Αυξάνονται... τα «ντεσιμπέλ» στα «τύμπανα» του πολέμου
Το ΝΑΤΟ θέλει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την Ρωσία

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ρωσία επιδιώκει το ΝΑΤΟ, το οποίο, στην σύνοδο των υπουργών ‘Αμυνας των κρατών – μελών του που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλες, πρόκειται να ασκήσει πιέσεις, ώστε να συνεισφέρουν «στη μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, θα απαιτηθεί από τους υπουργούς να τηρηθούν οι «υποσχέσεις» των ηγετών των κρατών-μελών του περασμένου Ιουλίου για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), καθώς και στην ανατολική Πολωνία, από τις αρχές του 2017.
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων ότι θα καλυφθεί η οργάνωση τεσσάρων σχηματισμών μάχης 4.000 στρατιωτών, στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, με αφορμή την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία το 2014.
Η Γαλλία, η Δανία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες αναμένεται ότι θα συμμετέχουν στο σχηματισμό των τεσσάρων αμυντικών σχηματισμών, υπό τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τον Καναδά, προκειμένου οι στρατιωτικές δυνάμεις ν’ αναπτυχθούν στην Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, αλλά και τη Λετονία.
Η οργάνωση των μάχιμων μονάδων περιλαμβάνει προσωπικό και θωρακισμένα οχήματα πεζικού, μέχρι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Να θυμίσουμε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να πιέσει την Ρωσία και μέσω της Ουκρανίας, την οποία, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και οι ΗΠΑ διακριτά, χρησιμοποιούν στρατιωτικά ποικιλοτρόπως, ενώ, παράλληλα, βοηθούν με εξοπλισμό, «συμβουλές» και με άλλους τρόπους στην επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου στον λαό του Ντονμπάς.
Οπως αναφέρει ο 902.gr, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, παρουσιάζοντας την ατζέντα της Συνόδου, δήλωσε: «Από τις αρχές του 2017, το ΝΑΤΟ θα έχει 4 πολυεθνικά τάγματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. «Απτή απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ μπορεί και θα αναπτύξει χιλιάδες από τις δυνάμεις του για την υποστήριξη των συμμάχων μας».
Πρόσθεσε ότι «τα έθνη – πλαίσιο, τα έθνη που έχουν την ηγεσία των 4 ταγμάτων, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ, θα καθορίσουν τα σχέδιά τους για τα τάγματα που θα ηγηθούν. Και άλλοι Σύμμαχοι θα επιβεβαιώσουν τις εισφορές τους. Και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα για τις συνεισφορές από διαφορετικές χώρες του ΝΑΤΟ στα 4 τάγματα».
«Θα προωθήσουμε, επίσης, σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» συμπλήρωσε, σε ένα θέμα που δεν είχαν καταφέρει να πάρουν αποφάσεις στη Σύνοδο της Βαρσοβίας, πιθανά και λόγω ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων εντός της «συμμαχίας».
Η δεύτερη σημερινή συνεδρία είναι αφιερωμένη στην «προβολή σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας» και οι υπουργοί Άμυνας θα εστιάσουν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, η οποία αξιοποιείται ως πρόσχημα για διεύρυνση γενικά της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.