Τετάρτη 1/Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου: δεν χορεύουμε, δεν τραγουδάμε, δεν παίζουμε πάνω σε σκηνές #sesaspoumasakoute
Αντέχουμε δύο μέρες χωρίς τέχνες;

Αντέχουμε δύο μέρες χωρίς τέχνες;
Απεργία Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου
Συγκέντρωση Πέμπτη στις 12.00, Σύνταγμα (Αθήνα), Άγαλμα Βενιζέλου (Θεσσαλονίκη)
*κεντρική εικόνα από https://www.facebook.com/SeXwXoSomateioErgazomenonStoXwroTouXorou
Μάλλον ναι, αντέχουμε. Εδώ κάποιοι άνθρωποι που δεν βγάζουν τον μήνα με τον μισθό τους ή θέλουν να δικαιωθούν βάζοντας το σώμα τους ως όπλο αντέχουν δύο και παραπάνω μέρες χωρίς φαΐ. Αλλά, είναι, όντως, αυτό το ερώτημα που έχουμε να θέσουμε; Αν αντέχουμε; Ή, μήπως, το ερώτημα είναι το πώς είναι ο κόσμος μας χωρίς φαΐ; Πώς είναι ο κόσμος μας χωρίς χορό, χωρίς μουσική, χωρίς θέατρο, χωρίς τέχνη;
Το πώς πρέπει να μας αφορά, γιατί τα ερωτήματα που θέτουμε έχουν νόημα μόνο αν μπορούν να μας οδηγούν σε αναζήτηση και απαντήσεις για το πώς θέλουμε να ζούμε, πώς θα είμαστε πραγματικά καλά. Και τότε, πόσοι ή πόσες θα βρεθούν να είναι καλά αν φανταστούν τον εαυτό τους σε έναν κόσμο που δεν θα ακούγεται μουσική, που δεν θα υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις ή μαθήματα χορού; Πόσες και πόσοι θα είμαστε καλά αν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες δεν αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι και δεν προστατεύονται από κανένα νομικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει ότι θα αντέχουν να χορεύουν, να τραγουδούν και να παίζουν πάνω σε μουσικές και θεατρικές σκηνές….
Τα σωματεία των εργαζόμενων στους χώρους της μουσικής, του θεάτρου και του χορού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) συμμετέχουν στη διήμερη απεργία την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ενάντια στο στο Προεδρικό Διάταγμα 85/22, το οποίο αφήνει αδιαβάθμιστα τα πτυχία των αποφοίτων, εξομοιώνοντάς τα στην πραγματικότητα με απολυτήρια Λυκείου. Οι απόφοιτες και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών, μέχρι το 2003 είχαν τη νομιμοποίηση να εργάζονται ως Τ.Ε. σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ενώ υπάρχει εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα για δημιουργία μιας δημόσιας Ανώτατης Σχολής/Ακαδημίας Τεχνών, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει να υλοποιήσει ώστε οι σπουδές των μουσικών, των ηθοποιών και των χορευτριών/χορευτών να μην επαφίενται σε ιδιωτικές σχολές.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στον ΧΩρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) «από το 2003 υπήρχε ένα μεγάλο κενό στη διαβάθμιση των ανωτέρων καλλιτεχνικών σπουδών το οποίο η πολιτεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να επιλύσει παρά τις χρόνιες εκκλήσεις από πλευράς τόσο του δικού μας σωματείου όσο και άλλων συλλογικών φορέων και θεσμών. Στις 17/12/2022 το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Παιδείας και Οικονομικών συνυπογράφουν το ΠΔ 85/2022, με βάση το οποίο το σύνολο των αποφοίτων από τις ανώτερες κρατικές και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές ισοτιμούνται με απόφοιτους διετών επαγγελματικών προγραμμάτων κατάρτισης ή και απόφοιτους λυκείου δηλαδή επαγγελματική βαθμίδα ΔΕ, ακόμα και για τους αποφοίτους που έχουν πτυχίο μέχρι και το 2003 και κατόπιν της κατάργησης των ΤΕΙ ήταν βαθμίδας ΤΕ. Τον τελευταίο μήνα σύσσωμη η καλλιτεχνική κοινότητα (εργαζόμενοι/ες, σπουδαστές/ριες, μαθητές/ριες) βρίσκεται εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στο προεδρικό διάταγμα καθώς παρά τις αναληθείς δηλώσεις της κυβέρνησης το ΠΔ γεννάει νομικά παράγωγα όπως μειώσεις αποδοχών σε θέσεις σε δήμους και άλλους δημόσιους φορείς και υποβάθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων συνολικότερα. Υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε ιστορικές σχολές της χώρας και δημιουργεί αδιέξοδα στη μετέπειτα επαγγελματική και εκπαιδευτική εξέλιξη των επαγγελματιών.»
