Τι απέγιναν οι Σύροι πρόσφυγες του Συντάγματος;

Η επιχείρηση της αστυνομίας προκάλεσε την απώλεια των προσωπικών αντικειμένων και ντοκουμέντων τους

| 18/12/2014

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια «να ενισχυθεί η εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη». Στις 18 Δεκεμβρίου 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Στο φόντο αυτής της πληροφορίας ας δούμε κάτι που μπορεί να αφορά άμεσα μία τέτοια ημέρα και τέτοιες διακυρηξεις  στη χώρα μας.

Δεν πιστεύουμε να ξέχασε κανείς την -σίγουρα σύμφητη με το πνεύμα των Χριστουγέννων- επιχείρηση της αστυνομίας την προηγούμενη Δευτέρα για το θέμα των Σύρων προσφύγων… Μαζί με την επιχείρηση υπήρξε και μία προσπάθεια δικαιολόγησης αυτής από τη σκοπιά και των ίδιων των Σύρων προσφύγων… Υπάρχει κάποια βάση σε αυτή την προσπάθεια; Βελτιώθηκε κάπως η ζωη (έστω βραχυπρόθεσμα) των προσφύγων ή αντίθετα, αφού δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως τα αιτήματά τους οι συνθήκες ζωής τους χειροτέρεψαν δραστικα;

Εγκατάλειψη και παροδικές λύσεις για τη στέγαση

Όπως πληροφορούμαστε από το omniatv:

«Την Τρίτη (μία μέρα μετά την επίθεση) ολοκληρώθηκε η αναζήτησή τους. Αρχικά πήγαν στην διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όπου τους είπαν πώς δεν έχουν καθόλου πράγματα, στη συνέχεια απευθύνθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών και στο τμήμα απωλεσθέντων του Α.Τ Συντάγματος, όπου κι από κει πήραν αρνητική απάντηση. Όλοι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πού πηγαν τα πράγματα των προσφύγων.

22 άτομα έχουν χάσει τα προσωπικά τους αντικείμενα, τσαντάκια που μέσα είχαν συριακές ταυτότητες, διαβατήρια, κινητά και τηλέφωνα. 2 πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι έχασαν χρήματα, μαζί με τα πράγματά τους.

Όταν έγινε η επέμβαση της αστυνομίας στο Σύνταγμα και τους έσυραν στο Α.Τ δεν τους άφησαν να πάρουν τα πράγματά τους, ούτε καν τους ειπαν να φροντίσουν να πάρουν τα χαρτιά που πιθανόν να είχαν μαζί τους.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτοί που δεν μπόρεσαν να πάρουν τα πράγματά τους και δεν είχαν τα χαρτιά μαζι τους, όταν οδηγήθηκαν στο Α.Τθεωρήθηκαν μη ταυτοποιήσιμοι, με συνέπεια να τους δώσουν χαρτί μη ταυτοποίησης που τους ειδοποιεί να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε 30 ημέρες.

Οι πρόσφυγες έχουν βρει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ καταλύματα σε χώρους αλληλέγγυους που όμως δεν ειναι διαμορφωμένοι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους. Ταυτόχρονα αυτοί που μένουν στο ξενοδοχείο που έχει παράσχει ο δήμαρχος Αθηναίων, Καμίνης, δεν μπορούν να μείνουν εκεί οπως τους ειδοποίησαν πανω από 15 μέρες, το ίδιο ισχύει και για όσους φιλοξενεί το ξενοδοχείο που τους παρείχε οΣυρίγος, που τους αφήνει να μείνουν για 10 ημέρες και μετά μπορεί να τους κάνει απλά μια καλύτερη τιμή όπως τους ειπε ο ξενοδόχος για να μείνουν. Ισχυρίζονται ότι είναι δύσκολο να τους κρατήσουν για περισσότερες μέρες καθώς αυτοί οι χώροι είναι και για Έλληνες που έχουν ανάγκη.»

Το χρονικό του τέλους της διαμαρτυρίας των Σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος (video).

Προσπάθεια  να αποτυπώσουν την πραγματικότητα που βιώνουν πλέον οι Σύροι από την προσπάθεια που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο να απομακρυνθούν μέχρι και σήμερα βλέπουε και στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκαν οι Τάσος Μόρφης (δημοσιογραφική επιμέλεια), Γεράσιμος Δομένικος (παραγωγή βίντεο), Παναγιώτης Τζάμαρος (φωτογραφίες):

****

lolosprosfyges1