Εργατικά "ατυχήματα", μηνύσεις σε "ωφελούμενους" και...τηλεοπτικά "μπερδέματα"

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δολοφονεί μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

| 23/01/2016

Κατέληξε, λίγες μέρες πριν, ο 35χρονος εργαζόμενος Γεώργιος Σταμέλος που είχε προσληφθεί με πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μεγαρέων ύστερα από 4 μήνες που βρισκόταν σε κώμα. Ο θάνατος του εργαζόμενου δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ενώνεται με τη γραμμή αίματος των νεκρών των ΕΛΠΕ, του εργαζομένου στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, αλλά και με τους εκατοντάδες ανώνυμους νεκρούς που τα στατιστικά δεν αποκαλύπτουν. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε τραυματιστεί σοβαρά εν ώρα εργασίας πέφτοντας από απορριμματοφόρο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

Οι καταγγελίες σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων καθώς και του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία και Συμβασιούχων Αττικής τόνιζαν σε όλους τους τόνους και καθόλη τη διάρκεια των προγραμμάτων ότι το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στην Κοινωφελή Εργασία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και υπεύθυνο για δεκάδες εργατικά ατυχήματα μέσα σε μόλις πέντε μήνες. Η κυβέρνηση όλα αυτά τα γνώριζε! Γι΄ αυτό είχε προβεί και στην έκδοση εγκυκλίου ευελπιστώντας ότι έτσι θα περιοριστούν τα περισταστικά αυθαιρεσιών. Τι κι αν βγήκε η εγκύκλιος που αναγνώριζε μερικά από τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα περαιτέρω προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των εργαζομένων, αλλά κώφευε στις καταγγελίες και αρνούταν να συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

Και τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για το θάνατο αυτό και για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα; Πόσο αθώα είναι η κυβέρνηση, όταν προσπαθεί να μας πείσει ότι η Κοινωφελής Εργασία είναι παράδεισος μπροστά στα voucher του ιδιωτικού τομέα και εξαγγέλει νέα προγράμματα 150.000 θέσεων σκλαβιάς μέσα στον επόμενο χρόνο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Πόσο αθώοι είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που αποδέχονται τη συνέχιση της λειτουργίας τους με την περιστασιακή κάλυψη θέσεων που αφορούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθιερώνοντας τις εργασιακές σχέσεις της ανακύκλωσης ανέργων; Τι ρόλο παίζει ο ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου υλοποιούνται τα προγράμματα,  όταν στην πραγματικότητα λειτουργεί ως εταιρία ενοικίασης φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού;

12509094_1677665729185584_5123740735725664862_n

Μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου ακολούθησε κινητοποίηση στο Υπουργείο εργασίας από τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή Εργασία και ανάδειξη από διάφορες συλλογικότητες των συνθηκών που κατέστησαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δυστυχώς, λίγο-πολύ αναμενόμενο. Ανάμεσα στα άλλα δημοσιεύτηκε και μια ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός, από το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία και Συμβασιούχων Αττικής, η οποία κατήγγειλε τη δολοφονική πολιτική που ακολουθείται και τις εγκληματικές ευθύνες των Δήμων. Και ιδού ποια ήταν η μακάβρια αντίδραση του συστήματος: μη μπορώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Δήμαρχος του Δήμου Μεγάρεων, Γρηγόρης Σταμούλης, συσκοτίζει την πραγματικότητα και απειλεί το Συντονιστικό Αγώνα και απολυμένους πενταμηνίτες  με μηνύσεις! Μήπως θα μπορούσε αντ’ αυτού να απαντήσει δημοσίως στα εξής ερωτήματα: Ισχύει ή δεν ισχύει ότι ο εργαζόμενος είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο πόστο χωρίς σύμβαση οδοκαθαριστή; Δούλευε ή δε δούλευε παράνομα τη νύχτα εκτός του καθορισμένου ωραρίου εργασίας του; Είναι αλήθεια ή όχι ότι φυγάδευσαν κρυφά τον τραυματισμένο εργαζόμενο για να κουκουλώσουν το ατύχημα; Άλλωστε η ανακοίνωση για τον τραυματισμό του βγήκε σχεδόν 10 μέρες μετά το περιστατικό…Και τελικά, πώς καλύπτονται οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα από τα εργατικά ατυχήματα;