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από σπουδαστές/σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Οι σπουδάστριες/σπουδαστές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολών τους εδώ και 45 μέρες, αψηφώντας τον κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνό τους, με τις σπουδάστριες και σπουδαστές τού δεύτερου έτους τής Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης να παίρνουν απόφαση να απέχουν από τα μαθήματά τους από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου, ημέρα που έχουν δώσει ως καταληκτική οι σπουδαστ(ρι)ες του Εθνικού, καθώς κρίνεται το αν θα χαθεί το εξάμηνο.
Σε αποχή από τα μαθήματα βρίσκονται από χθες, Τρίτη 31/1, και οι σπουδαστές/σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής τού Ωδείου Αθηνών, ενώ σήμερα και αύριο θα πραγματοποιήσουν αποχή από τα μαθήματα και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού τού Ωδείου Αθηνών.
Όχι μόνο οι σπουδαστές/σπουδάστριες, αλλά και οι καθηγητές/καθηγήτριες της σχολής τού Εθνικού Θεάτρου δηλώνουν έμπρακτα τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των σπουδαστ(ρι)ών τους, καθώς ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου ότι αν το Π.Δ. 85/22 δεν παρθεί πίσω μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, θα παραιτηθούν σύσσωμοι.
Την έμπρακτη συμπαράστασή τους δείχνουν και τα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία με πορείες και δράσεις που διοργανώνουν αυτές τις μέρες στο κέντρο της Αθήνας. [δείτε video από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα]
Εκτός αυτών, πάνω από 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα συμμετέχουν στην απεργία, ενώ 15 σήριαλ θα σταματήσουν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Στην απεργία συμμετέχουν και οι καθηγήτριες και οι καθηγητές των δραματικών σχολών μετά τη συμμετοχή που ανακοίνωσε χτες το Σωματείο Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών, καθώς και καθηγητές και καθηγήτριες σε κάποια ωδεία σε όλη την Ελλάδα.
Συνοπτικά, τα αιτήματα των ανθρώπων των τεχνών που βρίσκονται σε κινητοποίηση είναι τα εξής:
1) η ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά,
2) η Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,
3) η περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας,
4) η ΆΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα,
5) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.)
Στήριξη και από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), ο οποίος “καλεί τα μέλη του σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου στο πλευρό των συναδέλφων μας στο σύγχρονο πολιτισμό, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα της ειδικότητάς μας: Να ανακληθεί το ΠΔ 85/2022 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου! Άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟΑ, με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Όχι στον εμπαιγμό των «18 θέσεων αρχαιολόγων» (0,3 αρχαιολόγοι ανά νομό της χώρας) που προβλέπονται στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ/2022! Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των κρατικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου!Όχι στην ιδιωτικοποιήση – εργολαβοποίηση – τουριστικοποίηση του Πολιτισμού! Στηρίζουμε έμπρακτα την Παν-Πολιτιστική κινητοποίηση, συμμετέχουμε με συγκέντρωση την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στις 12:00, στο Σύνταγμα, μαζί με όλους του συναδέλφους μας στον χώρο του Πολιτισμού
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΑ (μετά από τον εμπαιγμό Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω δημοσίευσης σε προφίλ του στα social media)
«Την Τρίτη 31/1 η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς.
Η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.
