Athens Jazz FXs Fest [ΙΛΙΟΝ plus]

Μία εντελώς διαφορετική performance συνάντησης της τζαζ με την ηλεκτρονική μουσική.

| 10/02/2016

Την Πέμπτη 11 Φλεβάρη του σωτήριου έτους 2016, λαμβάνει χώρα το πρώτο “Athens Jazz FXs Festival”, όπως το ονομάσανε οι διοργανωτές του, στο ΙΛΙΟΝ plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος). Μερικοί από τους καλύτερους τζαζίστες της πόλης σε μία εντελώς διαφορετική performance συνάντησης της τζαζ με την ηλεκτρονική μουσική. Στη σκηνή θα βρεθούν ο Θοδωρής Ρέλλος, ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης, ο Γιάννης Αναστασάκης, η Αγγελική Τουμπανάκη, ο Γιώργος Ταμπάκης, ο Ηλίας Δουμάνης, ο Σταύρος Παργινός και ο Λουκάς Καλαντζάκος.

Το festival παρουσιάζει διαφορετικές πλευρές της σύγχρονης Αθηναϊκής Jazz σκηνής , υπό το πρίσμα της ηλεκτρονικής προσέγγισης, με έμφαση στην πρωτοτυπία, τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Τα μουσικά σχήματα και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν μέσα από τη σύνθεση και το δημιουργικό interaction, δίνουν προσωπικό σύγχρονο ηχητικό στίγμα.

[hr]

1o AthensJazzFXsFest Line Up:

[hr]

-Drums @ Voice Jazztronica Project 
A. Toubanaki / I. Doumanis

-Solar Group
G. Tabakis / S. Parginos / L. Kalantzakos

-Shifting Realities
Th. Rellos / J. Anastasakis / N. Sidirokastritis

?????????????????????????

[hr]

Drums & Voice “Jazztronica” project – A. Toubananaki -I. Doumanis

[hr]

toumbanaki

H vocalist Αγγελική Τουμπανάκη και ο ντράμερ Ηλίας Δουμάνης συνυπάρχουν σε ένα πρωτοποριακό “Drums-Voice” ντουέτο, ενορχηστρώνοντας με ευρηματικότητα διαχρονικά jazz tunes, για δύο μονοφωνικά όργανα, δημιουργώντας ενα δυναμικό πολυφωνικό προσωπικό ήχο. Τα abstact beats , οι βοκαλισμοί και η έντονη διαδραστικότητα συνυπάρχουν με λούπες, ηλεκτρονικά εφέ,αρμονίες και pads, δημιουργώντας κινηματογραφικές εικόνες,μουσικές ατμόσφαιρικες, μουσικές αντιθέσεων…  Ένας ιδιαίτερος challenging μουσικός διάλογος μεταξύ τυμπάνων και φωνής! Το project έχει παρουσιάστεί στο Βυζαντινό μουσείο (καλεσμένοι της Athens Voice). Συναυλιακός χώρος Ωδείου Φ. Νακας, Jazz duet Festival, Melijazz festival 2015 κ.α. αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

doumanis

[hr]

– Solar Group – G. Tabakis / S. Parginos / L. Kalantzakos

[hr]

Το Solar group δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τους φίλους και συνεργάτες Giorgos Tabakis (guitar), Stavros Parginos (cello) και Loukas Kalantzakos (drums), ως αποτέλεσμα της ανάγκης τους για επαφή και επικοινωνία μέσω της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού. Οι τρεις τους, έχοντας ο καθένας ξεχωριστά διανύσει την δική του διαδρομή εξερεύνησης ποικίλων μουσικών ιδιωμάτων, εκφράζουν την άποψη τους για την απρόσκοπτη μουσική δημιουργία πέρα και έξω από στυλιστικά όρια και ταμπέλες. Η μίξη των ακουστικών ηχοχρωμάτων των οργάνων με ηλεκτρονικά εφφέ καθώς οι original συνθέσεις τους – που καταλαμβάνουν μία μεγάλη γκάμα της contemporary music – δημιουργούν έναν εντελώς προσωπικό ύφος, ήχο και καλλιτεχνικό στίγμα του Solar group.

[hr]

– Shifting Realities – Th. Rellos / J. Anastasakis / N. Sidirokastritis

[hr]

Οι μουσικοί Θοδωρής Ρέλλος (βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο, κείμενα) Γιάννης Αναστασάκης (ηλ.κιθάρα, εφέ, live sampling) και Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς), αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, πειραματίζονται από κοινού μέσα από την ηλεκτρονική επεξεργασία των φυσικών ήχων, κειμένων και στίχων δημιουργώντας έτσι ένα σενάριο σύγχρονης μουσικής έκφρασης.

Ο Θοδωρής Ρέλλος είναι ένας από τους μουσικούς που καθόρισαν (και καθορίζουν) τον ήχοτης ελληνικής τζαζ, τα τελευταία 25 χρόνια. Μέσα αλλά και έξω από τους Mode Plagal, ο ήχος του Θοδωρή Ρέλλου είναι συνυφασμένος με μερικές από τις πιο δημιουργικές στιγμές της σύγχρονης «ζωντανής» τζαζ αλλά και πειραματικής σκηνής και βεβαίως της ανάλογης δισκογραφίας. Έχει συνεργαστεί με τον Μιχάλη Σιγανίδη με τον οποίο κυκλοφόρησαν πρωτοποριακούς δίσκους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, Θάνο Μικρούτσικο, Χειμερινούς Κολυμβητές, Τρύπες, Φατμέ, Βόσπορο κ.ά.

Ο Γιάννης Αναστασάκης χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερή του προσέγγιση στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων καθώς και για την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ (είναι επίσης o σχεδιαστής και κατασκευαστής των JAM pedals). Η μουσική του είναι ένα κράμα ambient και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ μελωδίας και θορύβου, ξεπερνώντας πολλές φορές τα “επιτρεπτά” όρια. Έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της ελληνικής και παγκόσμιαςμουσικής σκηνής (Arve Henriksen, Haig Yazdjian, Διονύση Σαββόπουλο κ.α.) και δραστηριοποιείται και με το δικό του προσωπικό σχἠμα τους “Elektronik Meditation”

Ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης είναι από τους σπουδεότερους jazz drummers στην Ελλάδα, μέλος του Χάρης Λαμπράκης quartet και του Haig Yazdjian group. Χαρακτηρίζεται από μία μοναδική προσέγγισηκαι το ιδιαίτερο παίξιμό του στα τύμπανα.
[hr]

AthensJazzfsx Festival – Πληροφορίες

[hr]

ΙΛΙΟΝ plus
Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17
Είσοδος: 10 ευρώ
Ώρα Έναρξης: 21:30
Τηλ. Κρατήσων – Επικοινωνίας: 2108824383, 6983600510