Τα 60 χρόνια της τζαζ ετικέτας Verve

Από την Ella... στο μέλλον!

| 02/07/2016

Πάνε εξήντα χρόνια όταν ο γνωστός πλέον σε όλους τους τζαζ φανς, Norman Granz, αποφάσισε να ιδρύσει μια δισκογραφική για να καλύψει τις ηχογραφήσεις της Ella Fitzgerald της οποίας ήταν μάνατζερ. Με αυτή δημιουργεί μια σειρά δίσκων υπό τον γενικό τίτλο Songbook. Χάρη στο εξαιρετικό κριτήριο του Granz, αλλά και του επόμενου ιδιοκτήτη, Creed Taylor, η Verve εξελίσσεται σε μια από τις πιο σημαντικές τζαζ ετικέτες και όχι μόνο.

Πέρα και πάνω από κάθε υφολογικό περιορισμό η Verve κυκλοφορεί το ‘50 και το ‘60 σχεδόν, όλη την αφρόκρεμα των μεγάλων τζαζ μουσικών όπως οι Charlie Parker, Bill Evans, Stan Getz, Billie Holiday, Oscar Peterson, Count Basie, Louis Armstrong, Ben Webster και Lester Young, προσεγγίζοντας το νεανικό κοινό με τις καινοτόμες, πολλές φορές, ηχογραφήσεις της και τα περίτεχνα καρτουνίστικα εξώφυλλά της. Επίσης, εκδίδει άλμπουμ κωμικών όπως ο Spike Jones.

ωερω3

Στα μέσα των 60’s παρεμβαίνει δημιουργικά στο χώρο του αναδυόμενου τότε ροκ με την παραγωγή δίσκων για τους Frank Zappa & The Mothers of Invention, τους Velvet Underground, τους Blues Project ή τους Righteous Brothers. Επιπλέον, φέρνει στο εμπορικό κύκλωμα τη μπόσα νόβα με το δίδυμο Stan Getz – Astrud Gilberto.

Μετά από μια χρονική περίοδο χαμηλών προσδοκιών η Verve αναγεννάται στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με την συνεργασία σπουδαίων καλλιτεχνών, των Herbie Hancock, Wayne Shorter, Joe Henderson, Roy Hargrove, John Scofield, Shirley Horn, Betty Carter, Abbey Lincoln, Chris Botti, Art Porter, Will Downing και Incognito συμπεριλαμβανομένων. Ας μη ξεχνάμε και την σειρά “Verve Remixed”, συλλογές όπου κλασικά κομμάτια διασκευάζονταν από σύγχρονους DJ της ελεκτρόνικα. Σήμερα, το label της Verve περιλαμβάνει τις Sarah McLachlan, Diana Krall, Melody Gardot κ.α. στο ρεπερτόριό της.

ωερω2

Ούτως, στα πλαίσια των 60χρονων της, η Verve άρχισε ήδη να κυκλοφορεί ειδικές εκδόσεις βινυλίου και cd σαν την ψηφιακό “Verve 60” με αντίστοιχα κομμάτια και καλλιτέχνες από ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της εταιρείας. Επίσης πέντε δημοφιλή άλμπουμ από τον κατάλογό της σε βινύλιο, “Ella & Louis”, που είναι η πρώτη συνεργασία των Fitzgerald και Armstrong για το label, «Lady Sings the Blues» της Billie Holiday και «April in Paris» του Count Basie, το πρωτοποριακό «Charlie Parker with Strings» και το «Night Train» του Oscar Peterson.

βερβ1

Προς τιμήν της μεγάλης Ella Fitzgerald θα κυκλοφορήσει το “Jazz at the Philharmonic: The Ella Fitzgerald Set”, νέα συλλογή που εμπεριέχει όλες τις κατά καιρούς Jazz at the Philharmonic εμφανίσεις της από διαφορετικούς δίσκους. Συναυλίες από το 1949, το 1953 και το 1954 με συμπαίχτες τους Charlie Parker, Lester Young και Hank Jones.

 

Σημ: Αναδημοσίευση από την Κόκκινη Καρφίτσα

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.