Η μόνη λέξη που αξίζει στην ρύθμιση αυτή είναι «εμπαιγμός». Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη. Η τροπολογία αυτή μας δίνει και μία σαφή εικόνα τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα σχεδιάσει μέχρι το 2025 για την πλήρη ανασυγκρότηση του κλάδου μας.
Δεν θα εξηγήσουμε ξανά ότι οι καλλιτεχνικές σπουδές απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, αφοσίωση και τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό μας και η αποδοχή των αιτημάτων μας είναι συγκινητική. Συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο πανκαλλιτεχνικό και με την στήριξη των σωματείων τεχνικών.
Προχωράμε κανονικά, ακόμα πιο δυναμικά και πιο πεισμωμένοι στην 48ωρη απεργία μας την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ), καθώς και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Συγκέντρωση την Πέμπτη 2/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα για την Αθήνα και την ίδια ώρα στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ανακοίνωση στήριξης της απεργίας μας έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/2 από τις 11:00 έως τις 14:00
Καθώς και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης συμμετέχει με 3ωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00) για τις 1 και 2 Φεβρουαρίου.
Την ταφόπλακα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εναποθέσει στις διεκδικήσεις μας, εμείς θα τη σηκώσουμε όλοι μαζί».
Παράλληλα, κι ενώ ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος έχει πάρει απόφαση για τη συμμετοχή στην απεργία και τις κινητοποιήσεις, η οποία καλύπτεται μάλιστα από απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κι ενώ τα περισσότερα θέατρα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει, η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δίνει μάχη για να γίνουν κανονικά οι δύο προγραμματισμένες για σήμερα παραστάσεις στο ΚΠΙΣΝ. Τελικά, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες νίκησαν και συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία, κι έτσι ακυρώνονται οι προγραμματισμένες για απόψε -Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου- παραστάσεις του «Φάλσταφ» στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και της «Στρέλλας» στην Εναλλακτική Σκηνή.
Στη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, άλλωστε απευθύνθηκε και το ΣΕΧΩΧΟ πριν λίγες μέρες:
Επιστολή του ΣΕΧΩΧΟ προς τη Διοίκηση και τη Διευθύνση της ΚΣΟΤ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή με ανησυχία για το μέλλον των σπουδαστών-τριων και των εργαζόμενων χορευτών-τριων στη χώρα.
Όπως γνωρίζετε από το 2003 υπήρχε ένα μεγάλο κενό στη διαβάθμιση των ανωτέρων καλλιτεχνικών σπουδών το οποίο η πολιτεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να επιλύσει παρά τις χρόνιες εκκλήσεις από πλευράς τόσο του δικού μας σωματείου όσο και άλλων συλλογικών φορέων και θεσμών. Στις 17/12/2022 το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Παιδείας και Οικονομικών συνυπογράφουν το ΠΔ 85/2022, με βάση το οποίο το σύνολο των αποφοίτων από τις ανώτερες κρατικές και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές ισοτιμούνται με απόφοιτους διετών επαγγελματικών προγραμμάτων κατάρτισης ή και απόφοιτους λυκείου δηλαδή επαγγελματική βαθμίδα ΔΕ, ακόμα και για τους αποφοίτους που έχουν πτυχίο μέχρι και το 2003 και κατόπιν της κατάργησης των ΤΕΙ ήταν βαθμίδας ΤΕ.
Το τελευταίο μήνα σύσσωμη η καλλιτεχνική κοινότητα (εργαζόμενοι/ες, σπουδαστές/ριες, μαθητές/ριες) βρίσκεται εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στο προεδρικό διάταγμα καθώς παρά τις αναληθείς δηλώσεις της κυβέρνησης το ΠΔ γεννάει νομικά παράγωγα όπως μειώσεις αποδοχών σε θέσεις σε δήμους και άλλους δημόσιους φορείς και υποβάθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων συνολικότερα. Υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε ιστορικές σχολές της χώρας και δημιουργεί αδιέξοδα στη μετέπειτα επαγγελματική και εκπαιδευτική εξέλιξη των επαγγελματιών.
