Σόμερσετ Μωμ: «Χονολουλού και άλλα διηγήματα»

Ιστορίες μέσα στην ιστορία

| 22/07/2016

Ο Σόμερσετ Μωμ είναι παραμυθάς. Δεν τον κρύβει. Το δηλώνει ευθαρσώς και όχι γιατί ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στους άλλους «μεγάλους» συγγραφείς, αλλά γιατί ήθελε να καταδείξει τη σοβαροφάνεια και τη δήθεν υπεροχή των μυθιστοριογράφων. Η επιτήδευση δεν χωρά στη λογοτεχνία, αυτή είναι η θέση του. Η απλότητα αρκεί για να αναδείξει το όποιο συγγραφικό ταλέντο, την προσωπικότητα των ηρώων και την ομορφιά του μυθοπλαστικού τοπίου. Για τον Μωμ, την ιστορία πρέπει να την πουν οι χαρακτήρες και να την ψιθυρίσουν οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, ιστορικές συνθήκες. Ο συγγραφέας είναι εκεί για να δώσει την απαραίτητη ώθηση. Τίποτε άλλο. Ο Μωμ διαπρέπει και μας καθηλώνει.

Το «Χονολουλού και άλλα διηγήματα» είναι χαρακτηριστικό δείγμα της συγγραφικής δεξιοτεχνίας και της λογοτεχνικής συμπεριφοράς του Μωμ. Τα «διηγήματα της Ανατολής» είναι τόσο γοητευτικά που σου επιβάλλουν να αφεθείς, ήρεμος και χαλαρός, στις ιστορίες της Ανατολής. Ο Μωμ ταξίδεψε στην Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία και διαβάζοντας τα διηγήματά του αισθάνεσαι την παρουσία του εκεί. Ο αναγνώστης περιδιαβαίνει στα εξωτικά, άγρια τοπία της Μαλαισίας, του Βόρνεο, της Χαβάης. Εκεί τον «βρίσκουν» οι ήρωες του Μωμ και του αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ακούει και βλέπει το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας στα πιο απομακρυσμένα μέρη της.

μωμ3

Διαβάζοντας τα διηγήματα του Μωμ καταλαβαίνεις ότι σκοπός του ήταν να φτιάξει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι ήρωες του να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Ιστορίες μέσα στην ιστορία. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας του βιβλίου. Πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας που δεν μπορούν να αποτρέψουν το αναπότρεπτο. Ο Μωμ τους αφήνει να εξομολογηθούν, να συγκρουστούν και μέσα από την εξιστόρηση τους να αποκαλύψουν όλα όσα κρύβουν, όλα όσα τους καταπιέζουν. Η συμβολή του Μωμ είναι καθοριστική στο ζωντάνεμα της φύσης και των παραδόσεων που επιδρούν αποφασιστικά πάνω στους ήρωες.

μωμ2

Η μετάφραση ανήκει στην Παλμύρα Ισμυρίδου, λεπτοδουλεμένη και στο επίπεδο του συγγραφέα. Μετάφραση που αποδίδει την ατμόσφαιρα της περιόδου και του χώρου δράσης των ηρώων.

Info: «Χονολουλού και άλλα διηγήματα», Μετ: Παλμύρα Ισμυρίδου, Εκδ. Αγρα

μωμ4

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις