Τί είδαν οι Γάλλοι στο Ντονμπάς

Συνδικαλιστές από την Γαλλία επισκέφθηκαν την ΛΔ του Λουγκάνσκ

| 23/08/2016

«Δεν είδαμε Ρώσους κατακτητές στο Λουγκάνσκ. Είδαμε μόνο έναν λαό, ο οποίος θέλει να ζήσει ήσυχα και ανεξάρτητα, ελεύθερα να δουλεύει και να προοδεύει». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που έβγαλε αντιπροσωπεία γαλλικών συνδικάτων – κυρίως από τον σιδηροδρομικό κλάδο – επισκεπτόμενη το Ντονμπάς την προηγούμενη εβδομάδα.

Αποδεχόμενοι πρόσκληση των εργατικών σωματείων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ώστε «να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια ό,τι συμβαίνει εδώ και να το διηγηθούμε στην Γαλλία» – όπως σημείωσε ο επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της πόλης Βερσάιγ, Ματιέ Ρεντάτ – οι Γάλλοι συνδικαλιστές έφτασαν στο Ντονμπάς στις 14 Αυγούστου, συναντήθηκαν με συναδέλφους και συναγωνιστές τους από τα σωματεία της ΛΔ του Λουγκάνσκ, επισκέφθηκαν εργοστάσια, όπως το «Luganskteplovoz» που κατασκευάζει μηχανές σιδηροδρομικών συρμών, το μνημειακό σύνολο του Σταχάνοφ, είδαν από κοντά το ξαναχτίσιμο, ουσιαστικά, του σταθμού λεωφορείων της πόλης που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς, μίλησαν με εργάτες και κόσμο.

ντονμπας-γαλλια1

Παρά και ενάντια στην προπαγάνδα του καθεστώτος του Κιέβου περί «ρωσικής εισβολής» που έχει στόχο να συκοφαντήσει και να απαξιώσει την πάλη του λαού του Ντονμπάς, οι Γάλλοι συνδικαλιστές, σε συνέντευξη Τύπου σημείωσαν, μεταξύ άλλων: «Ακούμε πολλά για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της. Εμείς είχαμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε αρκετές πόλεις και χωριά, να πάμε σε εργοστάσια και ελεύθερα να συζητήσουμε με εργάτες και κατοίκους. Δεν είδαμε Ρώσους κατακτητές στο Λουγκάνσκ. Είδαμε μόνο έναν λαό, ο οποίος θέλει να ζήσει ήσυχα και ανεξάρτητα, ελεύθερα να δουλεύει και να προοδεύει».

Οι ξένοι επισκέπτες συγκλονίστηκαν από τις συνέπειες της επίθεσης του καθεστώτος στον λαό του Ντονμπάς. «Είδαμε και την φρίκη του πολέμου. Κατεστραμμένα σπίτια, τις καταστροφές που προκαλεί ο ουκρανικός στρατός. Αλλά και τις δυσκολίες της ζωής από τον αποκλεισμό (σσ. το Κίεβο έχει προχωρήσει, εκτός από στρατιωτική και σε εμπορική και οικονομική πολιορκία και εμπάργκο του Ντονμπάς), που μπορούν να παρατηρηθούν στην Κούβα ή την Συρία, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να λάβεις, για παράδειγμα, προϊόντα. Είδαμε τις δυσκολίες στον κόσμο της δουλειάς λόγω του αποκλεισμού, όταν, για παράδειγμα, το εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών στο Σταχάνοφ δεν μπορεί να εξάγει την παραγωγή του». «Όμως», πρόσθεσαν, «είδαμε επίσης και έναν λαό, ο οποίος δεν έχασε την ελπίδα και ο οποίος υπομονετικά ανοικοδομεί την ζωή του, νοσοκομείο το νοσοκομείο, σπίτι το σπίτι».

ντονμπας-γαλλια2

Ο Αξέλ Περσόν, επίσης συνδικαλιστής στους σιδηροδρόμους, σημείωσε, ότι η συνεργασία των συνδικάτων της ΛΔ του Λουγκάνσκ και της Γαλλίας θα βοηθήσει την πάλη ενάντια στον αποκλεισμό του Ντονμπάς από το Κίεβο. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως μαχητές των συνδικάτων, είναι να δημιουργήσουμε μια επαφή μεταξύ των σωματείων της Γαλλίας και των σωματείων του Λουγκάνσκ, ώστε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, με στόχο την διάλυση της πολιορκίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βασικό όπλο της πάλης δεν είναι μόνο τα τανκ, αλλά και η «αλληλεγγύη ανάμεσα στους δυο λαούς, ώστε να νικήσουμε τον κοινό μας εχθρό, τον ιμπεριαλισμό». «’Ηταν πολύ σημαντικό για μας να έρθουμε εδώ, διότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας ψευδούς πληροφόρησης. Δηλαδή, είτε μας λένε ψέμματα, είτε δεν μας λένε τίποτα γενικώς για το τί συμβαίνει στο Ντονμπάς. Ο ρόλος μας, σαν αγωνιστών των συνδικάτων, είναι, καταρχήν, να επιστρέψουμε στην χώρα μας, στα σωματεία μας με πληροφορίες και μαρτυρίες για το τί συμβαίνει εδώ. Για το πώς ο οικονομικός αποκλεισμός και ο πόλεμος δεν επιτρέπουν σε αυτήν την περιοχή να εκμεταλλευθεί τον πλούτο των φυσικών πόρων και των υποδομών της».