Είναι απορίας άξιο για ποιους λόγους οι διοικήσεις και διευθύνσεις των δυο μοναδικών δημόσιων ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης χορού της χώρας δεν έχουν πάρει θέση μετά από 40 μέρες κινητοποιήσεων, καταλήψεων και θεσμικής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε δει φορείς κρατικά εποπτευόμενους όπως Φεστιβάλ Αθηνών και Εθνικό Θέατρο , ακόμα και ιδιωτικά ιδρύματα, να έχουν δηλώσει τη στήριξη στο δίκαιο αίτημα όλων των καλλιτεχνικών κλάδων.
Καθώς δεν υπάρχει, παρά τις έντονες αντιδράσεις καμία δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης για επίλυση του ζητήματος, καλούμε τις διευθύνσεις και διοικήσεις των δύο μοναδικών δημόσιων ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης Χορού της χώρας, δηλαδή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) να τοποθετηθούν δημόσια σχετικά με το ζήτημα και να υποστηρίξουν τον αγώνα που δίνουν οι καλλιτεχνες αλλά και οι σπουδαστές όλης της χώρας για απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τις προσλήψεις καλλιτεχνών του ΠΔ 85, απόδοση ΤΕ σε όλους τους πτυχιούχους ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών (όπως οι εν λόγω σχολές που διευθύνουν), δίκαιη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού καθώς και σχολής παραστατικών τεχνών.
Υποκλινόμαστε στο ήθος και τη στάση του Συλλόγου Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου κατόπιν της δήλωσής του πως “εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας”.
Ο Σύλλογος Καθηγητών ανάμεσα στις ενέργειές του καλεί μάλιστα “σε διάλογο τους καθηγητές της Σχολής του ΚΘΒΕ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών μας”.
Τέλος χαιρετίζουμε την απόφαση των σπουδαστριών/ών χορού του 2ου έτους της ΚΣΟΤ να απέχουν από τα μαθήματά τους από τις 26/1/23 μέχρι και τις 8/2/2023 συντασσόμενοι με τα ίδια αιτήματα του ΣΕΧΩΧΟ, όλων των καλλιτεχνικών σωματείων αλλά και του Συλλόγου Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού. Ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε όλες τις σπουδάστριες και σπουδαστές χορού όλων των σχολών να ενδυναμώσουν και να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις.
Εν αναμονή της δημόσιας τοποθέτησης από τις διοικήσεις ΚΣΟΤ και ΕΛΣ, στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε φοιτητική κινητοποίηση
το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού
Σ’ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ:
ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Εμείς, οι απόφοιτες και οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του ζητήματος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Κυβερνητικά σχέδια πολλές φορές έφθασαν στα πρόθυρα της ίδρυσης είτε μίας νέας ακαδημίας παραστατικών τεχνών είτε της ανωτατοποίησης των ήδη υφιστάμενων κρατικών δημόσιων σχολών αλλά δεν χωρούν πια ολιγωρίες και έωλες υποσχέσεις, για το σύνολο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Δεν νοείται η τριετής φοίτησή μας στη Δραματική Σχολή να ισούται με τη μη φοίτηση. Πόσο μάλλον όταν όλες οι δραματικές σχολές είναι πιστοποιημένες από φορέα του ίδιου του κράτους (Υπουργείο Πολιτισμού). Αυτό, πέρα από οξύμωρο, είναι και καταστροφικό για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τις εργασιακές μας συνθήκες, οι οποίες ήδη είναι δυσμενείς και μετέωρες, αλλά και για την πρόσβασή μας τόσο στον Δημόσιο Τομέα, σε θέσεις που μπορούν να καλυφθούν επαρκώς μόνο από εμάς, όσο και σε περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη μέσω μεταπτυχιακών σπουδών.
Ως απόφοιτες και απόφοιτοι, στεκόμαστε αντίθετοι τόσο στο νέο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 όσο και στην απροθυμία της πολιτείας να νομοθετήσει άμεσα ένα πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης για το θέατρο στην Ελλάδα.
