Τα αυγά «Kinder» κρύβουν και «εκπλήξεις» παιδικής εργασίας...

Στην Ευρώπη των «αξιών» «μετακόμισε» η εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών

| 29/11/2016

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η εργασία παιδιών στα εργασιακά κάτεργα των πολυεθνικών αφορούσαν αποκλειστικά τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Ο καπιταλισμός όμως… δεν έχει «ταμπού». Πλέον, η παιδική εργασία αφορά και την Ευρώπη και μάλιστα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η βρετανική εφημερίδα «Sun» δημοσίευσε ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας σε ρουμανικό εργοστάσιο που παρασκευάζει τα σοκολατένια αυγά «Kinder – έκπληξη» της ιταλικής σοκολατοβιομηχανίας Ferrero. Παρά το ότι η «Sun» είναι χαρακτηριστική περίπτωση κίτρινου Τύπου, ωστόσο, το ρεπορτάζ προκάλεσε σάλο στην Βρετανία, την Ιταλία και φυσικά τη Ρουμανία, γεγονός το οποίο παραπέμπει στην γνωστή, μεταφορική σχέση του καπνού με την φωτιά…

Οπως αναμεταδίδει η DW, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, τα τρία από τα έξι παιδιά μιας φτωχής οικογένειας στην πόλη Κάρεϊ της Ρουμανίας εργάζονταν παράνομα στο εργοστάσιο της εταιρείας Romexa SA, η οποία αναλαμβάνει εργολαβίες για λογαριασμό της Ferrero, κολοσσού στον διατροφικό κλάδο. Όπως αποκαλύπτει το επίμαχο ρεπορτάζ, τα παιδιά λάμβαναν μισθό ύψους 20 λέι (4,70 δολάρια) για τη συναρμολόγηση 1.000 αυγών Kinder.

Αμέσως, οι πάντες, από την πολυεθνική, μέχρι τις τοπικές ρουμανικές αρχές, «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά» τους, είτε δηλώνοντας ότι «δεν ήξεραν», είτε ενοχοποιώντας το ρεπορτάζ για «αναλήθειες».

Η ίδια η Ferrero καταρχήν δηλώνει «άγνοια» για τις πρακτικές παιδικής εκμετάλλευσης στο συνεργαζόμενο ρουμανικό εργοστάσιο και έχει ήδη κινήσει διαδικασία ερευνών. «Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας και είμαστε βαθύτατα θορυβημένοι για τα όσα λέγονται σχετικά με αυτές τις μη αποδεκτές πρακτικές εργασίας», αναφέρει η Ferrero σε επίσημη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ και η ρουμανική αστυνομία έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσει εάν τα όσα παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα σε αποκλειστικό ρεπορτάζ είναι αληθή. «Έχουνε ξεκινήσει ήδη την έρευνα για παιδική εκμετάλλευση», ανέφερε χθες η Μιχαέλα Πόριμε, εκπρόσωπος τύπου του τμήματος καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της ρουμανικής αστυνομίας.

O Ντάνιελ Μουρέσαν, εκπρόσωπος της Romexa SA, δήλωσε πάντως στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν είχε γνώση του περιστατικού, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι από τους ενήλικες εργαζομένους στη ρουμανική εταιρεία βρεθούν να εμπλέκονται στην υπόθεση θα απολυθούν αμέσως. Από την άλλη, εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών κάνουν λόγο για δημοσίευμα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Ενδιαφέρον – και υποψία θα προσθέταμε εμείς – προκαλεί το γεγονός ότι η μητέρα των τριών παιδιών που αναφέρονται στο δημοσίευμα αρνείται πλέον ότι τα παιδιά της εργάζονταν επί πληρωμή στο εν λόγω εργοστάσιο. Ισχυρίζεται τώρα ότι η ίδια εργάζεται εκεί και πως απλά σε μια φωτογραφία της SUN απεικονίζονται πίσω της τα τρία παιδιά της…

Πώς να τα «βάλεις» άλλωστε μόνος σου με τα «θεριά» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο;