Συρία: Μια σύγκρουση χωρίς Σύνορα, Τα video της εκδήλωσης του Περιοδικού με την Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Μια συζήτηση για τις γεωπολιτικές διαστάσεις της σύγκρουσης που ξεπερνά τα σύνορα της Συρίας

| 22/11/2015

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, το Περιοδικό και η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα:

Συρία: Μια σύγκρουση χωρίς σύνορα 

Ομιλητές ήταν:  η Ελένη Μαυρούλη, από το Περιοδικό και  ο Κώστας Κούσιαντας, από την Εργατική Λέσχη Καλλιθέας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αργύρης Παναγιωτίδης.

Πέντε μέρες πριν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, η συζήτηση προσέγγισε ακριβώς το γεγονός ότι η σύγκρουση που ταλανίζει τη Συρία τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά είναι μια σύγκρουση χωρίς σύνορα. Μια σύγκρουση που ισοπεδώνει ολοένα περισσότερο τη Συρία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, σκοτώνει με φρικτό τρόπο στο έδαφος χιλιάδες ανθρώπους ή τους πνίγει στη θάλασσα του Αιγαίου στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την φρίκη, τους μετατρέπει σε πρόσφυγες χωρίς μέλλον.

Μέσα από τη συζήτηση έγινε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα αιματηρά «Γιατί». Γιατί σπαράσσεται η Συρία; Πώς έφτασε εδώ; Ποιοι είναι οι βασικοί «παίχτες»; Πώς η ανθρώπινη ζωή και ο θάνατος γίνεται μοχλός γεωπολιτικών επιδιώξεων; Ένα σκληρό παιχνίδι ανταγωνισμών μεγάλων και μικρότερων δυνάμεων που θα αφήσει πίσω του μια «αναδιαμορφωμένη» παγκόσμια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που ήδη, έχει αρχίσει με ανατριχιαστικό τρόπο ν’ αγγίζει και τους λαούς της Ευρώπης. Μια πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι το αίμα που ρέει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εδώ και δεκαετίες, με κατακόρυφη κλιμάκωση της από το 2000 και μετά λόγω των ωμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όποιο μανδύα και αν ενδύεται (θρησκευτικό, εθνοτικό, κλπ) «ξύνοντας πληγές», ουσιαστικά αφορά στον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών και δρόμων, την αναδιανομή των αγορών και τελικά την διασφάλιση εξουσίας και επιρροής με θυσία τις ζωές ολόκληρων λαών.

Στα video που ακολουθούν μπορείτε να δείτε:

Την ομιλία της Ελένης Μαυρούλη για τους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων, τη γεωστρατηγική θέση της διαφιλονικούμενης Συρίας (υπάρχοντες και σχεδιαζόμενοι αγωγοί), την πορεία ανάδειξης με «ισχυρές πλάτες» του ISIS και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε στρατιωτικό επίπεδο μέσα από μια σειρά επεξηγηματικών χαρτών.

Την ομιλία του Κώστα Κούσιαντα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Συρίας, τις αντίρροπες δυνάμεις, τις πολιτικές συγκρούσεις, την στάση του καθεστώτος Άσαντ, την πορεία και τον χαρακτήρα των δυνάμεων εκείνων που στάθηκαν απέναντί του, τις συνεργασίες και τις αντεγκλήσεις.