Φυσικά, οι μαχόμενες δυνάμεις του κόσμου της εργασίας δεν “μάσησαν” με τις απειλές και βγήκαν ξανά μπροστά! Συγκεκριμένα, στις 21 Ιανουαρίου η συυλλογικότητα  Attack στην ανεργία και την επισφάλεια “επισκέφθηκε απρόσκλητη” το γραφείο της υφυπουργού ανεργίας Ρ. Αντωνοπουλου και αποφάσισε να το “στολίσει”…

12565486_1677665609185596_2636122692537357656_n

Σε αυτό το κτήριο (Κοραή 4) στεγάζονται και οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), των ΕΣΠΑ δηλαδή, που χρηματοδοτούν την ανακύκλωση της ανεργίας. Καθόλου τυχαία δεν είναι αυτή η συγκατοίκηση. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι μαζί με την Ε.Ε και τα αφεντικά πρέπει να κάνουμε υπομονή, να μαστε φρόνιμοι για να υπαρχει σταθερό κλίμα. Ετσι, λενε, θα έρθουν επενδύσεις και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, επειδη οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν σύγχρονους σκλάβους.

Και φυσικά, οι ακριβοπληρωμένοι κονδυλοφόροι του συστήματος που κουνάνε το δάχτυλο στους καταπιεσμένους “υποδέχτηκαν” την κίνηση αυτή έτσι όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά να κάνουν εδώ και χρόνια: με παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και απόπειρες συκοφάντησης. Έτσι λοιπόν, στα δελτία ειδήσεων της μέρας εκείνης πληροφορηθήκαμε πως η αναρχική συλλογικότητα «attack» πραγματοποίησε κατάληψη στο γραφείο της Ρ. Αντωνοπούλου, ενώ κουκουλοφόροι προπηλάκισαν υπαλλήλους του υπουργείου.

mega-893x500

Δελτίο τύπου για το «μπέρδεμα» εξέδωσε η συλλογικότητα: “Εμείς, η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, είμαστε κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα νέων ανθρώπων -ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων- και αναπτύσσουμε τη δράση μας τον τελευταίο ένα χρόνο ενάντια στην ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν κυβερνήσεις Ε.Ε κι αφεντικά. Από τη συγκρότησή μας έχουμε δώσει μάχες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στα voucher και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που τόσο συμπαθεί η τωρινή υφυπουργός.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βιώνουν τις ίδιες άθλιες συνθήκες στους χώρους δουλειάς τους. Γνωρίζουμε ότι είναι εκατοντάδες οι άνεργοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Είμαστε στο πλευρό τους. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι ίδιοι δεν έχουν την ευθύνη για το περιεχόμενο των ειδήσεων που μεταδίδουν οι μεγάλοι ενημερωτικοί όμιλοι. Την ευθύνη την έχουν οι αρχισυντάκτες, οι αξιωματικοί του Μπόμπολα, του Αλαφούζου και των υπολοίπων καναλαρχών που έχουν κάνει κατάληψη στις συχνότητες. Αυτών που παίρνουν τζάμπα δάνεια και μετά κατηγορούν το λαό ότι ζούσε πάνω από τις δυνατότητες τους. Αυτών που δεν αφιέρωσαν ούτε μισό λεπτό για το θάνατο του Γιώργου Σταμέλου, όμως, βρήκαν θέση στα δελτία τους για να στοχοποιήσουν την κινητοποίηση δυο μέρες μετά.” 

ccc91ff38c23310af7655cc0a1c7ad72.w600.h340.z1

Πόσο αξίζει τελικά η ανθρώπινη ζωή; Ένα μεροκάματο των 19 ευρώ υπό την αιγίδα του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;