"Τα χρόνια ανάμεσα" του Βασίλη Τσιράκη

Παρουσίαση: Παρασκευή 13 Μαΐου, 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

| 12/05/2016

COVER-FRONT-TSIRAKIS-WEB Οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν το ιστορικό μυθιστόρημα του Βασίλη Τσιράκη “Τα χρόνια ανάμεσα“, την Παρασκευή 13 Μαΐου, ώρα 17.00 στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 13, αίθουσα Μετανάστες). Το Περιοδικό, μετά και από την προδημοσίευση μέρους του βιβλίου που είχε την τιμή να παρουσιάσει λίγο καιρό πριν, θα είναι παρόν!

Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Γιαννόπουλος, ποιητής και εκδότης του περιοδικού “Ένεκεν”, Αντώνης Γαζάκης, φιλόλογος και ο συγγραφέας.  Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στράτος Κερσανίδης.

Από την πολυεθνική Σελανίκ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Σαλονίκη του Μεσοπολέμου και των πρώτων χρόνων της Κατοχής. Ένα μυθιστορηματικό πανόραμα της Θεσσαλονίκης από τον ερχομό των προσφύγων το 1922 ως τον διωγμό των εβραίων το 1943.

Μια τοιχογραφία που ανακαλώντας τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, όπως την ανταλλαγή πληθυσμών, την κρίση του ’29-’30, τον εμπρησμό του Κάμπελ, τον Μάη του ’36, την επιστράτευση και τα τρένα για το Άουσβιτς, μας ταξιδεύει ως το Βερολίνο του Μεσοπολέμου, τη Μόσχα των μετεπαναστατικών χρόνων και τη Βαρκελώνη του ισπανικού εμφυλίου.

Η Δάφνη, η Σμαρώ, ο Στέφανος, ο Ελιάν και ο Αλέξανδρος δένονται, συνειδητά ή όχι, με την ιστορία του καιρού τους, υφίστανται τις συνέπειές της και προσπαθούν να επιδράσουν στην εξέλιξή της.

Η γυναικεία χειραφέτηση συναντά το ρεμπέτικο του Μεσοπολέμου μέσα από προσδοκίες, συγκρούσεις και ανατροπές, σε εποχές σκληρές από τις οποίες περνούν διακριτικά οι φιγούρες του Γληνού και του Καζαντζάκη, του Πασαλίδη και του Ζαχαριάδη, αλλά και του Ναζίμ Χικμέτ και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ο Βασίλης Τσιράκης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1961. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στον Βόλο, ενώ από το 1980 ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε στο φυσικό τμήμα του ΑΠΘ. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και αρθρογραφεί για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον περιοδικό Τύπο και στο διαδίκτυο.

Εργογραφία: Θεσσαλονίκη 2003 (ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, 2003), Οι ποδηλάτες του χρόνου, μυθιστόρημα (εκδ. Κοχλίας 2004), Ακορντεόν, βιολί και φυσαρμόνικα (μυθιστόρημα, εκδ. ΚΨΜ 2007),  Μετεωρολογικό δελτίο (θεατρικό, Παραβάτες της σκηνής, 2009), Ένα συν ένα (ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας, 2010), Σελανίκ (ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις Τόπος 2012), Το παγκάκι (ταινία μικρού μήκους, 2014), Εναλλακτική λύση (ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας, 2015 [Βραβείο διαγωνισμού σεναρίου Greek London Film Festival]).

Επιπλέον στοιχεία για το βιβλίο, θα βρείτε online στο www.toposbooks.gr