Τελικά ποιο είναι το «ποινικό και κοινωνικό έγκλημα» που πατάσσει η πολιτική του «νόμος και τάξη»;

Μια αποκαλυπτική «ενημέρωση» που δεν διαψεύστηκε

| 12/01/2020

«Ο σχεδιασμός άνωθεν είναι να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα στα Εξάρχεια, και μετά το ποινικό. Αυτή ήταν η ενημέρωση». Αυτή φέρεται να ήταν η ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων από τον διοικητή του εκεί αστυνομικού τμήματος με τον οποίο είχαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που οργάνωσαν το Σάββατο 11 Ιανουαρίου εκφράζοντας την οργή τους γιατί παρά το γεγονός ότι η γειτονιά τους βρίσκεται υπό «αστυνομοκρατία» όπως είπαν χαρακτηριστικά αρκετοί εξ αυτών μπροστά στις κάμερες, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το κοινό ποινικό έγκλημα. Κοινώς ενώ έχει «μαλλιάσει η γλώσσα» όλων των «προθύμων» στα ΜΜΕ να προβάλουν εκκενώσεις καταλήψεων με χολλυγουντιανό αέρα και σκηνοθεσία, οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι γιατί οι κλοπές, οι ληστείες, οι επιθέσεις και κυρίως η διακίνηση ναρκωτικών καλά κρατεί μπροστά στα μάτια δεκάδων ανδρών των ΜΑΤ που έχουν κυριολεκτικά στρατοπεδεύσει στη συνοικία.

Το αν όντως ειπώθηκε η συγκεκριμένη φράση ή αποτελεί το συμπέρασμα μιας συζήτησης, λίγη σημασία έχει καθώς αν και πέρασαν περισσότερες από 24 ώρες, κανείς δεν την διέψευσε. Έτσι, λοιπόν, οι κάτοικοι και μαζί με αυτούς και εμείς, ενημερωθήκαμε με περισσό κυνισμό και μπορούμε να συμπεράνουμε μέχρι νεοτέρας ότι το «νόμος και τάξη» δεν αφορά το κοινό ποινικό έγκλημα, το οποίο άλλωστε ήταν και το επικοινωνιακό άλλοθι για τις ποικίλες αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, στην ΑΣΟΕΕ, στο Κουκάκι και όπου αλλού. Η «ανομία» που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αφορά ούτε τις ληστείες, ούτε τις κλοπές, ούτε την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ούτε τη διακίνηση ναρκωτικών, ούτε όλα αυτά με τα οποία «χάιδεψε» τα αυτιά των ψηφοφόρων προ και μετά εκλογών, ούτε την επαναφορά του «αισθήματος ασφάλειας» των πολιτών και όλα τα συναφή.

Η «ανομία» αφορά το «πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα». Και εδώ προκύπτει σειρά  ερωτημάτων:

-σε τί συνίσταται το «πολιτικό έγκλημα»;

-Η διαφωνία με τις πολιτικές και οικονομικές ή κοινωνικές πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης είναι «πολιτικό έγκλημα»;

-Δικαιούται να έχει κάποιος διαφορετική πολιτική θέση; Διαφορετική, συνολικά, κοσμοθεωρία και ιδεολογία;

-Ή παραβιάζει κάποιο νόμο;

-Έχει επανέλθει το Ιδιώνυμο; Είναι «εχθρός της πατρίδας»;

Και ακόμη περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά το «κοινωνικό έγκλημα».

-Σε τι συνίσταται το κοινωνικό έγκλημα;

-Τι περιεχόμενο έχει;

-Σε ποια κατηγορία του Δικαίου της αστικής δημοκρατίας εμπίπτει;

Τελικά ποια «πολιτικά και κοινωνικά εγκλήματα» διαπράττονταν στα Εξάρχεια και έπρεπε να παταχθούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι των αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου για τα οποία διαμαρτύρονταν και διαμαρτύρονται, και απολύτως δικαίως, οι κάτοικοι της περιοχής;  Τελικά, πίσω από το «ενδιαφέρον» για την «ασφάλεια των πολιτών» μήπως στόχος δεν είναι τα κάθε είδους κακοποιά στοιχεία με βάση το ποινικό δίκαιο αλλά κάθε είδους διαφορετική ιδεολογική ή πολιτική θέση; Κάθε είδους αμφισβήτηση της κυρίαρχης ιδεολογίας, της λογικής της ζούγκλας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της ζωής, της κυνικότητας της εξαθλίωσης, της φτώχειας, της αδικίας, της απανθρωποποίησης και της εκμετάλλευσης;  Βρισκόμαστε σε φάση προσπάθειας αναβίωσης περιόδων ποινικοποίησης πολιτικών απόψεων, επαναφοράς πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων και επιβολής δια της καταστολής; Στο πλαίσιο του «απολύτως θεμιτού στόχου της στρατηγικής ήττας της ιδεολογίας της αριστεράς» όπως ακούραστα λέει ο κ. Βορίδης;

Την «ενημέρωση» μετέφερε ο κ. Κοκκινάκης επωνύμως βγαίνοντας από το ΑΤ Εξαρχείων, ως εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας κατοίκων που συναντήθηκαν με τον διοικητή. Και μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν διαψεύστηκε από τις αρμόδιες αρχές. Το ότι ένα περίπου 24ωρο μετά οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν «άλλη μια επιχείρηση» στην περιοχή, προφανώς και δεν αποτελεί απάντηση στη, βαρύνουσας σημασίας, από άποψη πολιτικού περιεχομένου «ενημέρωση» του διοικητή του ΑΤ Εξαρχείων.

ΥΓ. Τι να σχολιάσει κάποιος αλήθεια για το ότι κανένα μεγάλο ΜΜΕ (κυρίως τηλεοπτικό που απευθύνεται και στον περισσότερο κόσμο εντός και κυρίως εκτός πρωτεύουσας) δεν μετέδωσε καν την είδηση για την ενημέρωση αυτή; Τι να σχολιάσει αλήθεια για το ότι έγινε τεράστια προσπάθεια να παρουσιαστεί η κινητοποίηση των κατοίκων ως πίεση για περαιτέρω αστυνομοκρατία;  Το κενό «επάξια» καλύφθηκε από την πράγματι εντυπωσιακή συνεχή ροή ειδήσεων από τις «πόλεμο» κατά των καταλήψεων στο Κουκάκι, όπου επίσης με επιτυχία αποκρύφτηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.