Ο δράστης «είναι όσο πιο Αμερικάνος γίνεται»...

Ενα post που δεν «βολεύει» την κυρίαρχη εκδοχή της σφαγής στο Ορλάντο

| 20/06/2016

Στο κρεβάτι του Προκρούστη η ελευθερία του λόγου στα social media! Το facebook διέγραψε ένα δημοφιλές post του δημοσιογράφου Che Brandes-Tuka σχετικά με το δράστη του Ορλάντο και μπλόκαρε για τρεις μέρες το λογαριασμό του. Ο λόγος; Ο δημοσιογράφος του TeleSUR English, αξιοποιώντας τα δημοσιευμένα στοιχεία για τον Omar Mateen, το δράστη της σφαγής στο γκέι μπαρ του Ορλάντο, που άφησε 49 νεκρούς και 53 τραυματίες, θέλησε να αποδoμήσει την κυρίαρχη αφήγηση που υποστήριζε ότι επρόκειτο «για ένα Aφγανό τρομοκράτη που είχε δεσμούς με το ISIS».

Όπως φάνηκε όμως, αυτή η οπτική δεν άρεσε στο facebook που αποφάσισε να λογοκρίνει τη δημοσίευση. Σε μια προσπάθεια διαμαρτυρίας, η διαδικτυακή κοινότητα σύντομα έκανε το post, viral, με χιλιάδες αναδημοσιεύσεις. Τελικά, μετά από τρεις μέρες το Facebook… «λύγισε» και απολογήθηκε στον Che Brandes-Tuka.

Μετά από όλα αυτά ο ίδιος υποστήριξε από το προφίλ του: «Βασικά, απλά προσπάθησα να συνοψίσω μερικά γεγονότα, να αντιμετωπίσω την κυρίαρχη αφήγηση, να παρέχω κάποιες εναλλακτικές εξηγήσεις και να κάνω κάποιες συνδέσεις. Ξέρετε, όλα αυτά που οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν».

Μάλιστα διερωτήθηκε γιατί να λογοκριθεί η άποψη του ενώ παράλληλα «εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες που διαχέουν τη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό μίσος στο facebook παραμένουν ατιμώρητες παρά τις επιθετικές θέσεις τους».

ορλαντο1

Αυτές οι φωτογραφίες του δράστη πλαισίωναν το αρχικό άρθρο που λογοκρίθηκε

Το άρθρο του Che Brandes-Tuka έχει ως εξής:

«Μετά από μερικές μέρες αναφορών και καταθέσεων, ξέρουμε τα ακόλουθα για τον δράστη του Ορλάντο:

Ήταν παιδί μεταναστών, γεννημένος και μεγαλωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είχε δηλώσει συμμαχία με την Χεζμπολάχ, την Αλ-Κάιντα, ΚΑΙ το ISIS, τρεις οργανώσεις που έχουν ξεκάθαρα διαμάχη μεταξύ τους, δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα είχε πλήρη άγνοια για τις τρεις αυτές οργανώσεις, πόσο μάλλον γενικά για πολιτικές της Μέσης Ανατολής.

Δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για το Ισλάμ, και σύμφωνα με τον πατέρα του, τη σύζυγό του, και την κοινότητά του, δεν ήταν καθόλου θρήσκος.

Πάλευε με την ταξική του αρρενωπότητά του, είχε πρόβλημα αλκοολισμού και χτυπούσε την σύζυγό του, κάτι για το οποίο ποτέ δεν καταδικάστηκε.

Ήταν ρατσιστής απέναντι στους μαύρους ανθρώπους, λατίν@ς ανθρώπους, και στην επίθεση σκότωσε κυρίως μη λευκούς κουήρ ανθρώπους.

Παρά τις υποτιθέμενες «κουήρ τάσεις» του ίδιου, ήταν ένας ομοφοβικός σε μια χώρα όπου 1 στα 5 LGBTQ άτομα πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 νομοθεσίες εναντίoν LGBTQ ανθρώπων (από απαγόρευση του γάμου μέχρι νομοθεσίες για τη χρήση τουαλέτας) που εκκρεμούν σε δεκάδες πολιτείες.

Λάτρευε και εξιδανίκευε την αστυνομία της Νέας Υόρκης, μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις της χώρας που έχουν στρατό μεγαλύτερο του ISIS, γνωστοί για την άκριτη, αδικαιολόγητη και δυσανάλογη κατασκοπεία των Μουσουλμάνων ανθρώπων, και τη συστηματική βία που ασκούν σε μαύρους ανθρώπους, λατίν@ς ανθρώπους, και άλλες μειονότητες.

Στη δουλειά του χτυπούσε ανήλικους σε κέντρα κράτησης, καθώς δούλευε και εκπαιδεύτηκε από την ιδιωτική εταιρεία G4S, που είναι όχι μόνο μία από τις μεγαλύτερες κατόχους μετοχών στο σύστημα των φυλακών, αλλά επενδύουν σε μαζικές απελάσεις καθώς διοικούν κέντρα κράτησης μεταναστών και συμμετέχουν στην κατάληψη της Παλαιστίνης, εκπαιδεύοντας και άλλους σκοπευτές στο Ισραήλ για να στοχοποιούν και να σκοτώνουν Παλαιστίνιους.

Ο ίδιος οργάνωσε μαζική δολοφονία σε μια χώρα που έχει δει 1000 μαζικές επιθέσεις με όπλα τις τελευταίες 1200 μέρες.

Συνοψίζοντας, ήταν αδαής, ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός, με εσωτερικές διαμάχες, αρρωστημένο θαυμασμό για την εξουσία, και εμμονή με τη βία και τα όπλα, καταλήγοντας να κάνει πράξη όλα τα παραπάνω.

Συγνώμη, αλλά ο υποτιθέμενος “ακραίος ισλαμιστής τρομοκράτης από το Αφγανιστάν” που προσπαθείτε να φτιάξετε είναι όσο πιο Αμερικάνος γίνεται».

Πηγές: http://usuncut.com/politics/facebook-banned-post-about-orlando-shooter/, https://www.facebook.com/cherumaz, https://www.facebook.com/kamenasoutien/?fref=ts

ορλαντο2

Η απολογία του facebook για την λογοκρισία, μετά από τρεις μέρες.