Συρία: Απελευθερώθηκε η Παλμύρα!

«Μάχη» με τις νάρκες και την πολιτιστική καταστροφή

| 27/03/2016

Η απελευθέρωση της Παλμύρας, της πόλης – συμβόλου της βαρβαρότητας των ισλαμοφασιστών του ISIS, σημαντικού πολιτιστικού μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας, ολοκληρώθηκε. Χθες, Σάββατο, εκκαθαρίστηκε το κύριο προπύργιο του ISIS στο El Amir – το βόρειο πολεοδομικό συγκρότημά της – ενώ οι ένοπλοί τους εκδιώχθηκαν από τους στρατώνες στην περιοχή του El Mutakaidin και Jamiat.

παλμυρα1

Ο συριακός στρατός κατέλαβε επίσης το ύψωμα Tell el Sukkar, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο του δρόμου βόρεια των πόλων Ντέιρ αλ-Ζορ και Ράκκα – της άτυπης «πρωτεύουσας» του ISIS – στον Ευφράτη.

παλμυρα3

Νωρίς σήμερα το πρωί, συριακά ΜΜΕ ανέφεραν, ότι ο κυβερνητικός στρατός, με την υποστήριξη της συριακής και της ρωσικής αεροπορίας, αλλά και μονάδων της συριακής πολιτοφυλακής και αντάρτικων σχηματισμών, απελευθέρωσε την Παλμύρα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση των ναρκών.

Συριακές πηγές ανέφεραν στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο συριακός στρατός ελέγχει πλήρως το ιστορικό κέντρο της πανάρχαιας πόλης, γνωστής και ως το «διαμάντι της ερήμου».

παλμυρα6

Σε δική του ανακοίνωση, το ρωσικό κέντρο για την επίβλεψη της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των μερών του εμφυλίου (σσ. θυμίζουμε ότιι η εκεχειρία δεν αφορά στο ISIS και τις σχετικές οργανώσεις αλλά την κυβέρνηση της Δαμασκού και τις ένοπλες συριακές οργανώσεις που την αντιμάχονται) σημειώνει, ότι μέσα στο προηγούμενο 24ωρό, ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 40 εξόδους προς την Παλμύρα, χτυπώντας 158 στόχους του ISIS, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 ένοπλοί του, τέσσερα άρματα μάχης, τρεις μονάδες πυροβολικού, τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών και άλλο υλικό.

παλμυρα5

Η εκκαθάριση της πόλης και των εισόδων προς αυτήν από τις νάρκες φαίνεται ότι θα κρατήσει καιρό και αναδεικνύεται σε νούμερο ένα πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA), τo ISIS έχει υπονομεύσει με εκρηκτικά και δρόμους αλλά και κτίρια.

παλμυρα7

Η Παλμύρα – αρχαιολογικό μνημείο ενταγμένο στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO – έπεσε στα χέρια του ISIS στις 21 Μάη του 2015. Οι φόβοι της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για το τί θα συμβεί σε ανθρώπους και μνημεία, επιβεβαιώθηκαν. Αν και ο συριακός στρατός κατάφερε να μεταφέρει, κατά την υποχώρησή του,και να διασώσει πολλά κινητά μνημεία και αρχιαολογικούς θησαυρούς, η αρχαία πόλη παρέμενε στο έλεος των ισλαμοφασιστών. Οι καταστροφές και οι λεηλασίεςσυνοδεύτηκαν με δημόσιες εκτελέσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και του 82χρονου αρχαιολόγου, Χαλέντ αλ Ασάαντ, ο οποίος εργάστηκε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα.

χαλεντ-παλμυρα

Τον Αύγουστο του 2015 αποκεφαλίστηκε από το ISIS, αφού πριν είχε βασανιστεί για πάνω από ένα μήνα.

«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στο χώρο και στην ιστορία θα αποκεφαλιζόταν (…) και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας» είπε ο Σύριος διευθυντής Αρχαιοτήτων, Αμπντελκαρίμ.

Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, η ανατίναξη δύο αρχαίων ιερών στην Παλμύρα.

Ομως, το ISIS δεν κατέστρεψε τα πάντα. Με ιδιαίτερη μεθοδικότητα επιδόθηκε σε εμπόριο αρχαιοτήτων, αποσπώντας τεράστια κέρδη, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιεί με το πετρέλαιο.

Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας είναι συνέχεια των πολιτιστικών εγκλημάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Οχι πάντα και όχι μόνο από «φανατικούς τζιχαντιστές». Αλλωστε, η πελατεία των λεηλατημένων θησαυρών είναι πάμπλουτοι «συλλέκτες» και «ευυπόληπτα» μεγάλα μουσεία του «πολιτισμένου» κόσμου…

Σχετικό ρεπορτάζ εδώ.

Πάντως, σε δηλώσεις του στο Ryssia Today», ο Αμπντελκαρίμ σημείωσε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζονται για επιδιόρθωση, συντήρηση, ίσως και επανακατασκευή όσων μνημείων της πόλης μπορούν να δεχθούν και τέτοιο. Πρόσθεσε, ότι τόσο η Αψίδα του Θριάμβου, όσο και το μεγάλο άγαλμα του λέοντα μπορούν να ανακτηθούν, αν και υπέστησαν ισχυρά πλήγματα από τον ISIS.

παλμυρα4