Συνέντευξη τύπου για Ν. Ρωμανό: «Η απεργία πείνας είναι κραυγή αξιοπρέπειας»

«Υπεύθυνος για ό,τι συμβεί ο υπουργός»

| 02/12/2014

Κατάμεστη από νωρίς ήταν η αίθουσα του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Εμπρός, για τη συνέντευξη που διοργάνωσαν οι συγγενείς του Νίκου Ρωμανού και των υπόλοιπων κρατουμένων – απεργών πείνας για την υπόθεση της ληστείας στο Βελβεντό (Ανδρέας Μπουρζούκος, Γιάννης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Πολίτης). Δημοσιογράφοι από πολλά ΜΜΕ αλλά και πλήθος αλληλέγγυων συγκεντρώθηκε να ακούσει τα όσα είχαν να πουν οι συγγενείς αλλά και όσοι μετέχουν ενεργά στο κίνημα αλληλλεγγύης και συμπαράστασης στους απεργούς. Το Περιοδικό βρέθηκε εκεί.

Στο φόντο της συζήτησης ήταν η επειδείνωση της υγείας του Ρωμανού, η προκλητική (όπως χαρακτηρίστηκε) πρόταση Αθανασίου για παρακολούθηση μέσω τηλεδιάσκεψης, οι δράσεις αλληλεγγύης (πορείες, μικροφωνικές, ψηφίσματα και ανακοινώσεις σωματείων, οργανώσεων, κατάληψη του ΕΜΠ και φυσικά η είδηση για την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα στο δικαστικό συμβούλιο όσον αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος του Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες. Όλα αυτά λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας πορείες αλληλεγγύης (18:00) και ενώ η τελική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αναμένεται σήμερα ή και αύριο το αργότερο.

Τον λόγο πήρανε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος Ρωμανός, η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός και μητέρα του Ανδρέα Μπουρζούκου, ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών του Αυλώνα, η Νατάσσα Τσουκαλά αν. καθηγήτρια εγκληματολογίας, ο πατέρας του Γιάννη Μιχαηλίδη, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, ο πατέρας του Ανδρέα Μπουρζύκου, Ιωάννης Μπουρζούκος, η Γεωργία Βασιλοπούλου, μητέρα του Γ. Μιχαηλίδη, η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, η Αλέκα Ζορμπαλά, δικηγόρος, μία εκπρόσωπος της Κίνησης για τα δικαιώματα των κρατουμένων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Νώντας Σκυφτούλης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

Η γιατρός του Ν. Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου τόνισε ότι είναι προσβλητικό να γίνονται συζητήσεις με θανατολογικές λεπτομέρειες, ανέφερε ότι ο Ρωμανός “έχει χάσει πάνω από 10% του ατομικού του βάρους” και υπογράμμισε ότι «η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας». 

Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών του Αυλώνα υπερασπίστηκε τον θεσμό της εκπαίδευσης στους φυλακισμένους ως παράθυρο στην ελπίδα και την κοινωνικοποίηση αυτών: “Το δικαίωμα στην μόρφωση δεν μπορεί να απαγορευτεί για οτιδήποτε και αν έχει συμβεί. Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στις φυλακές να αποφασίζουν για τους μαθητές τους.”

Η Νατάσσα Τσουκαλά, εγκληματολόγος επιτέθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης για τις προτάσεις εξ’ αποστάσεως φοίτησης και μίλησε για επίδειξη δύναμης στους κρατουμένους και απαξίωση της ζωής και της υγείας τους. “Προσπαθούν να επεκτείνουν το εξαιρετικό καθεστώς φυλακών τύπου Γ’ και στις φυλακές τύπου Β’.” Υπογράμμισε επίσης για τις εκπαιδευτικές άδειες: “το ότι ο νομοθέτης τις θέσπισε, σημαίνει ότι αποδέχτηκε τον κίνδυνο, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να γυρίζουμε ανάποδα την ιστορία”. Συμπλήρωσε:  Ο υπουργός αγνοεί τι σημαίνει παιδεία. Αγνοεί τον λόγο ύπαρξης αδειών που έχουν ως σκοπό να μην αποκοπούν οι κρατούμενοι από την κοινωνία, να μην γίνουν αγρίμια.”

«Οι γιατροί δε θα γίνουμε μηχανισμός καταστολής των απεργών πείνας» ανέφερε η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, εξηγώντας πως στα νοσοκομεία υπάρχει αστυνομοκρατία λόγω των απεργών πείνας. “Έιναι σαφές ότι την ευθύνη την αναλαμβάνει αυτός ο οποίος δεν ικανοποιεί ένα τόσο απλό αίτημα”, τόνισε.

Ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, τόνισε πως η ζωή του παιδιού του είναι σε μεγάλο κίνδυνο. «Ο υπουργός πρέπει να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεών του και τις βαριές ευθύνες για αυτό που πρόκειται να συμβεί» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε πως “δεν θα βγάλει το συναίσθημά του σε κοινή θέα” και “δεν παρακαλάει” για τίποτα.

Ο πατέρας του Γιάννη Μιχαηλίδη, δήλωσε τα εξής: Ο γιος μου Γιάννης Μιχαηλίδηςπροσπαθούσε να με πείσει, ότι κάθε μορφής εξουσία λειτουργεί τιμωρητικά και εκδικητικά σε κείνον και τους ομοϊδεάτες του. Τότε μου φαινόταν αδιανόητο η αξουσία να εξαντλεί τη δυναμική της πάνω τους, δυστυχώς οι εξελίξεις με διέψευσαν. “Η εκτελεστική εξουσία τους βασανίζει βάναυσα και τα ΜΜΕ τους διαπομπεύουν”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «κάνω έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε πως είναι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ η χορήγηση αδειών στον Ν. Ρωμανό, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ -αφού πριν αρχίσει να μιλάει ζήτησε να απομακρυνθεί το μικρόφωνο της ΝΕΡΙΤ, στο όνομα του αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ που συνεχίζεται, κάτι που έγινε εν μέσω συνθημάτων από πολλούς από τους παρευρισκόμενους- δήλωσε πως είναι αθλιότητα και πρόκληση οι προτάσεις για τηλεδιάσκεψη και αμφισβήτηση των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Και συμπλήρωσε πως “Στο πρόσωπο του Νίκου Ρωμανού, φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου και πολλών άλλων παιδιών που είναι στις φυλακές το κράτος εκδικείταιι την εξέγερση του 2008”. Είμαστε υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων των απεργών αλλά και υπέρ της απαελευθέρωσής του. Ενώ κατέληξε θυμίζοντας παραφρασμένη τη ρήση του Μπρεχτ “είναι προτιμότερο να ληστεύεις μια τράπεζα ή να έχεις μια τράπεζα.” Ο Νώντας Σκυφτούλης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση τόνισε πως οι αναρχικοί έχουν στοχοποιηθεί και κινήθηκε στο πνέυμα της ανακοίνωσης που μοιράζονταν που κατέληγε “αλλάζουν οι καιροί και έρχεται ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ.”

empros-romanos

Η συνέντευξη αλοκληρώθηκε εν μέσω συνθημάτων αλληλεγγύης και το ραντεβού ανανεώθηκε για την συγκέντρωση και πορεία στις 18:00 στο Μοναστηράκι.

* Δείτε βίντεο που επιμελήθηκε το Press Project με αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου: