κόστος, ήταν απαγορευτικό- γι ‘αυτό βγήκε μόνο σε  CD.) Δεύτερον, ενώ εμείς θέλαμε αυτά τα κομμάτια στο στούντιο να είναι, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στο «ζωντανό», δε θέλαμε, επίσης, να είναι εντελώς λάιβ, καθώς αισθανόμαστε ότι απ’ το «ζωντανό» στο στούντιο πάντα  λείπει κάτι. Γι ‘αυτό και αποφασίσαμε  να θέσουμε ως βάση τους λάιβ αυτοσχεδιασμούς του τρίο και στη συνέχεια να βάλουμε ελάχιστα overdubs  πάνω τους.

Κάποιος έγραψε ότι, «κάθε παράσταση των Τhe Necks  ξεκινά από μια κενή σελίδα όπου ένας από το τρίο  αρχίζει  να τη γεμίζει  για να ξεκινήσει το ταξίδι- ένα αδιάκοπο σετ 40 έως 60 λεπτών. Δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν συμφωνίες για το ποιος θα αναλάβει το προβάδισμα και για το πώς ο διάλογος θα εξελιχθεί ».

Νομίζω ότι μας συνοψίζει αρκετά καλά, αν και θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε από αυτό ότι «εφεύρουμε εκ νέου τον τροχό” κάθε φορά που αυτοσχεδιάζουμε. Έχουμε ορισμένους κανόνες εμπλοκής, έχουμε μια προτίμηση για ένα ορισμένο ρυθμό μεταβολών, έτσι αναπόφευκτα, πολλοί από τους υποτιθέμενους “ελεύθερους” αυτοσχεδιασμούς μας ακούγονται αρκετά οικείοι για τους Τhe Necks. Υποθέτω ότι αν ήμασταν πραγματικά ελεύθεροι αυτοσχεδιαστές, θα ήταν αδύνατο να μας πάρουν ως εκτελεστές σε μια δοκιμή με δεμένα μάτια, γιατί δεν θα είχαμε απολύτως κανένα  στιλιστικό χαρακτηριστικό.

Γιατί αυτή η απουσία αριθμημένων πλευρών σχετικά με “Unfold “;

Όταν σκεφτήκαμε να κυκλοφορήσουμε ένα LP, που θα έπρεπε να το γυρίσουμε ανάποδα για να παίξουμε την άλλη πλευρά συνειδητοποιήσαμε ότι το βινύλιο δίνει έναν ορισμένο βαθμό  αυτενέργειας στον ακροατή. Αυτός ή αυτή, ελέγχει την διάταξη που η μουσική ακούγεται-  πόσο χρόνο θα είναι η παύση στο άκουσμα μεταξύ των πλευρών. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να μην αριθμούνται οι δίσκοι, ή να έχουμε ετικέτες στις πλευρές, έτσι ώστε ο ακροατής να μπορεί να επιλέξει το δικό του τρόπο να προγραμματίσει τη μουσική. Προσπαθήσαμε να κάνουμε την λίστα  των κομματιών στο οπισθόφυλλο όσο πιο μη-ιεραρχική γινόταν, αλλά ορισμένες συμβάσεις  αναγνωσιμότητας σήμαιναν ότι δεν ήταν δυνατόν να δοθεί σε κάθε όνομα κομματιού ακριβώς η ίδια βαρύτητα.

16711812_587631474759860_7013242515421087790_n

Τώρα πλέον, δεν έχετε «υποχρεώσεις να εκπληρώσετε», όπως δηλώσατε σε μια συνέντευξη πριν από μερικούς μήνες.

Λοιπόν, όπως είπαμε παραπάνω, κατά μία έννοια, ναι. Υπό άλλη έννοια, έχουμε δημιουργήσει κάτι το οποίο είναι πλέον αναγνωρίσιμο ως The Necks – έτσι έχουμε μια υποχρέωση να ακουγόμαστε σαν τον εαυτό μας. Αλλά αν  ξεφύγουμε από αυτή τη στάση, και  γλιστρήσουμε σε κλισέ, θα παρέμβουμε για να ορίσουμε μια νέα κατεύθυνση. Μπορώ να υποσχεθώ ότι εμείς θα βαρεθούμε πρώτοι πριν βαρεθεί το ακροατήριο!

Το να συνδυάζετε τόσα πολλά στυλ με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό ήταν, ίσως, αποτέλεσμα της αισθητικής- γεωγραφικής σας απομόνωσης – ζώντας εκεί κάτω;

Ναι, το υποψιάζομαι αυτό, ιδιαίτερα εμείς οι τρεις μας που μεγαλώσαμε κατά την προ-internet περίοδο όπου υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, νομίζω πως οι αυστραλοί καλλιτέχνες τείνουν να έχουν την τάση να επιλέγουν στοιχεία από όλη τη χώρα.

