Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας: «Μπουγιούκ Τσαρσί»...*

Σε διαπραγματευτικό χαρτί... για τα «πάντα - όλα» μετατρέπουν Τουρκία - ΕΕ το προσφυγικό δράμα

| 08/03/2016

Σκληρό παζάρι επί 16 ώρες έλαβε χώρα στην Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το Προσφυγικό, η οποία, όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά συνεχίζεται, ουσιαστικά, σήμερα, με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σμύρνη, συνοδεία «στρατιάς» υπουργών με αφορμή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ προγραμματίζεται νέα Σύνοδος ΕΕ – τουρκίας στις 17 και 18 Μαρτίου.

Η Τουρκία, όπως συνηθίζει, άνοιξε όλη την «βεντάλια» των απαιτήσεων και των όρων της με αιχμή, σε αυτή την πρώτη φάση, την ενταξιακή της πορεία και με την μορφή «προτάσεων», τις οποίες η ΕΕ συμφώνησε να «εξετάσει».

Στην κοινή δήλωση υπάρχουν οι εξής δεσμεύσεις, οι οποίες αποτελούν και επιτυχία της Τουρκίας:

– Επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με το κόστος να καλύπτεται από την Ε.Ε.

– Επανεγκατάσταση, για κάθε Σύριο προς επανεισδοχή στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, άλλου ένα Σύριου από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων.

– Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της βίζας με στόχο την άρση των προϋποθέσεων για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016.

– Να επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ και να ληφθούν αποφάσεις για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

– Να γίνει προετοιμασία για τις αποφάσεις όσον αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, χτίζοντας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015.

– Να εργαστούν με την Τουρκία σε ένα κοινό έργο ώστε να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Συρία κάτι που θα επιτρέψει στον τοπικό πληθυσμό και τους μετανάστες σαν ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.

Βέβαια, όλα αυτά δεν προέκυψαν χωρίς επιμέρους αντιδράσεις από κράτη – μέλη της ΕΕ, απηχώντας τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων.

Χαρακτηριστικά, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν θέλω να δώσω άλλα για την Τουρκία πέραν των 3 πρώτων δις που συμφωνήσαμε».

Η ομάδα του Βίσενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) δεν συμφωνούν με τη συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία γιατί «δεν είναι ασφαλές έδαφος», την στιγμή φυσικά που ούτε οι ίδιοι τους θέλουν. Οπερ σημαίνει ότι… ή οι επανεισδοχούντες θα ίπτανται συνεχώς μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής ή θα προσγειωθούν Ελλάδα….

Μετά από όλα αυτά άσκησε veto και ο ανεκδιήγητος Ούγγρος πρωθυπουργός, Ορμπάν, για να μην υπάρχει απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην ΕΕ, και κυρίως στη Γερμανία.

συνοδος1

Για.. αδιευκρίνηστους λόγους «ευχαριστημένη» εμφανίζεται και η ελληνική πλευρά. «Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς «με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας παράλληλα αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά».

«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν άμεσα, διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν «υπερβολικά».

«Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», εκτίμησε και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η  Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν και σημείωσε ότι η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους «παράνομους» μετανάστες θα είναι ένα θεαματικό μέτρο εάν εφαρμοστεί.

Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.

Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, είπε επίσης ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο εάν η συμφωνία με την Τουρκία  εφαρμοστεί θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

Να κρατήσει τους πρόσφυγες στη χώρα και να μην τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ζήτησε από την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και θα βοηθηθεί.

Σε σχέση με τον αριθμό του πληθυσμού, Γερμανία και Αυστρία τον περασμένο χρόνο δέχτηκαν πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η Ελλάδα, σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία – Παλατινάτο, εξηγώντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αντέξει, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. «Βεβαίως πρέπει να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί στο να κάνει το καθήκον της», πρόσθεσε.

Ο Ντε Μεζιέρ τάχθηκε πάντως εναντίον της εφαρμογής εθνικών μέτρων για την μείωση του αριθμού των προσφύγων και ζήτησε οι παροχές για όσους ζητούν άσυλο να γίνουν ίδιες σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η Γερμανία έχει τις υψηλότερες παροχές και «αυτό το κίνητρο πρέπει να σταματήσει».

Την ίδια ώρα, πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες δίνουν «μάχες» για να κρατήσουν τις σκηνές τους στεγνές στην Ειδομένη, αλλά και αμυνόμενοι στην άγρια καταστολή της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία δεν διστάζει να αμολάει και σκυλιά εναντίον των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα…

Στον Πειραιά, τις τελευταίες μέρες, μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών και προσφύγων διοργανώνουν πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.

Κλειστή, πάντως, παραμένει από χθες το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ ενώ στον καταυλισμό στην Ειδομένη.

Στο μεταξύ, επικαλούμενη λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης στο σημείο, η αστυνομία επιτρέπει τη στάθμευση των αυτοκινήτων των δημοσιογράφων και των επισκεπτών, ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τον καταυλισμό.

* Μπουγιούκ Τσαρσί: Μεγάλο Παζάρι, το γνωστό, σκεπαστό παζάρι στην Κωνσταντινούπολη