Τα κόμικς & η σάτιρα στην εποχή των τεράτων| Ο Λουής Τίκας & το Λάντλοου.

[Λέσχη Αναιρέσεις - Εκδηλώσεις:] Σάββατο 28 Φλεβάρη και Κυριακή 1 Μάρτη.

| 26/02/2015

Ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 28 Φλεβάρη και την Κυριακή 1 Μάρτη στην Λέσχη Αναιρέσεις στην Αθήνα. Μια συζήτηση με εκλεκτούς καλεσμένους για το κόμικ και τη σάτιρα σε μια περίοδο που από τη Γαλλία μέχρι την Ελλάδα με πολύ διαφορετικούς τρόπους βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά και μια προβολή του πολύ ενδιαφέροντος ντοκυμαντέρ, “Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου” και συζήτηση με τους συντελεστές του για την απεργία των ανθρακωρύχων στο Ludlow και τη σημερινή κατάσταση…

Το γεγονός της επίθεσης στο περιοδικό Charlie συντάραξε όλο το πλανήτη και απασχολεί ακόμα το δημόσιο λόγο. Τα κόμικς και η σάτιρα βρέθηκαν στο κέντρο μιας μεγάλης συζήτησης για το ρόλο τους στο σημερινό κόσμο της καπιταλιστικής κρίσης και των έντονων αντιπαραθέσεων.

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των κόμικς στη εποχή της κρίσης; Ασκούν τα κόμικς κοινωνική και πολιτική κριτική; Υπάρχει όριο ή πρέπει να υπάρχει όριο στη σάτιρα; Είμαστε όλοι Charlie; Για αυτά και άλλα πολλά η λέσχη θεωρίας και πολιτισμού «Αναιρέσεις» ανοίγει τη συζήτηση. 

Εν όψει και της νέας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης σας θυμίζουμε την πρόσφατη αρθρογραφία για τα γεγονότα στο Παρίσι από την ιστοσελίδα του toperiodiko.gr:

– Η Charlie Hebdo, τα τέρατα και οι δράκοι.

– Charlie Hebdο: Το πριν, το γιατί, το μετά

– Υποκρισία και αυταρχισμός: Η Ευρώπη απέκτησε και επίσημα την δική της Ενδεκάτη Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τη σφαγή στο Ludlow σας θυμίζουμε δύο παλιότερα κείμενα (το πρώτο μάλιστα αφορά τα πρώτα κλικ που έγιναν σε αυτή την ιστοσελίδα) :

– Η σφαγή του Ludlow. Εκατό χρόνια μετά…

– «Παλικάρι». Ο Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου

 

[hr]

Εκδήλωση – Συζήτηση: Τα κόμικς και η σάτιρα στην εποχή των τεράτων.

[hr]

Συμμετέχουν: ο Σπύρος Δερβενιώτης (κομίστας και γελοιογράφος), ο Στέλιος Κανάκης (συγγραφέας των βιβλίων «Αγρία Γραφή» και «Ιερές Βλακείες»),  η Έφη Γιαννοπούλου δημοσιογράφος του Unfollow και μεταφράστρια και ο Χρήστος Νάτσης, δημοσιογράφος του Unfollow. Συντονίζει ο Κώστας Φουρίκος , από τη Λέσχη Αναιρέσεις και το ToPeriodiko.gr

Στoν χώρο της λέσχης θεωρίας και πολιτισμού «Αναιρέσεις» (Ιπποκράτους και Λασκάρεως).

Το Σαββάτο 28 Φεβρουαρίου στις 7.30 μμ.

wolinski (1)

[hr]

Προβολή ντοκυμαντέρ “Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου” και συζήτηση με τους συντελεστές.

[hr]

H Λέσχη αναιρέσεις σας προσκαλεί την Κυριακή 01/03 στις 18:30 στην προβολή του ντοκιμαντέρ “Παλληκάρι. Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου”. Σας καλούμε να συζητήσουμε τόσο για την ιστορία του αμερικάνικου εργατικού κινήματος όσο και για την αναγκαία απάντηση στο σήμερα μαζί με τους συντελεστές : Νίκος Βεντούρας ( σκηνοθεσία, μοντάζ) και Λαμπρινή Θωμά (παραγωγή, έρευνα).

Στoν χώρο της λέσχης θεωρίας και πολιτισμού «Αναιρέσεις» (Ιπποκράτους και Λασκάρεως).

Την Κυριακή 01 Μαρτίου, 18.30 

palikari_poster