Συντασσόμαστε με τον αγώνα των σπουδαστών και των σπουδαστριών της Σχολής μας και του καθηγητικού προσωπικού που δήλωσε παραίτηση, αν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου δεν έχουν δοθεί έμπρακτες ενδείξεις από την πολιτεία για την τροποποίηση ή την ακύρωση του Π.Δ. . Τέλος, καλούμε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να προβεί σε απεργία διαρκείας, μέχρι την ακύρωση του διατάγματος, ως το μόνο μέσο πίεσης που μας έχει απομείνει ύστερα από τόση απαξίωση που έχουμε δεχτεί από τους αρμόδιους φορείς.
Υπογράφουν (205 απόφοιτοι/ες) :
Αδελαΐδα Κατσίδε
Αθανάσιος Μαργαρίτης
Ακίνδυνος Γκίκας
Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Αλεξάνδρα Όσπιτσι
Αλεξάνδρα Ταβουλάρη
Αλεξάνδρα Χασάνι
Αλέξανδρος Γιαγκούσης
Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Αλίκη Αβδελοπούλου
Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Αναστάσης Γεωργούλας
Ανδρέας Κωνσταντίνου
Ανδρέας Λαμπρόπουλος
Άννα Κλάδη
Άννα Συμεωνίδου
Άντρη Χατζηχριστοδούλου
Αντωνία Χαραλάμπους
Αποστόλης Ψαρρός
Αργύρης Ξάφης
Αργύρης Πανταζάρας
Αρετή Πασχάλη
Αρετή Τίλη
Άρης Μπαλής
Ασημίνα Αναστασοπούλου
Ασπασία Μηλιαράκη
Αφροδίτη Κατσαρού
Αφροδίτη Σόβολου
Βαγγέλης Στρατηγάκος
Βαγγέλης Ψωμάς
Βαλέρια Δημητριάδου
Βαλέρια Χριστοδουλίδου
Βάσια Χρήστου
Βασίλης Καλφάκης
Βασίλης Μηλιώνης
Βασίλης Μπούτσικος
Βασίλης Ψυχογιόπουλος
Βασιλική Διαλυνά
Βιβή Φωτοπούλου
Βικτώρια Φώτα
Βιολέττα Γύρα
Γεωργία Καρλατήρα
Γιάννης Εγγλέζος
Γιάννης Κόραβος
Γιάννης Τσορτέκης
Γιάννης Τσουμαράκης
Γιάννης Χαρκοφτάκης
Γιλμάζ Χουσμέν
Γιούλη Τσαγκαράκη
Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης
Γιώργος Ζιάκας
Γιώργος Κατσής
Γιώργος Παύλου
Γιώργος Στογιώργης
Γιώργος Φασουλάς
Γιώργος Χριστοδούλου
Γρηγόρης Σταμούλης
Δανάη Αρσενία Φιλίδου
Δάφνη Καμμένου
Δέσποινα Κούρτη
Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Δημήτρης Δρόσος
Δημήτρης Καπουράνης
Δημήτρης Καραβιώτης
Δημήτρης Κίτσος
Δημήτρης Πασσάς
Δημήτρης Φιλιππίδης
Διονύσης Πιφέας
Διονυσία Μπαλαμώτη
Ειρήνη Γεωργαλάκη
Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Ειρήνη Λαφαζάνη
Ειρήνη Μαυρικάκη
Ελένη Βαρελτζή
Ελένη Παππά
Ελένη Ράντου
Ελεονώρα Φρατζεσκάκη
Ελίνα Παπαθεοδώρου
Έλλη Τρίγγου
Ελπίδα Νικολάου
