Τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο!

Συγκλονιστικές στιγμές αλληλεγγύης, ενάντια στον φασισμό αλλά και την «επιλεκτική» γραφειοκρατία

| 23/06/2016

Οι στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις ότι αξίζει να σωθεί αυτός ο πλανήτης είναι περισσότερες από εκείνες που σε κάνουν να νομίζεις ότι «όλα έχουν τελειώσει». Μόνο που οι δεύτερες είναι τόσο φρικιαστικές που σκιάζουν τις άλλες.

Κι όμως! Μέσα σε αυτήν την φρίκη, γεγονότα όπως η πρόσφατη, πανηγυρική εγγραφή προσφυγόπουλων στα δημόσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, με τους δασκάλους και τις δασκάλες να τα περιμένουν με γλυκά, φρούτα και – το σπουδαιότερο – με ένα πλατύ χαμόγελο και μια τεράστια αγκαλιά που μπορεί να τα χωρέσει όλα και να τα προστατεύσει από την εφιαλτική πραγματικότητά τους, είναι τόσο δυνατά, που εξαφανίζουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον φασισμό, την δυσοσμία του θανάτου.

Ας αφήσουμε όμως τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου «Αριστοτέλης» να περιγράψουν αυτή την συγκλονιστική εμπειρία:

«Ένα μελίσσι 70 και πάνω ανθρώπων, πρόσφυγες γονείς με τα παιδιά τους, με συνοδούς εκπαιδευτικούς από το σωματείο μας, τον Αριστοτέλη, και μεταφραστές από την κατάληψη City Plaza, γέμισαν σήμερα (σσ. 17 Ιούνη) τις αυλές των σχολειών των περιοχών μας, το 20ο, 51ο, 54ο, 55ο για να γραφτούν στα δημόσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

»Εκεί τους περίμεναν οι δάσκαλοι και οι διασκάλες με γλυκά και φρούτα για το πρώτο καλοσώρισμα! Η χαρά γονιών και παιδιών ήταν απερίγραπτη!

»Το σωματείο μας πρωτοστάτησε μαζί με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, ώστε να καμφθούν όλα τα εμπόδια και οι δυστοκίες που έθετε η διοίκηση για την εγγραφή των παιδιών των προσφύγων.

»Προσπάθειες μπλοκαρίσματος των εγγραφών και αναμονής τους για το Σεπτέμβριο με επιχειρήματα ότι θα υπάρξει συνολική νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο κ.λπ. βρήκαν τη σαφή αντίδραση του σωματείου μας. Η νομοθεσία και οι συμβάσεις είναι σαφείς και κάθε προσπάθεια να ερμηνευτούν με τρόπο ώστε να εμποδίσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων των γονιών των προσφυγόπουλων δεν έγινε ούτε θα γίνει αποδεκτή από το σωματείο μας και από το σύνολο του εκπαιδευτικού κινήματος και του κινήματος αλληλεγγύης.

»Είμαστε περήφανες και περήφανοι που ως εκπαιδευτικό σωματείο μαζί με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας, τους διευθυντές/ντριες των σχολείων και την ομάδα εκπαιδευτικών του City Plaza, συμβάλλαμε αποφασιστικά ώστε τα παιδιά αυτά να βρίσκονται την επόμενη χρονιά στα κανονικά σχολεία και όχι σε γκέτο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν με όλες μας τις δυνάμεις.

»Ο Συντονισμός Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό, στον οποίο συμμετέχει και το σωματείο μας, μαζί με τα εκπαιδευτικά σωματεία και όλες τις αντίστοιχες Πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται γύρω από το Προσφυγικό καλούμε σε μαζική κατάθεση αιτήσεων για εγγαφή στις σχολικές μονάδες της δημόσιας εκπαίδευσης.

»Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να μην επιτρέψουμε την γκετοποίηση των παιδιών αυτών που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση. Συγκεντρώνουμε τις αιτήσεις των γονιών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πρωτοστατούμε τα σωματεία και οι συλλογικότητες στην εγγραφή τους στα δημόσια σχολεία μέχρι της 21/6 και τον Σεπτέμβρη, στη διευκόλυνση της μεταφοράς τους με πούλμαν, στην ίδρυση τάξεων υποδοχής  υποστηρικτικής δομής σε όλα τα σχολεία, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλα τα παιδιά των σχολείων. Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε συνέντευξη τύπου για αυτό το ζήτημα.

»Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!».