Μπορείτε να μας πείτε για τη μουσική που ακούγατε; Μήπως σας  έλκυαν πιο ανορθόδοξες ακροάσεις;

Είναι δύσκολο να συνοψίσω την ακρόαση μιας ζωής που είναι στην έκτη δεκαετία της! Πρώιμες  επιρροές για μένα ήταν η βρετανική ποπ της δεκαετίας του ’60 και του ’70, και η κλασική ινδική μουσική. Στο τέλος της εφηβείας μου και γύρω στα είκοσι μου ήμουν βυθισμένος στη τζαζ, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’50 έως ’70. Αυτό ήταν περίπου όταν η Νέα Ρομαντική περίοδος  συνέβαινε στην ποπ, που αληθινά δεν μου αρέσει, και συχνά αναρωτιέμαι αν άρχισα να παρασύρομαι  περισσότερο προς στην τζαζ , καθώς δεν μου άρεσε η κατεύθυνση που έπαιρνε  η ποπ. Αργότερα, ιδιαίτερα με τα ταξίδια, και την έλευση του CD, ήρθα σε επαφή με όλα τα είδη της μουσικής ανά τον κόσμο. Τώρα έχω την τάση να παίζω ό, τι βρίσκεται  πλησίον στο CD player μου! Δεν απολαμβάνω να ακούω τη μουσική ψηφιακά. Μου αρέσει η συσκευασία να λειτουργεί σαν ένα είδος επιμελητή, και με την ψηφιακή, υπάρχει η τάση να πέσεις στη δίνη των ατελείωτων play lists!

Έχετε κάνει τόσες πολλές συναυλίες, παίξει με τόσους πολλούς μουσικούς σε διάφορα έργα. Ήταν πάντα επιτυχής αυτή σύμπραξη ή υπήρξαν φορές που συνειδητοποιούσατε ότι η μπάντα δεν μπορούσε να ακολουθήσει δημιουργικά το μουσικό τους συνεργάτη ή το αντίθετο;

Αν αναφέρεστε  σε συνεργασίες που έχουν κάνει οι The Necks με άλλους καλλιτέχνες, νομίζω ότι όλες τους ήταν πολύ επιτυχημένες, διότι πάντα ήμασταν εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά το συνεργάζεσται. Είμαστε  πολύ προστατευτικοί επί της ουσίας αυτού που κάνουμε. Κατά μια γενική έννοια, ως ελεύθερος επαγγελματίας μουσικός, όλα αυτά τα χρόνια, είχα πολλές λιγότερο-από-ικανοποιητικές  εμπειρίες πράγμα που με έκανε κατόπιν να αποφεύγω παρόμοιες καταστάσεις. Αλλά, γρήγορα, θέλω να σημειώσω ότι οι ευτυχείς συναπαντήσεις  ξεπερνούν κατά πολύ τα αρνητικές!

Τι πιστεύετε για την σύγχρονη πειραματική σκηνή της Αυστραλίας; Κάποιες σκέψεις και για την ευρωπαϊκή σκηνή;

Υπάρχει μια φανταστική πειραματική μουσική που έρχεται από την Αυστραλία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα  που αντιμετωπίζει σκηνή αυτή είναι η αύξηση της κεφαλαιοποίησης του χώρου διαβίωσης. Το Σίδνεϊ είναι πλέον η δεύτερη πιο ακριβή πόλη για real estate στον κόσμο, αλλά και η Μελβούρνη και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις δεν πάνε πολύ πίσω. Οι στενοί μικροί δρόμοι που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη στην έκφραση της ακμάζουσας εναλλακτικής σκηνής όλο και περισσότερο δομούνται από ουρανοξύστες. Οι μόνες επιχειρήσεις που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε αυτά τα από μάρμαρο και μπετόν φαράγγια είναι μεγάλες  παγκοσμίου φήμης εμπορικές φίρμες. Η ευρωπαϊκή σκηνή εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πάντα πολύ βάθος και ποικιλία  στην ευρωπαϊκή μουσική σκηνή.

Κάποιο  ειδικό πρόγραμμα στα μελλοντικά σας σχέδια;

Υπάρχουν μερικά πολύ συναρπαστικά πράγματα  που έρχονται, αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι  από αυτά  ακόμα!

*Οι φωτογραφίες είναι της Camille Walsh

 

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.