Την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό ζητούν οι αρχαιολόγοι

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

| 13/09/2017

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Αγίου Κοσμά – Ελληνικού και στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, που εκκρεμεί από το 2014, ζητά με γραπτό του αίτημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν προχωρήσει εγκαίρως σε όλες τις  απαραίτητες σύμφωνα με τον νόμο διοικητικές ενέργειες για την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3028/02. Κατόπιν αυτών, οποιαδήποτε έκδοση απόφασης έγκρισης για το ΣΟΑ και τη ΣΜΠΕ (σσ. Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), που συναποτελούν σχέδιο χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη και η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου με βάση την έρευνα πεδίου που έχει προηγηθεί και των επαρκών αρχαιολογικών ενδείξεων που έχουν κατατεθεί αρμοδίως, συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Ν. 3028/02».

Σημειώνει επίσης, ότι η μη εφαρμογή του νόμου συνιστά «παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας της διοίκησης, η οποία θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και εσάς ως Υπουργό, στο βαθμό που όλες οι βαθμίδες της διοίκησης έχουν επιτελέσει στο ακέραιο και εμπρόσθεσμα το καθήκον τους σχετικά με το θέμα αυτό» και «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του ενώπιον όλων των δικαστηρίων της χώρας».

Το αίτημα έγινε στο φόντο της διακοπής της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, με θέμα την έγκριση ή μη της «επένδυσης» στο Ελληνικό και την προγραμματισμένη συνέχισή της για σήμερα Τετάρτη (13/9).

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση αναβλήθηκε, κάτι που δείχνει, εκτός των άλλων, ότι η πίεση με όρους σύγκρουσης – και όχι «διαδρόμων» – ακόμη και όταν γίνεται με «δονκιχωτικά» χαρακτηριστικά – δηλαδή χωρίς ευρύτερη κινηματική στήριξη όπως θα έπρεπε – όπως στην περίπτωση του μαχόμενου τμήματος των αρχαιολόγων, έχει αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ΣΕΑ είχε προαναγγείλει με αφορμή και την σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπως και της περασμένης εβδομάδας, κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο κάλεσμά του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη του Αρχαιολογικού Χώρου δεν θα αποτελέσει μόνον κακό προηγούμενο αλλά θα δυσκολέψει στο μέλλον την προστασία των αρχαιοτήτων με την αποσπασματική και κατά περίπτωση πλέον τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Ο ΣΕΑ με την παράστασή του στην αρχική συνεδρίαση του ΚΑΣ επιχειρηματολόγησε με σαφήνεια βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, επιμένοντας για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, την οποία έχει ήδη ζητήσει η αρμόδια Εφορεία, όπως την υποχρεώνει το άρθρο 12 του Ν. 3028/2002, καθώς δεν πρόκειται γενικώς και αορίστως για κάποιο «έργο» αλλά για σχέδιο χωρικής οργάνωσης (ΣΟΑ συνοδευόμενο από ΣΜΠΕ, αντίστοιχο των ΣΧΟΑΠ και των ΓΠΣ), με χωρικές ρυθμίσεις που ορίζει περιοχές πολεοδόμησης και χρήσεις γης.».

Η συνέχεια θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, αφού, όπως έχει ήδη αναδείξει το Περιοδικό, το Ελληνικό είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ακόμη σχεδίου με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση της αθηναϊκής ακτογραμμής και τον «αποκλεισμό» της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας από επιλεγμένα «φιλέτα» αυτής της ακτογραμμής προς όφελος της «ελίτ».