Έμιλυ Κολιανδρή
Ερατώ Μαρία Μανδαλενάκη
Ερατώ Πίσση
Ερμίνα Κυριαζή
Ηλέκτρα Τσακαλιά
Ηρακλής Κρομμύδας
Ηρώ-Ελένη Μπέζου
Θάλεια Σταματέλου
Θανάσης Ταταύλαλης
Θεοδώρα Πατητή
Θεοδώρα Σιάρκου
Θοδωρής Βράχας
Θύμιος Κούκιος
Ιάσονας Στασινός
Ιάσονας Χριστοδούλου
Ιφιγένεια Καραμήτρου
Ιώ Βουλγαράκη
Ιωάννα Αγγελίδη
Ιωάννα Μυλωνά
Ιωάννης Παπαζήσης
Ιώβη Φραγκάτου
Κατερίνα Ζαφειροπούλου
Κατερίνα Καλοχριστιανάκη
Κατερίνα Κρίστο
Κατερίνα Παπανδρέου
Κατερίνα Πατσιάνη
Κατερίνα Στράουχ
Κίττυ Παϊταζόγλου
Κλαίρη Μανιάτη
Κλέα Διαμάντη
Κλέαρχος Παπαγεωργίου
Κοσμάς Κότσι
Κωνσταντίνα Σιλέβρη
Κωνσταντίνος Γεωργαλής
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Κωνσταντίνος Σάμαα
Κωνσταντίνος Τριαντακωσταντής
Λάμπρος Κτεναβός
Λεωνή Ξεροβάσιλα
Λίζα Χουχούα
Μαίρη Στασινοπούλου
Mάκης Παπαδημητρίου
Μάνος Πετράκης
Μανταλένα Καραβάτου
Μάρα Βλαχάκη
Μαργαρίτα Αλεξιάδη
Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ
Μαρία Καβουκίδη
Μαρία Μοσχούρη
Μαρία Παπαδάκη
Μαριαλένα Ηλία
Μάριαμ Ρουχάτζε
Μαριάννα Κιμούλη
Μαριλύ Μήλια
Μαρίνος Δεσύλλας
Μάριος Κακουλλή
Μέγκυ Σούλη
Μελίνα Βαμπούλα
Μελίνα Πολυζώνη
Μίνως Θεοχάρης
Μιχαήλ Ταμπακάκης
Μιχάλης Οικονόμου
Μιχάλης Πανάδης
Μπάμπης Γαλιατσάτος
Μυρτώ Μεϊτάνη – Καστρινάκη
Μυρτώ Πανάγου
Ναταλία Ρήγα
Νατάσα Εξηνταβελόνη
Νικόλαος Τουρνάκης
Νικόλας Δροσόπουλος
Νικόλας Λαμπάκης
Νικόλας Παπαγιάννης
Νικόλας Παπαδομιχελάκης
Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Νίκος Ιατρού
Νοεμή Βασιλειάδου
Ντένης Μακρής
Ντίνα Αβαγιανού
Οδυσσέας Ζήκας
Όμηρος Πουλάκης
Ορέστης Σταυρόπουλος
Ορέστης Τζιόβας
Ορέστης Φιωτάκης
Παναγιώτα Παπαδοπούλου
Πάνος Ζυγούρος
Πάνος Κούγιας
Πάνος Παπαδόπουλος
Παντελής Δεντάκης
Πάρης Αλεξανδρόπουλος
Πάρις Παρασκευάδης Πλάνετς
Πέτρος Γάλλιας
Πηνελόπη Τσιλίκα
Προκόπης Αγαθοκλέους
Ραφίκα Σαουίς
Ρηνιώ Κυριαζή
Ρίνος Τζανής
Σάββας Στρούμπος
Σιδέρη Νάνσυ
Σοφία Αντωνίου
Σοφία Κόκκαλη
Σοφία Κουλέρα
Σπύρος Μπόσγας
Στάθης Κόικας
Σταυρούλα Μάκρα
Στέλιος Χλιαράς
Στέλλα Ψαρουδάκη
Στέργιος Κοντακιώτης
Στρατής Χατζησταματίου
Τερέζα Γριμάνη
Υβόννη Μαλτέζου
Υψιπύλη Σοφιά
Φίλιππος Παπαχριστοδούλου
Φοίβος Μαρκιανός
Φώτης Κουτρουβίδης
Χαρά Ζησιμάτου
Χρήστος Κοντογεώργης
Χρήστος Μαλάκης
Χρήστος Πίτσας
Χρήστος Σπανός
Χριστίνα Καπάδοχα
Χρυσούλα Παππά